本页主题: 此文请用广东话读哦--- 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

wildduck
级别: 论坛巡警

多谢发贴的人[11830]

此文请用广东话读哦---

此文请用广东话读哦---
兩父子, 阿爸叫李傑, 個仔叫李仲傑。
三兄妹; 游詠富、 遊詠依、遊詠慈"... 游世伯, 咁大整古呀!
港人去台灣某銀行兌換台幣...
看到職員櫃面個名牌寫住"吳曉郁"
一行六人沒一個能忍住笑....
還有,有沒聽過人叫陸浩昌? 伍浩昌?
"陸浩昌先生, 請即到5號窗; 伍浩昌先生,請即到6號窗!"
吳潔芬, 唔......新時代女性,一於同居算數。
“搵邊個?…”公寓清潔阿嬸見電話鈴響,拿起大聲問。
“尹小姐”一位男士在電話中答。
“呢度冇小姐搵!”阿嬸怒吼,放下電話又加一句“死麻甩咾!”
電話又響。阿嬸拿起聽。是另一位男士打來…
“我搵李潔芬!”
“啋!我都快60了,仆街仔!行開!”阿嬸再吼。
知不知道「費」字如果做姓氏時讀「秘」音 。
差人:差人查身分證....叫咩名.....
路人:費密(秘密)
差人:差人做野呀.....咪玩la.....
費密:都話秘密咯......
差人:仲玩?!阻差辦公呀.....拎身分證黎!
費密乖乖畀身分證差人.....
差人:哦....原來系費密(廢物)丫?
費密:唔系呢...系費密(秘密)丫....
差人:費密(廢物)就費密(廢物)la...秘乜鬼密丫..神神秘秘咁。
A:你叫咩名呀?
B:鍾定英(中定英?)
A:中文啦
B:鍾定英呀~~
A:咁英文啦~~
B:Chong Ting Ying
A:................
“請問貴姓名?”接聽電報名的職員問對方。
“吳勝良。”
“唔姓梁咁即係姓咩嘢?”
“姓吳。”
“仲有呢?” 填下姓之後,職員繼續問對方名。
“勝良。”
“咁你又話姓吳?混吉!你究竟邊個?”
顶端 Posted: 2011-02-26 01:47 | [楼 主]
anomesdia
本强颜欢笑,却泪已满襟
级别: 普通人

多谢发贴的人[1145]

广东话谐音
顶端 Posted: 2011-02-26 06:07 | 1 楼
coco7689
级别: 新人

多谢发贴的人[55]

吐血!!
本帖最近评分记录:
  • 银纸:-1 | 操作人: 小加菲 | 理由: 回覆不能少於四個字
  • 顶端 Posted: 2011-02-26 07:46 | 2 楼
    花無缺和尚
    武仁聖
    级别: 赞助会员

多谢发贴的人[12849]

1.劉更次電話

電:1083,有乜野可以幫到你?
    問:我想查甜夢K劉更次電話.
    電:甜夢K係咪屯門區呀?
    問:係囉...我要劉更次o既電話呀!
    電:劉更次係咪醫生呀?
    問:唔係呀!佐野果d呀...
    電:佐野? 做野呀?(本人開始好唔耐煩....)
    問:咪係囉! (佢都開始好唔耐煩喇..)
    電:咁係咪公司名呀?
    問:唔係呀!!!! 佐野呀... 電:咁劉係咪劉德華個劉呀?
    問:劉呀!!! 唔係劉德華個劉呀!!﹝本人個心開始少少聲..)
    電:咁更係咪更改個更呀?
    問:唔係呀.....劉更次呀...你係咪鄉趕人o黎架?
    (本人真係火都o黎埋...)
    電:係咪政府部門呀?(語氣好差)
    問:係呀....搵野佐果d呀....
    電:你等等啦...
    (本人開始苦思呢條粉腸要搵o既係乜,5秒鐘後我終於諗到喇..)
    原來佢要搵o既係.......
    勞工處!!!! 真係眼都反埋...

开口便笑 笑古笑今凡事付之一笑

大肚能容 容天容地与己何所不容

登天難   求人更難   黃蓮苦 貧窮更苦

江湖险   人心更险   纸張薄 人情更薄

顶端 Posted: 2011-02-26 14:51 | 3 楼
    ManHand
    我是一个大苹果!
    级别: 论坛巡警

多谢发贴的人[1751]

和尚个都几搞笑~哈哈
    欢迎加入蓝调粤语NO.1,QQ群号码:385221309
    顶端 Posted: 2011-02-26 20:21 | 4 楼
    waterboy584
    淼淼大人
    级别: 高人

多谢发贴的人[168]

笑死我啦
    顶端 Posted: 2011-02-26 20:51 | 5 楼
    abbot

多谢发贴的人[1]

哈哈,几搞笑下
    顶端 Posted: 2011-02-26 20:54 | 6 楼
    肥牛肉
    信望愛

多谢发贴的人[14159]

係醫院聽過;
    廖直標醫生請到.............
    I see,I go,I conquer.
    顶端 Posted: 2011-02-26 20:55 | 7 楼
    moonwalk
    级别: 禁止发言

多谢发贴的人[2375]

我都见过有人叫 李露美
    顶端 Posted: 2011-02-26 21:31 | 8 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[27339]

好搞笑!!
    「龍遊氹仔不須記,苦樂平常志高飛。」
    顶端 Posted: 2011-02-26 22:14 | 9 楼
    dadaryo

多谢发贴的人[7]

最后姓吴果个搞笑!
    顶端 Posted: 2011-02-26 23:31 | 10 楼
    花無缺和尚
    武仁聖
    级别: 赞助会员

多谢发贴的人[12849]

Quote:
    引用第4楼ManHand2011-02-26 08:21发表的:
    和尚个都几搞笑~哈哈

我都叫武仁聖,個妹叫武仁芝,細佬武仁吼,老豆叫武添裝呀! [s:
    亞爺叫武德傾!

开口便笑 笑古笑今凡事付之一笑

大肚能容 容天容地与己何所不容

登天難   求人更難   黃蓮苦 貧窮更苦

江湖险   人心更险   纸張薄 人情更薄

顶端 Posted: 2011-02-27 00:52 | 11 楼
    samytea

多谢发贴的人[1]

咁大整古呀
    顶端 Posted: 2011-03-01 13:44 | 12 楼
    nelves
    人仔细细
    级别: 高人

多谢发贴的人[133]

真系搞笑,笑死俺啦
    顶端 Posted: 2011-03-01 20:00 | 13 楼
    流浪的人

多谢发贴的人[0]

睇来楼主有机会入TVB。
    顶端 Posted: 2011-03-02 21:50 | 14 楼
    xjb

多谢发贴的人[3730]

哈哈,实在搞笑
    顶端 Posted: 2011-03-03 15:21 | 15 楼
    ppp0525

多谢发贴的人[0]

搞笑~~~~
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:-5 | 操作人: 小加菲 | 理由: 恶意灌水(扣到0分以下系统自动禁言)
  • 顶端 Posted: 2011-03-05 23:01 | 16 楼
    teksing

多谢发贴的人[10]

果然够搞笑
    顶端 Posted: 2011-03-06 22:00 | 17 楼

多谢发贴的人[0]

让他与uy
    顶端 Posted: 2011-03-07 16:03 | 18 楼
    明白我心
    级别: 圣人

多谢发贴的人[647]

都几搞野下哦!~
    [img][/img]
    顶端 Posted: 2011-03-07 19:33 | 19 楼
    山顶

多谢发贴的人[40]

鸭哥,和尚,仲有冇啊?发多同几段来睇下
    顶端 Posted: 2011-03-07 20:39 | 20 楼
    j-gan
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[9155]

场景一:深圳麦当劳 …
    港客:〝唔该一个猪柳汉堡。"
    店员:〝要蛋呀。〞
    港客:〝唔要蛋喇唔该!〞
    店员好劳气:〝你要蛋喎!〞
    港客开始懞憎:〝我唔要蛋喇,我净系要猪柳汉堡咋!〞
    店员更加劳气:〝要蛋一蛋呀,要蛋十分钟呀……〞
    (提示:大家用广告话读多几次“等”……)

场景二:正宗潮州菜…
    客人:"伙计, 有咩好介绍呀?!"
    伙计:〝食老鼠拼盘啦,有老鼠蛋、老鼠肠、老鼠猪耳,但冇老鼠鹅〞
    (提示:伙计推介的是——卤水拼盘 )

场景三:某桑拿入面…
    骨妹 :[Sen山, 你蚀唔蚀饭?] (先生你食唔食饭)
    男客人:[??.......]
    骨妹 :[sen山, 射个精吗?] (先生, 写个drink吗?)
    男客人:[err.......] (面都红哂)
    骨妹 :[ sen山, 要唔要做雀仔按摩呀?按完仲可以除…] (脚底按摩……锤……)

场景四:香港数码通店内…
    内地游客 : [呢个管睇到雷电吗? ]
    售货员 : [唔会, 好安全架…]
    内地游客 : [无雷电显示功能吗?!] (来电显示)
    售货员 :[手机唔驶用避雷针的~]
    内地游客 :[咁我部手机可唔可以出烟先? ] (trade in)

场景五:香港丰泽电器店内…
    内地游客:〝请问呢部电视机有冇电视框呀?〞(Discount)
    售货员:〝当然有啦。〞
    内地游客:〝咁电视框几多钱呀?"
    售货员:"唔好意思要成架买,冇得要个电视框架〞

有個家電部的同事有次賣電飯煲……
    因爲新煲內都會有塊紙墊在底,所以笨sales同個客講 "煮飯時記得拎塊紙出來..."
    蠢客好疑惑咁問 "煮飯點解要拎筷子???"
    笨sales就答 "你唔拎塊紙你咁煮到飯丫?!?"
    蠢客回答 "我地平時都係煮好飯先拎筷子架喎..."
    笨sales開始不耐煩 "你唔先拎塊紙咪煮唔到飯囉!!!"
    (這時附近的一位女同事已經笑到孿左係櫃台底)
    蠢客再問 "我煮左廿幾年飯...不嬲都係煮好飯先拎筷子..."
    笨sales答 "咩話??? 你舊果塊紙仲係度??? 塊紙你買左個煲返去就可以丟架啦~~~"
    蠢客問 "咩話???我要丟曬d舊筷子先煮到飯?!?"
    笨sales答 "梗係啦..."
    蠢客答 "你當我傻架!!!"
    旁邊女同事爲免個客嘈或者投訴,先忍笑挺身而出話畀個客知:係要先拎起墊煲底那塊紙……"
    顶端 Posted: 2011-03-07 23:58 | 21 楼
    ce7441285

多谢发贴的人[0]

睇唔明,呢篇文寫乜?
    顶端 Posted: 2011-03-09 17:37 | 22 楼

多谢发贴的人[3]

笑死人地阿妈~~个仔~~~~~~~~~
    顶端 Posted: 2011-03-12 00:30 | 23 楼
    gzying128

多谢发贴的人[0]

哈哈,好搞笑啊!!
    顶端 Posted: 2011-03-16 20:56 | 24 楼
    kuan
    沙煲

多谢发贴的人[48]

笑到碌地,建议距都系讲返角语好过了
    顶端 Posted: 2011-03-25 09:04 | 25 楼
    lvan709394

多谢发贴的人[9]

我顶..唔得..好搞笑..广东话真系有时搞出好多大头佛..
    顶端 Posted: 2011-03-25 09:32 | 26 楼
    督川里富郎

多谢发贴的人[1]

夠经典,
    顶端 Posted: 2011-03-27 23:59 | 27 楼
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 粤语吹吹吹水区

Total 0.025546(s) query 6, Time now is:05-29 09:51, Gzip enabled 粤ICP备06028238号