« 1 2» Pages: ( 1/2 total )
cruelbaby
孤独冰山
级别: 高人

多谢发贴的人[275]

啱分手的我

唔知点解,呢几日好矛盾。我同我前度男朋友经常倾电话,而且都係好似以前佄关心对方。我地两个喺埋一齐5年啦,不过真正相处过的日子就只有1个月;因为喺4年几前我就移民到英国。虽然相隔两地,但係我地经常倾电话,感情好深。最近我开始明白到我父母唔会畀我嫁畀佢,因为全世界的人都认为佢冇呢本事令到我唔使做得太辛苦。其实一直以来我地两个都知道,但係就相信感情唔变,点难都可以挨过去。不过原来係唔得伽。现实生活係唔允许我地的任性。佢话5年啦,喺呢5年里佢好努力佄尝试来英国,不过都唔得。佢觉得好攰,唔想再两地相隔,所以佢决定分手。果一刻我个心好痛好痛,但係又唔可以做任何野。我曾经好想好想飞翻去揾佢,但係我又唔想我父母担心。我应该点做先好啊??放弃我的父母的生意翻去揾佢,定係放弃我地5年的感情继续我父母的生意阿?
本帖最近评分记录:
  • 银纸:20 | 操作人: Mc.大醜醜 | 理由:
  • 银纸:20 | 操作人: 小加菲 | 理由:
  • 银纸:5 | 操作人: Kelvin...^_^... | 理由:
  • 顶端 Posted: 2009-04-13 17:11 | [楼 主]
    小加菲
    唔知有冇人見到我呢?
    终身成就奖 优秀斑竹奖
    级别: 论坛版主

多谢发贴的人[10670]

面對現實,永遠現實係殘酷既!

2009年1月28日!!

本人管理的范围:粤讲粤出色、手機相關!!
    顶端 Posted: 2009-04-13 18:28 | 1 楼
    傻哥
    中流砥柱剑走偏锋
    级别: 仙人

多谢发贴的人[3065]

睇你嘅对话,我觉得你已经选择咗 宜家嘅你应该要理解你所选择嘅意义 "c]9Q%  
    GA[D@Wy  
    我觉得你已经系选择咗你男朋友了
    顶端 Posted: 2009-04-13 20:05 | 2 楼
    cruelbaby
    孤独冰山

多谢发贴的人[275]

Quote:
    引用第1楼小加菲2009-04-13 10:28发表的: 0|tyKP|J  
    面對現實,永遠現實係殘酷既!
    5CN=a2&  
    我唔知应该点做先好啊,我唔想放弃喺英国的野,但係我知佢已经唔想再拖累我拉
    顶端 Posted: 2009-04-13 20:29 | 3 楼
    cruelbaby
    孤独冰山

多谢发贴的人[275]

Quote:
    引用第2楼傻哥2009-04-13 12:05发表的: Bl6I@w  
    睇你嘅对话,我觉得你已经选择咗 宜家嘅你应该要理解你所选择嘅意义 2 SD Z  
    &R4?]I  
    我觉得你已经系选择咗你男朋友了
    Tb?XKO,  
    我觉得你话错佐,喺英国我乜都有,如果我同佢结婚的话,我会一无所有。佢一事无成。其实我自己只不过係一时之间唔舍得完全放弃同佢之间的感情。喺度都係舒缓下心情咋~~多谢你的关心
    顶端 Posted: 2009-04-13 20:35 | 4 楼
    小加菲
    唔知有冇人見到我呢?
    终身成就奖 优秀斑竹奖

多谢发贴的人[10670]

Quote:
    引用第3楼cruelbaby2009-04-13 12:29发表的: 3-:^mRPJ  
    3T]cDVQ_  
    我唔知应该点做先好啊,我唔想放弃喺英国的野,但係我知佢已经唔想再拖累我拉
    7i xG{yu  
    你已有你既答案,照做吧

2009年1月28日!!

本人管理的范围:粤讲粤出色、手機相關!!
    顶端 Posted: 2009-04-13 22:19 | 5 楼
    tsm2000
    级别: 新人

多谢发贴的人[4]

重要的还是你地有没有信心可以一起。如果有,就算多长时间都会等的。
    顶端 Posted: 2009-04-14 02:15 | 6 楼
    傻哥
    中流砥柱剑走偏锋
    级别: 仙人

多谢发贴的人[3065]

Quote:
    引用第4楼cruelbaby2009-04-13 12:35发表的: |-{ Hy(9  
    lW#2ox  
    我觉得你话错佐,喺英国我乜都有,如果我同佢结婚的话,我会一无所有。佢一事无成。其实我自己只不过係一时之间唔舍得完全放弃同佢之间的感情。喺度都係舒缓下心情咋~~多谢你的关心
    ^u$ =<66  
    !0zcS7&P  
    4>L* 7i  
    和我差不多,感情系唔值钱嘅,所以唔值钱嘅我都懒得去諗
    顶端 Posted: 2009-04-14 02:32 | 7 楼
    芝麻糊
    优秀斑竹奖 终身成就奖

多谢发贴的人[3777]

我地既生命里面有好多过客,有d人停留既时间长d,有d人停留既时间短d。有时缘尽左就唔应该再继续纠缠落去,毕竟对大家都冇好处。 85|u;Fxf  
    其实只要系相处既时候大家都珍惜对方既,就算情尽都唔会有乜嘢值得惋惜,毕竟曾经过 u|$HA>F[  
    过左去就由得距过去啦,以后既日子仲有排啊,你一定会遇到真正属于你既人
    本人管理范围:休闲讨论区~恋爱方程式
    顶端 Posted: 2009-04-14 04:06 | 8 楼
    yi^Ng^
    级别: 普通人

多谢发贴的人[33]

Quote:
    引用第4楼cruelbaby2009-04-13 12:35发表的: p8.JJt^  
    _hJ+8B^`  
    U5cbO{\ 3I  
    你憨居,可能你真系好有钱,但你真系觉得你同佢结婚之后会一无所有咩? ' cS| BT  
    真希望你男朋友睇到呢张贴,佢肯定会觉得自己既决定系0岩
    顶端 Posted: 2009-04-14 04:16 | 9 楼
    cruelbaby
    孤独冰山

多谢发贴的人[275]

Quote:
    引用第9楼yi^Ng^2009-04-13 20:16发表的: I) *J,hs1  
    0$y HO2 f  
    你憨居,可能你真系好有钱,但你真系觉得你同佢结婚之后会一无所有咩? g?j^d:  
    真希望你男朋友睇到呢张贴,佢肯定会觉得自己既决定系0岩
    }7fzEo`g  
    我并唔係好有钱,而且我男朋友知道亦唔会嫐我。我地两个都好尊重对方的唸法。我讲的一无所有係因为佢而家唔係做野,而且佢钟意做的係偏门,唔係一个踏实的人。而我亦唔係要踩底佢来抬高我自己,否则我都唔会同佢一齐5年佄长。我想要的係一个真係可以畀到我幸福的人。呢刻我好唔舍得放开。因为我係佢教出来的,嘻嘻
    顶端 Posted: 2009-04-14 16:19 | 10 楼
    〖阿良¤囝〗
    黄大少爷
    级别: 圣人

多谢发贴的人[646]

分手喇....人总要现实d嘅.........事业唔系个个都有...但男朋友冇佐可以稳过.. ? )IH#kL  
    trLxg H_Y  
    理智d.......
    ∪_∪沒有妳的早晨,加了糖的咖啡也是苦的...
    顶端 Posted: 2009-04-17 23:09 | 11 楼
    bosconet

多谢发贴的人[8]

稳过过咪算罗!!!你基本都唔想跟巨!
    顶端 Posted: 2009-04-18 00:43 | 12 楼
    hinotori
    招财喵喵
    级别: 圣人

多谢发贴的人[732]

我要感情都唔会要生意噶喵~~~ 等5年不只系你啊喵~~仲有其他人有差唔多嘎遭遇噶喵~~你加油啦喵~~~
    谁能阻止得了少年武士赴死
    顶端 Posted: 2009-04-18 04:53 | 13 楼
    zzzio

多谢发贴的人[7]

事实系事实,爱情系现实
    顶端 Posted: 2009-04-18 17:55 | 14 楼
    Mc.大醜醜
    寂寞空虛。
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[6997]

甘都可以5年,难得..

.....................
    顶端 Posted: 2009-04-18 18:11 | 15 楼
    cruelbaby
    孤独冰山

多谢发贴的人[275]

Quote:
    引用第12楼bosconet2009-04-17 16:43发表的: Q<Th*t   
    稳过过咪算罗!!!你基本都唔想跟巨!
    c< g{ &YJ  
    如果我唔想同佢一齐,我就唔会等佢5年啦.而且我自己都好唔舍得嘎.我自己都好伤伽
    顶端 Posted: 2009-04-18 18:13 | 16 楼
    cruelbaby
    孤独冰山

多谢发贴的人[275]

Quote:
    引用第11楼〖阿良¤囝〗2009-04-17 15:09发表的: &p#.m"Oon  
    分手喇....人总要现实d嘅.........事业唔系个个都有...但男朋友冇佐可以稳过.. '0>w_ge4  
    AE 2>smp5@  
    理智d.......
    bIahjxd:  
    我明白呢样嘢,但係我到呢刻都揾唔到一个同我心灵相通的人啊
    顶端 Posted: 2009-04-18 18:19 | 17 楼
    cruelbaby
    孤独冰山

多谢发贴的人[275]

Quote:
    引用第15楼Mc.大醜醜2009-04-18 10:11发表的: 9'|NF<  
    甘都可以5年,难得..
    4<`'?  
    嘻嘻,我都冇唸过
    顶端 Posted: 2009-04-18 18:25 | 18 楼
    花無缺和尚
    武仁聖
    级别: 赞助会员

多谢发贴的人[12849]

站在山頂和站在山腳下的兩人,雖然地位不同,但在對方眼裏,同樣的渺小。 ' ?3e1  
    Qyr^\a;k'  
    你若不想做,會找一個或無數個藉口;你若想做,會想一個或無數個辦法。 YVMwb@|  
    Rs0O4.yi;@  
    451TTqc  
    善哉善哉
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:20 | 操作人: Mc.大醜醜 | 理由:
  • 银纸:20 | 操作人: mc.大儍儍 | 理由:
  • 银纸:20 | 操作人: 琳γ^ō^γ琳 | 理由:

• 开口便笑 笑古笑今凡事付之一笑

大肚能容 容天容地与己何所不容

登天難   求人更難   黃蓮苦 貧窮更苦

江湖险   人心更险   纸張薄 人情更薄

顶端 Posted: 2009-04-18 21:59 | 19 楼
    琳γ^ō^γ琳
    一次一次一次

多谢发贴的人[4500]

Quote:
    引用第4楼cruelbaby2009-04-13 12:35发表的: u dhj$:t  
    Gy+ /P6  
    xU4,Rcgo  
    9%i|_c}  
    好欣赏你讲嘢咁直接...真的..好少人做到咁清醒.亦都好客观好实制.. DeTx7i0  
    =}6yMR!4R<  
    现实就系咁噶啦..你今日都已经觉得佢一事无成..觉得佢系拖累你了..假若就算比你返到来大陆同到佢一齐了..咁又点呢? o/grM+_  
    DM3W99PWA  
    系咪就唔使生活呢?要知道依家系中国稳吃..要做到生活无忧..唔系讲咁容易.. A.@S>H'P  
    ~|_s2T  
    而且仲有一个重点..就系你哋大家既"爱"究竟有几爱..系咪"爱"到保证呢一生一世都唔会变..唔会被任何野影响(例如:屋企人啦.朋友啦.社会啦.一D外在环境因数啦.) |2#)lGA  
    L{py\4z'_  
    任何人讲乜都无用..最紧要就系自己..加油..精神上支持你..
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:20 | 操作人: 花無缺和尚 | 理由:

• ﹎沉默地 任痴心塌地﹎の沉默地 在唏噓中送走希冀﹎剩我空虛中憶記﹏㏒;
    顶端 Posted: 2009-04-21 09:35 | 20 楼
    Mc.大儍儍

多谢发贴的人[15638]

Quote:
    引用第19楼花無缺和尚2009-04-18 13:59发表的: 2$)xpET  
    站在山頂和站在山腳下的兩人,雖然地位不同,但在對方眼裏,同樣的渺小。 ^EK]z8;|  
    hG~TqH^} B  
    你若不想做,會找一個或無數個藉口;你若想做,會想一個或無數個辦法。 }YiE} +VW|  
    >5rb4  
    w}wABO  
    .......
    bi^[Eh  
    傻傻受教 %r1NRg8  

顶端 Posted: 2009-04-21 11:40 | 21 楼
    芝麻糊
    优秀斑竹奖 终身成就奖

多谢发贴的人[3777]

Quote:
    引用第19楼花無缺和尚2009-04-18 13:59发表的: k0@b"y*  
    站在山頂和站在山腳下的兩人,雖然地位不同,但在對方眼裏,同樣的渺小。 p\A!"KC  
    b0QC91   
    你若不想做,會找一個或無數個藉口;你若想做,會想一個或無數個辦法。 >(>,*zP<9  
    `\}Ck1o  
    3sh}(  
    .......
    _6y#?8RMB  
    |"j{!Ei  
    z|p C*1A\  
    讲得好啊,抄低距先
    本人管理范围:休闲讨论区~恋爱方程式
    顶端 Posted: 2009-04-21 14:51 | 22 楼
    cruelbaby
    孤独冰山

多谢发贴的人[275]

Quote:
    引用第19楼花無缺和尚2009-04-18 13:59发表的: ,Y) 7M3I  
    站在山頂和站在山腳下的兩人,雖然地位不同,但在對方眼裏,同樣的渺小。 F,[GdE;P  
    C\3;o]  
    你若不想做,會找一個或無數個藉口;你若想做,會想一個或無數個辦法。 W(gOid KKz  
    zs=[C+Z\  
    ] I&l0Fx  
    .......
    !R`E+G@   
    其实有个问题想问你啊~~~我个人认为你係一个已经结佐婚的人而且都几有文化,唔係的话你唔会讲出呢啲嘢。你的确讲得好啱,人係好渺小,但人总会向上爬。可能因为我係一个自尊心比较强而且好硬颈的人,唔输得,亦唔愿意输。我好怕畀我讨厌的人睇死。我相信人地做得到的,我都可以。家家有本难念的经阿~~花和尚
    顶端 Posted: 2009-04-21 16:40 | 23 楼
    cruelbaby
    孤独冰山

多谢发贴的人[275]

Quote:
    引用第20楼琳γ^ō^γ琳2009-04-21 01:35发表的: 1_=I\zx(  
    PxvD0GTW  
    ;%ng])w=;  
    好欣赏你讲嘢咁直接...真的..好少人做到咁清醒.亦都好客观好实制.. q*^m8  
    wni^qs.i@3  
    现实就系咁噶啦..你今日都已经觉得佢一事无成..觉得佢系拖累你了..假若就算比你返到来大陆同到佢一齐了..咁又点呢? N 4!18{/2  
    .......
    \ cr)O^&  
    多谢你~~~我屋企人唔钟意佢,亦唔舍得我嫁畀佢~~希望我嫁得好噢~~
    顶端 Posted: 2009-04-21 16:42 | 24 楼
    花無缺和尚
    武仁聖

Quote:
    引用第23楼cruelbaby2009-04-20 20:40发表的: 1)BIh~1{p  
    W [G5+*i  
    其实有个问题想问你啊~~~我个人认为你係一个已经结佐婚的人而且都几有文化,唔係的话你唔会讲出呢啲嘢。你的确讲得好啱,人係好渺小,但人总会向上爬。可能因为我係一个自尊心比较强而且好硬颈的人,唔输得,亦唔愿意输。我好怕畀我讨厌的人睇死。我相信人地做得到的,我都可以。家家有本难念的经阿~~花和尚
    DUMC4+i  
    只要你在蓝調時間耐D,你就好容易清楚和尚係點樣一个人。 '3uN]-A>D  
    1 G}\IK1+  
    不過最紧要你知道自己是怎樣一个人得咯。 [W8"Mc|ve  
    tt03 gU`  
    不要刻意去曲解别人的善意,你应当往好的地方想。 TB%NHq-!  
    )4;$; a1  
    看轻别人很容易,要摆平自己却很困难。 mD_sf_2>  
    .5E6 MF  
    你只管活你自己的,不必去介意别人的扭曲与是非。 p6&6^v\  
    Njmb{L]Cps  
    阿弥佗佛................ e` eh;@9p  
    t!&p5wJ*Q  

开口便笑 笑古笑今凡事付之一笑

顶端 Posted: 2009-04-21 20:30 | 25 楼
    花無缺和尚
    武仁聖

Quote:
    引用第22楼点虫虫2009-04-20 18:51发表的: ] A,Og_g  
    S#F%OIx  
    (J5M+K\H  
    P_F0lO  
    讲得好啊,抄低距先
    5,#aN}v#?  
    我都係抄人地咋............

顶端 Posted: 2009-04-21 20:32 | 26 楼
    bennypower
    齐来力撑粤语

多谢发贴的人[6600]

結果係難以預料,我也唔好畀意見樓主最實際。畢竟選擇同真正去DO係兩回事。能衝破世俗眼光畢竟非常少。我都好想去倫敦大學進修建築...哎~~~難吖...離題tim~~~
    本人管理範圍:戀愛方程式及BBS版務

毛主席语录第38章 第5节第27句:不以结婚为目的的谈恋爱都是耍流氓.

Fuck His Mom! Hit The Hard!
    顶端 Posted: 2009-04-22 02:18 | 27 楼
    花無缺和尚
    武仁聖

Quote:
    引用第20楼琳γ^ō^γ琳2009-04-20 13:35发表的: psAr>:\3  
    MmW]U24s  
    #RWmP$+#=  
    好欣赏你讲嘢咁直接...真的..好少人做到咁清醒.亦都好客观好实制.. tWI %P&b  
    <]u]rZc$  
    现实就系咁噶啦..你今日都已经觉得佢一事无成..觉得佢系拖累你了..假若就算比你返到来大陆同到佢一齐了..咁又点呢? a9p6[qOcd  
    .......
    l*|m(7s  
    係呀,知己你好叻呀 真係叻女咯,加油呀...........

顶端 Posted: 2009-04-22 08:15 | 28 楼
    花無缺和尚
    武仁聖

Quote:
    引用第27楼bennypower2009-04-21 06:18发表的: d^G5Pq  
    結果係難以預料,我也唔好畀意見樓主最實際。畢竟選擇同真正去DO係兩回事。能衝破世俗眼光畢竟非常少。我都好想去倫敦大學進修建築...哎~~~難吖...離題tim~~~
    )"&\S6*!  
    甘就速速飛赴倫敦敦倫去啦.............

顶端 Posted: 2009-04-22 08:18 | 29 楼
    « 1 2» Pages: ( 1/2 total )
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 恋爱方程式