本页主题: 向人示爱的最好诗 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

cruelbaby
孤独冰山
级别: 高人

多谢发贴的人[275]

向人示爱的最好诗

呢首係英文诗,係一个鬼仔送畀我的第一份情人节礼物,一份我觉得好难忘的礼物。你可以送畀你女朋友或者你想追求的人啊。祝福你地。可惜係英文 6{7O  
Since the dawn of time, GE5@XT  
Great thinkers have said that lf|^^2'*2<  
No perfect beauty lives here on Earth }( o/+H4  
And they may have thought that was true r]HLO'<]  
But then again, they never saw you! M0]l!x#7  
Love looks not with the mind "BFW&<1  
But with the heart! [tD*\\IA  
Both my mind and my heart J yB>,t)  
Hope that you'll be my Valentine( girlfriend,wife) Q.y KbO<[  
The gentleness of our love, }7.q[ ^oF  
And the sweetness of your kiss feeds my soul EL}v>sC  
Your warm, dark eyes fill my heart with peace f2yv7t T   
I love you, babe 3@"VS_;?  
0a'@J~v!  
顶端 Posted: 2009-05-07 18:19 | [楼 主]
cruelbaby
孤独冰山

多谢发贴的人[275]

等我来翻译翻啊,琴晚赶住訓,所以冇翻译到。 YXW%]Uy+  
开天辟地时(女娲时期阿) P7.'kX9  
创造者曾经话过呢个世界係冇完美的美人 ^oM|<";!?D  
佢地都以为係真 9'[ N1Un.=  
只因佢地从来未见过你 SaOYu &>  
爱係由心而发, LWfqEL -  
唔係讲下就係 !bnyJA  
而家我的身心都好希望你可以做我的情人节伴侣(女朋友,老婆,你地自己钟意阿) BU|#e5  
我地神圣的爱 ?6^|ZtB  
我的灵魂充满你对我的爱 7zemr>sIh  
你的一切印在我心里 5jB* fIz  
我爱你 2]cRXJ7h  
bBc[bc>R  
|7k_N|E  
可能译得唔係佄好,请原谅,因为我的中文水平差啲阿
[ 此贴被cruelbaby在2009-05-09 12:25 PM重新编辑 ]
顶端 Posted: 2009-05-08 17:31 | 1 楼
nike024105
嘾定~有得剩!
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[2069]

搞到好深奥甘喔~! s$D ^>0  
4JGtI*%5lq  
怕送卑人都未必睇得明喔!! }7E^ZZ]f  
V w||!d  
@a:>$t  
收低先拉~~辛苦晒了!!
开心浏览,认真回贴,和谐全赖你地嘅支持
顶端 Posted: 2009-05-09 02:11 | 2 楼
傻哥
中流砥柱剑走偏锋
级别: 仙人

多谢发贴的人[3065]

英文就系英文,上一句同下一句可以系完全唔拉更嘅,但系又可以总结响一齐
顶端 Posted: 2009-05-09 03:09 | 3 楼
gy77gy77
親口講您累得很
灌水天才奖
级别: 强的不是人

多谢发贴的人[27339]

睇過類似有幾只字同次序唔同...係中英翻譯網站
「龍遊氹仔不須記,苦樂平常志高飛。」
顶端 Posted: 2009-05-09 04:59 | 4 楼
cruelbaby
孤独冰山

多谢发贴的人[275]

Quote:
引用第2楼nike0241052009-05-08 06:11 PM发表的: e,t(q(L  
搞到好深奥甘喔~! cSXwYZDx?  
U}[I   
怕送卑人都未必睇得明喔!! >}+/{(K"E|  
`s\ ?w5[  
6Yx4lWBR?  
.......
0g0i4IV  
bbrXgQ`s+w  
呢首诗的最主要意思係话你钟意的人係你心里係最完美的美女阿。任何一个女仔听到都会冧死啦
顶端 Posted: 2009-05-09 20:26 | 5 楼
cruelbaby
孤独冰山

多谢发贴的人[275]

Quote:
引用第3楼傻哥2009-05-08 07:09 PM发表的: `aciXlqIF  
英文就系英文,上一句同下一句可以系完全唔拉更嘅,但系又可以总结响一齐
MF5[lK9e  
wB.&}p9p  
小学未毕业的我的中文水平係佄上下伽,而且我喺英国除佐同父母同埋朋友讲中文,其余时间都係英文阿
顶端 Posted: 2009-05-09 20:28 | 6 楼
Mc.大醜醜
寂寞空虛。

多谢发贴的人[6997]

4h|c<-`>t  
5IE#\FITO|  
示爱好简单啫,只需要几样野就足够喇`` R!}H;[c  
d YJ(!V&  
勇气,真诚,浪漫, 还有一句.."爱老虎油"...

.....................
顶端 Posted: 2009-05-11 09:12 | 7 楼
cruelbaby
孤独冰山

多谢发贴的人[275]

Quote:
引用第7楼Mc.大醜醜2009-05-11 01:12 AM发表的: Sc]B#/~B  
n<LEler#M  
?WGA?J %2  
示爱好简单啫,只需要几样野就足够喇`` fDv2JdiU  
V5+=e^pa2  
勇气,真诚,浪漫, 还有一句.."爱老虎油"...
s}vAS~~2L3  
G#ZH.24Y  
乜叫做‘爱老虎油’啊??唔明白
顶端 Posted: 2009-05-11 18:39 | 8 楼
Mc.大醜醜
寂寞空虛。

Quote:
引用第8楼cruelbaby2009-05-11 10:39发表的: 94'&b=5+  
.]8ZwAs=&  
d[iQ` YW5  
乜叫做‘爱老虎油’啊??唔明白
g|o,uD  
 x]}^v#  
S|Q@:r"  
甘就证明你无睇黄飞鸿喇`

顶端 Posted: 2009-05-14 01:15 | 9 楼
qyjie33
级别: 强人

多谢发贴的人[226]

都吾错呀,可以呃下女仔呀
顶端 Posted: 2009-05-14 03:18 | 10 楼
cruelbaby
孤独冰山

多谢发贴的人[275]

Quote:
引用第9楼Mc.大醜醜2009-05-13 05:15 PM发表的: +5)nk}  
2_>N/Z4T  
W<'m:dq  
+V2F#fI/  
甘就证明你无睇黄飞鸿喇`
1v y*{D  
Xu{1".\  
嘻嘻,好少睇电影,不过睇过黄飞鸿,唔知道边套有呢句
顶端 Posted: 2009-05-14 16:39 | 11 楼
xjb
级别: 新人

多谢发贴的人[3730]

可以参考下
顶端 Posted: 2009-05-14 21:58 | 12 楼
Mc.大醜醜
寂寞空虛。

Quote:
引用第11楼cruelbaby2009-05-14 08:39发表的: :U|1xgB  
6q\bB  
[>I<#_^~  
嘻嘻,好少睇电影,不过睇过黄飞鸿,唔知道边套有呢句
(XTG8W sN  
K8|r&`X0  
/xBb[44z8  
十三姨教黄飞鸿``黄飞鸿同距老豆讲,距老豆就周围同人讲...

顶端 Posted: 2009-05-15 01:34 | 13 楼
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » 恋爱方程式