本页主题: 難忘的夜晚~~此世不忘 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

bennypower
齐来力撑粤语
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[6600]

難忘的夜晚~~此世不忘

俗語講得好,“人不大不煩”以前細個時候成日都想快D大個仔,唔駛聽住父母支笛做人,多年過去了呢家卻想行番舊路好想自己變番天真可愛嘅小朋友。 F2 YBkwI  
u^Cl s!C  
今日抽空同老媽子行街同食飯,本來係件開心嘅事但唔知點解我成晚自己個心有點點酸溜溜嘅感覺,媽對眼開始唔好了,睇食品嘅生產日期都要貼住嚟睇,過馬路時候如果畀係以前一定拖實我只手小心咁行過馬路,但呢家老媽子知道我大咗了唔需要拖住我過馬路時候,我係後面睇住老媽子行過馬路心裡面有種講唔出嘅感覺。本來行完街應該番home了,經過間日本料理,老媽子突然同我講想去食下日本嘢(我知道我媽好中意食日本料理因為次次打包番去嘅壽司,媽子都同我清曬距)。點嘅壽司同天婦羅都齊曬了,我見我媽落咗好多青芥辣同醬油落個調味盤度,然後將舊三文魚壽司隊曬落去,我都未嚟得切叫停媽子時候,老媽子D眼淚水涌曬出來,叫咗一聲。壽司掉咗幾粒米出嚟。好大聲講咗句“好辣”。周圍D人都望咗過嚟,老媽子發現之後就講“仔我好失禮你”如果畀著以前靚仔嘅我一定好嬲實覺得我媽會影衰我。但呢刻我只係講“壽司裡面都有青芥辣,慢慢食唔急。我哋畀得錢邊個會笑你失禮?”買單時候120幾蚊,我媽就講,“哇,仔今晚食咗你百幾蚊,你自己仲夠唔夠洗?”“難得請你食飯,冇乜所謂” tM LiG4 |7  
g9C-!X-<T  
番到home阿媽就話今晚好鬼開心,我笑咗笑,放低曬D嘢之後入房聽歌。個腦就開始轉了,當年恨恨抽打我的老頭子&啰嗦惡死的老媽子如今只係得到小小回報就甜到入心。距哋開心可能并唔係因為我已經大個,距哋開心可能覺得自己個仔冇學壞,生生性性咁做人覺得好安慰。我自己都覺得呢家兩老好似變番以前嘅自己一樣,變番個小朋友需要有人去照顧自己,只係呢家照顧距哋嘅唔係自己父母而係自己的兒子,呢個係咪物種嘅循環?曾經的反叛曾經的任意妄為已經不知不覺間消失係童年的時代。 #X] *kxQ <  
xxGm T.&  
再霖深一層,人有開始也有終結嘅果日,當自己變得更加有擔待嘅時候,父母係咪都到咗盡頭嘅果日?而我又點去面對呢D冇辦法去改變嘅事實?我冇繼續思索落去,如果繼續去深究怕扯淚腺就要活動了。 R&1> \t  
\BBs;z[/  
祝愿天下的父母都可以健健康康咁生活落去,也勸告各位朋友無論你係出生係富貴家庭或貧窮家庭,哪怕你的父母呢家對你幾咁嚴厲同責罰,甚至用嘅手段幾咁硬,距哋心裡面只係“恨鐵不成鋼”當你長大的時候你會感謝你的父母把你自己教育成才,或許你唔係個好叻好有成就的人,但你永遠都係你父母的心頭肉都係父母的驕傲,你哋係最好的。最重要的就係“孝道”唔可以忘記父母養育之恩,珍惜呢世嘅緣,當失去想去補償的時候可能你就已經冇咗呢個福分,切記各位睇完呢篇文章的朋友。(完)
[ 此贴被bennypower在2009-03-14 02:47重新编辑 ]
本帖最近评分记录:
  • 银纸:20 | 操作人: 幸福瞬間 | 理由:
  • 本人管理範圍:戀愛方程式及BBS版務

毛主席语录第38章 第5节第27句:不以结婚为目的的谈恋爱都是耍流氓.

Fuck His Mom! Hit The Hard!
    顶端 Posted: 2009-03-14 02:35 | [楼 主]
    芝麻糊
    优秀斑竹奖 终身成就奖

多谢发贴的人[3777]

唉,睇到我个心好翳 s^]F4'  
    tf?u ;n  
    一早都话你唔关心屋企架啦,系得距地知道你d野,但系你就唔会去关注距地,而家都未迟,好好甘对距地啦
    本人管理范围:休闲讨论区~恋爱方程式
    顶端 Posted: 2009-03-14 05:54 | 1 楼
    bennypower
    齐来力撑粤语

Quote:
    引用第1楼点虫虫2009-03-14 05:54发表的: K<O1PrC  
    唉,睇到我个心好翳 xF'9`y^]!@  
    $6~D 2K  
    一早都话你唔关心屋企架啦,系得距地知道你d野,但系你就唔会去关注距地,而家都未迟,好好甘对距地啦
    85rXm*Df  
    }|rnyYA  
    車車~我性格係咁容易忽視被人的感受 x[+t  
    [-)N}rL>  
    但忽視唔代表唔重視吖~~~
    本人管理範圍:戀愛方程式及BBS版務

毛主席语录第38章 第5节第27句:不以结婚为目的的谈恋爱都是耍流氓.

顶端 Posted: 2009-03-14 15:30 | 2 楼
    Mc.大儍儍
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[15638]

点解你的就可以摆系尼度..唔明 请解释 UD|Qa  

顶端 Posted: 2009-03-14 16:31 | 3 楼
    bennypower
    齐来力撑粤语

Quote:
    引用第3楼mc.大儍儍2009-03-14 16:31发表的: 4,CQJ  
    点解你的就可以摆系尼度..唔明 请解释 ZUJ !  

.i[rd4MCK  
    !|hxr#q=4  
    關於情的原創都可以擺係殊~你都得

顶端 Posted: 2009-03-15 12:40 | 4 楼
    Mc.大儍儍

多谢发贴的人[15638]

Quote:
    引用第4楼bennypower2009-03-15 12:40发表的: +]^6&MqO  
    9%e& Z'l  
    mM.-MIp  
    關於情的原創都可以擺係殊~你都得
    BgLW!|T[  
    亲情 爱情 友情 T|o[! @:,  

顶端 Posted: 2009-03-15 14:17 | 5 楼
    bennypower
    齐来力撑粤语

Quote:
    引用第5楼mc.大儍儍2009-03-15 14:17发表的: zlC|Spaf  
    `9QvokD  
    亲情 爱情 友情 *sI`+4h[  

F3*]3,&L  
    !e?;f=1+E  
    論壇係未有兩個MC我好似經常搞糊涂~大傻同大丑???

顶端 Posted: 2009-03-15 21:28 | 6 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

多谢发贴的人[27339]

傻傻又搞事
    「龍遊氹仔不須記,苦樂平常志高飛。」
    顶端 Posted: 2009-03-26 18:57 | 7 楼
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 恋爱方程式