本页主题: 你话邪唔邪?? 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

yhgj
级别: 高人

多谢发贴的人[148]

你话邪唔邪??

话说在20几年前,有个后生仔从吉兰丹黎吉隆坡打工,一个不辛,结果客死异乡。 i3&B%JiLX  
佢既朋友就出钱买副棺木就叫长生店老板帮帮忙,把棺木(连尸体)载返佢既kampong. h]DE Cd{  
当日岩岩正好系8月15中秋节,做得呢D生意既人通常都有做节。铺头入面个个伙计都一早返晒屋企,剩低老板一个。 xYVjUb(,X  
无计,老板就自己顶硬上。食完晚餐就自己一个人,载住副木出发啦!................ KXA)i5z  
老实讲一个人驾车又真系好闷。因为,当时从吉隆坡去吉兰丹系无high way(D路仲要系9曲13 ::R 00gd  
弯),再加上D radio 既service就更加唔晒讲既差。 aC Lg~g4  
由8pm出发一路驾到接近4am,个人都已经好累。一个唔留神(打瞌睡),.....................闭!闭!闭家火!个车线一线...........后面两个轮出左山边!!!!!!! y{I[}$k  
个老板一直试下踩油,不过部车好似同佢作对甘,点踩都唔掂。 2$W,R/CLh  
呢次闭!!个老板一直系度自己闹自己,点可以甘大意。 aa%&&  
老板落车行出路边,等呀等.............等左大约每5~10分钟都会有一驾车过,不过D人睇到......... k+r9h'd   
哗!!棺材车!!你停埋我份啦 @:QdCG+  
45分钟后,皇天不负有心人,有一驾“警车”黎啦!! gIM'bA<~  
唔好太开心住,因为个警车都当'睇佢唔到' ?[1qC=[Z<  
点算好? lF"(|n"R  
呢铺马死落地行,试一试都要了。 S@zkoj@  
老板行到棺材尾,上车行到棺材边,点起3支香,撒一D米向棺材边,拍3下个棺材头,对'佢'讲:“兄 "mK i$FV  
弟,你要唔要返屋企呀?要既就唔该帮手推一推部车。如果唔系,过晒D吉时就唔好啦!” p't:bR  
老板又上番部车,开始踩油。 N?{1'=Om  
Ooooi,............................ \ jXN*A  
部车好似开始摇摇地wor! !v4j`A;%  
再大力D踩油......................... bKJ7vXC05  
得左 !!! S}Y|s]6  
老板准时到“佢”既kampong,无误左吉时。
本帖最近评分记录:
  • 银纸:20 | 操作人: 錺_錺① | 理由: 多谢支持,故事情节比较有趣.呢个世界实在有太多不可思议的东西鸟`~`
  • 顶端 Posted: 2008-11-18 02:10 | [楼 主]
    appletime
    级别: 强人

多谢发贴的人[159]

哗,点喔~!~不过我唔知kampong系咩意思呀??
    顶端 Posted: 2008-11-18 12:41 | 1 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[27339]

唔出奇喎
    「龍遊氹仔不須記,苦樂平常志高飛。」
    顶端 Posted: 2008-11-18 19:08 | 2 楼
    don888
    级别: 新人

多谢发贴的人[6]

好像讲得几神奇窝!
    顶端 Posted: 2008-12-12 13:58 | 3 楼
    lealczar
    冻到我啊……
    级别: 普通人

多谢发贴的人[194]

宁可信其有咯
    顶端 Posted: 2008-12-12 17:10 | 4 楼
    wayfarer.X

多谢发贴的人[46]

甘神奇啊 q"lSZ; 'E  
    真系好难相信喔 9s q  
    好似科幻故事甘
    顶端 Posted: 2008-12-24 19:27 | 5 楼
    kdeshhua

多谢发贴的人[1]

我寧願相信哦
    顶端 Posted: 2009-02-26 11:52 | 6 楼
    sam022
    夜貓

多谢发贴的人[43]

好得啊`显灵啊~~`
    顶端 Posted: 2009-03-28 01:46 | 7 楼
    wildduck
    级别: 论坛巡警

多谢发贴的人[11830]

其实就唔系邪。
    顶端 Posted: 2009-03-28 01:52 | 8 楼
    忌廉棉花糖
    赶都唔走
    级别: 强人

多谢发贴的人[497]

Quote:
    引用第1楼appletime2008-11-18 12:41发表的: SE  %pw9  
    哗,点喔~!~不过我唔知kampong系咩意思呀??
    x7[BK_ SY  
    2\{zmc}G-0  
    kampong 係马拉话嘅 “家乡”嘅意思!!!
    顶端 Posted: 2009-03-28 22:07 | 9 楼
    renamy
    生命满希望,前路由我创

多谢发贴的人[0]

哦,有D嘢唔到你唔信。
    顶端 Posted: 2010-06-07 01:13 | 10 楼
    supper4
    扑街仔

多谢发贴的人[1]

信悟信好呀...
    顶端 Posted: 2010-06-07 01:25 | 11 楼
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 侦灵地带