本页主题: [愛情故事]Malaysia秘書姐姐@.@ - 妳最緊還好嗎?!? 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

gy77gy77
親口講您累得很
灌水天才奖
级别: 强的不是人

多谢发贴的人[27339]

[愛情故事]Malaysia秘書姐姐@.@ - 妳最緊還好嗎?!?

哩段感情都過去左好多年了...不過仍然/永遠都會埋藏係兩個人心入面(重好入tim) avb'J^}f  
e7(iMe  
時間: 就係我七年初戀慘敗-對自己同對D後生姑娘仔失去哂信心之後... Wy[Ua#Dd  
地點: 公司 NT^m.o~4  
人物: 我即係七仔-香港飛典型打工仔-vs-佢叫做Dxxxen-係公司唔同部門嘅秘書 f R& ;E  
當時年齡: 廿歲有出頭-vs-大我七年 ya<nD'%9  
當時狀況: 我重傷後(即係available)-vs-佢結左婚幾年 \Tc<27-  
國籍:香港制做香港橫轟出世-vs-Made in Malaysia [email protected]<u  
5u<F0$qHc  
就係我讀完書做第一份工嘅時候..由於唔同部門本來我同佢工作上面係冇嘜接觸嘅..可能就係命運嘅安排?!?大家都係後生仔女又玩得又鬼仔女性格人緣都係唔錯>>(因為公司係美國集團經營百貨/時裝/家具/玩具-入面有唔同品牌)香港office有幾百兩友-每幾年公司人事部都會簡一班人出嚟負責搞自己Label嘅...Annual Dinner/旅行/康樂體肉活動...我同佢都係其中一員-就係咁樣識左佢!! fr\"MP  
UkE  fuH  
Where is the love come from?! *1*2-3*4*5 RZtY3:FBx|  
J 8z|ua  
* Lunch Time * 6z6\-45  
經過年幾嘅相處-同佢friend左-除左做緊客要陪客/supplier出去應湊食飯;同埋報緊價果排-要捱飯盒...幾乎日日都同佢食晏...食完就陪佢去行下商場:睇下CD/鈕下公仔/買下零食或者海邊公園仔吹吹風咁囉(可能係因為佢知我食完飯想食支煙)[佢係第一個會叫我/等我食煙嘅女仔] XA&Vtgu  
[IF5Iv\b  
* Language * x * 做鬼瞼 * R|jt mI?  
雖然佢嚟左香港生活左都好幾年...但係中文對佢嚟講都係一種!!唔係-唔係-應該係一重又一重嘅考驗~識聽識講唔識睇-除左我同佢個名-佢識寫嘅中文字應該唔會超個一百個(哩個都係日日亙相約食晏嘅直口或者理由)-有時去到餐廳一坐底gentleman嘅七仔(當時未怕羞架)就會邊問邊翻開menu對住佢@.@換嚟嘅係-先扮識睇>>睇一陣翻兩翻>>就會伸手細細力我滅一下>>再嚟個鬼瞼>.< ]Kutuf$t  
一個睇落去同真實年齡極度不附可愛鬼瞼..相信就算佢係好大力滅我-我都會經常共佢玩哩個我同佢兩個人之間嘅白痴指定動作遊戲!! * ?2aIz"  
m zh8<w?ns  
佢好搞笑架?!?年中..講中文不知笑死幾多人-好多時佢講中文都帶有s/t/ed嘅尾音(我在場嘅時候:佢警覺性特別高)好快就知道錯(硬係就改唔到口)又會搜索/縮窄我同佢之間嘅角度同距離>>隔空飛個鬼瞼過嚟>>根住傻笑兩野!! Z?Cl5o&l b  
*Vbf ;=Mb  
* Angel face * zz)[4G  
筆墨形容下佢外表:雖然當時佢差唔多三字頭,但係睇落去最多大我小小炸!!樣都幾得架眼大大-瓜子面形-咀仔細細-鼻圓圓-有Malaysian mix華僑血統-再乘以同我一般高嘅身材^^ &%@b;)]J  
可能自少係馬來西亞土生土長?!民風比較純樸-成日傻笑-比人感覺好和善同平易近人-工作上面又係秘書唔會同人有咩競爭/衝突-唔駛下下裝哂栱咁-人緣緊係好!! k $kOp *X  
vn]e`O>y  
* Teacher have fun * (;9-8Y&_d  
除左同事/傾得埋嘅朋友/(一齊學日文嘅)同學之外-我同佢未有一手之前重有一樣關係?!-就係-互相嘅外乳老師喇=.=  }de {-  
-我就教佢中文:寫同講-當然頭三只字就係我個大名啦-教識佢當冇人係佢身邊都可以自己照顧好自己?!識得自己睇menu嗌野食(唔駛劃公仔或者餐餐食識講嗰幾樣)/最緊要係唔好再搭錯車U.U BwLggo  
-佢就緊係教我好搞笑嘅馬拉話啦-適逢我當時美國office有個QA-Technician都係馬拉人-好多E-mail往來嘅-Singapore office就更加多人識啦-學左之後得閒寫幾句-場面係超級搞笑!! !CBvFl/v  
-有時工作關係presentation衰要同班鬼佬鬼婆講一大堆鬼話-我寫好之後佢都會幚我執下D發音,因為D美國鬼同德法鬼只耳仔係唔同構造嘅!! hu ]l{TXi  
kqebU!0-  
講開學日文-諗起點解會學都覺得好笑?!? +b =X~>vZ  
人學佢又學..學學下先知佢唔係諗住陪我!!!原來學嚟睇日劇-當年D姑娘仔都真係好興睇日劇-我都試個陪佢睇..四十幾分鐘一集日劇..佢自己睇可以睇出粒幾兩粒鍾出來..因為佢睇鬼得明D中文字幕咩-我做翻譯都做到口臭..有時又唔知佢真明定假明..第一次見姑娘仔睇日劇好似麻甩仔睇四仔咁忙?!?揸Q住remote逐格重播>>逐句同佢講up嘜!! G`/5=  
>1}RiOd3  
================================================
本帖最近评分记录:
  • 银纸:20 | 操作人: 幸福瞬間 | 理由:
  • 银纸:20 | 操作人: 花無缺和尚 | 理由:
  • 银纸:50 | 操作人: 芝麻糊 | 理由: 该活动已结束,想参与既下回请早啦唔该 俾返几十蚊打字费俾你
  • 「龍遊氹仔不須記,苦樂平常志高飛。」
    顶端 Posted: 2009-07-16 04:24 | [楼 主]
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

Re:Malaysia秘書姐姐@.@

================================================ #9-qF9M  
    題外話之題外話:(不過冇佢就冇下面嘅方法.二.所以都寫寫啦) Bw _^"e8X  
    大家唔好睇小哩D點點滴滴-冇哩年幾兩年嘅點滴..適逢我七年初戀嘅慘淡收場!!!我點都唔會愛上一個有夫之婦-就算愛上都唔比佢發生/去破壞人地感情/家庭>.<大家唔好鹽我口水多過浪花..難得今日家姐去街我唔駛煮飯..哈哈(為左哩三百個大洋-打字廢)我整多少瘋褲魚落勝過你地笑下/減下壓!! \c1u$'|v  
    mw2/jA7  
    做我地Merchandiser哩行有時真係好大壓力:一方面要應付客仔/designer有理冇理要求!!另一方面又要有時做好人/有時做衰人咁同d廠搞掂d價錢同船期-邊有咁Q多會開呀??-(Boss-Li)-係公司入面會乳會之間-最快嘅減壓大法-不外乎共大家一樣.. ]X y2km]  
    s8L=:hiSf)  
    方法.一.(壓力下打公仔刺所實錄) {;uOc{~+  
    衝去刺所>>門都未關埋>>一邊點煙咬住(扮朝偉)>>一邊高速逗支大水喉出嚟>>對準楚楚可憐嘅尿兜>>將你今朝啪落肚嘅奶茶走奶/健兒可落>>大大力射番出嚟>>好似你掹得快D大力D只尿兜就真係會比你爆開一樣=.=(滿足一下小男人心入面潛伏嘅大男人心態啩)>>由於大力得濟濺濕只手>>口又擔住煙好彩重有只手-即刻從口夾番枝煙整熄佢>>同一時間講番兩句粗口助下慶丫麻>>順便稱讚下支大水喉(真係猛架J)>>根住洗手唔抺手>>方便執一執你只七三七頭>>最後收拾心情順便照鏡(心諗:點睇都係咁鬼靚仔)>>由於時間嘅關係一次過完成:排毒/食煙/減壓:心理平衡/自x我安x慰後就依依不捨咁離開鏡入面嘅靚仔>>臨別笑一笑準備出番去計續賣笑搬嘅迎送生涯*當然回程路過pantry記得衝番杯齋啡補充一下大量急速流失嘅水份同整理一下下個會議嘅文件!! UnSi=uj  
    Fk(nf9M%  
    方法.二.(冇上面嗰個咁嚟題-講番佢) _ L }k.  
    雖然時間唔多..好多時我會與會之間都會行過隔離(因為佢部門唔駛上落樓-係同一層嘅)搵我可愛嘅Doxxen打下牙骹..內容多數係引導佢講錯下中文-唔知點解每次見到佢做鬼臉-我就嘜火都熄哂..即使之前面對D什麼牛鬼蛇神Mix牛頭馬面/之後面對D什麼辣手難題-都迎刃而解..心情好番-真係講野都好聽D/計數都快D呀!! GCaiogiBg  
    ================================================ }+/j/es{]  
    72uARF  
    以上就係由同事慢慢日狗生情之前嗰年幾兩年內發生嘅野..真正唔應該發生嘅?!?!? iI T7pq1  
    等我去夾塊三文字番嚟計續寫...
    「龍遊氹仔不須記,苦樂平常志高飛。」
    顶端 Posted: 2009-07-16 04:25 | 1 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

Re:Malaysia秘書姐姐@.@

就係搞緊第二年Annual Dinner嘅時候/直頭係當日係酒店Ball room內發生!!! 1ym^G0"s  
    `Vph=`0  
    ================================================= K qK?w*Qw  
    ?2d! ^!9  
    好累呀...起身踎低見頭暈...休息一陣先/順便留位
    顶端 Posted: 2009-07-16 04:27 | 2 楼
    山风流水

多谢发贴的人[11417]

Re:[愛情故事]Malaysia秘書姐姐@.@

7哥 咁好文采 h7? uM^p  
    <GdQ""X  
    以前唔多觉嘅 "}|&eBH^<  
    FaA'%P@  
    系咪真系你写噶 %imI.6   
    @m`1Vq?O  
    PxAUsY  
    也可以清心
    可以清心也
    以清心也可
    清心也可以
    心也可以清
    顶端 Posted: 2009-07-16 04:55 | 3 楼
    芝麻糊
    优秀斑竹奖 终身成就奖
    级别: 论坛版主

多谢发贴的人[3777]

http://www.canton8.com/forum/read.php?tid=286217 k w]m7 T  
    D|BP]j}6  
    你有冇睇活动内容架? q=|0lZ$`V_  
    活动时间系到2009.07.14.零點結束
    本人管理范围:休闲讨论区~恋爱方程式
    顶端 Posted: 2009-07-16 04:56 | 4 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

Re:Re:[愛情故事]Malaysia秘書姐姐@.@

Quote:
    引用第3楼山风流水2009-07-15 20:55发表的: ~"ij,Op,3  
    7哥 咁好文采 M+N7JpR  
    Pv(icf l|  
    以前唔多觉嘅 .$,.w__m ~  
    [@_zsz,`L  
    系咪真系你写噶 7:_\t!]  
    .......
    .+"SDt oX  
    389puDjy  
    你search下我d主題咪知囉
    顶端 Posted: 2009-07-16 04:58 | 5 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

Quote:
    引用第4楼芝麻糊2009-07-15 20:56发表的: (@M=W.M#  
    http://www.canton8.com/forum/read.php?tid=286217 +=MO6}5T  
    neQ2+W%oj  
    你有冇睇活动内容架? -nO('(t  
    活动时间系到2009.07.14.零點結束
    uavts9v<  
    [kFX>G4  
    係咩...冇留意到 <HG~ #oBRq  
    我今日先忙完家姐去街唔駛煮飯 `S< uh9/  
    親愛的粗口妹 (H+'sf^h  
    妳c人整多少讚助比我得唔得架
    顶端 Posted: 2009-07-16 05:01 | 6 楼
    芝麻糊
    优秀斑竹奖 终身成就奖

Re:Re:Re:[愛情故事]Malaysia秘書姐姐@.@

Quote:
    引用第6楼gy77gy772009-07-15 21:01发表的: d&?B/E^  
    BD=;4SLT  
    DfV_08  
    係咩...冇留意到 pq-zy6^  
    我今日先忙完家姐去街唔駛煮飯 0+r/>-3]  
    親愛的粗口妹 RPaB 4>  
    .......
    zK:/ 1  
    % C6 H(  
    得~~~ Rl3KE)<  
    ,3GM'e{hV  
    打咁多字,多多少少都应该要俾d既
    顶端 Posted: 2009-07-16 05:02 | 7 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

暈~真係有彩虹字2009.07.14.零點結束
    顶端 Posted: 2009-07-16 05:02 | 8 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

Re:Re:Re:Re:[愛情故事]Malaysia秘書姐姐@.@

Quote:
    引用第7楼芝麻糊2009-07-15 21:02发表的: TF= S \ Q  
    'Fc&"(!||  
    qKO\;e*  
    得~~~ 5 YC(gv3/  
    9sE>K)  
    打咁多字,多多少少都应该要俾d既
    z9dVT'  
    &I!2gf  
    妳是最姣的 {普通話} Iv/yIS  
    妳知道嗎
    顶端 Posted: 2009-07-16 05:04 | 9 楼
    芝麻糊
    优秀斑竹奖 终身成就奖

Re:Re:Re:Re:Re:[愛情故事]Malaysia秘書姐姐@.@

Quote:
    引用第9楼gy77gy772009-07-15 21:04发表的: mZM5aTQ3  
    y"9TS,lmK  
    E-"Jgq\aC  
    妳是最姣的 {普通話} n$=n:$`q  
    妳知道嗎
    M6X f}>  
    &12aI |u^<  
    fp>o ^+VB  
    唔俾啦,系咁啦
    顶端 Posted: 2009-07-16 05:05 | 10 楼
    山风流水

原嚟有人“拾下拾下” < )?&Jf>_  
    Jp,ohVRNq  
    z+\>e~U6J}  
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:3 | 操作人: 芝麻糊 | 理由: 讲得好
  • 也可以清心
    可以清心也
    以清心也可
    清心也可以
    心也可以清
    顶端 Posted: 2009-07-16 05:07 | 11 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

Re:Re:Re:Re:Re:Re:[愛情故事]Malaysia秘書姐姐@.@

Quote:
    引用第10楼芝麻糊2009-07-15 21:05发表的: ^#Z(&/5f0  
    eVlI:yqppj  
    ~O|0.)71]  
    97&6iTYA  
    唔俾啦,系咁啦
    `kz_ q/K  
    --/  .  
    點解呀 ^1nf|Xj [  
    dd都好丫 &#)3v8  
    nv8,O=#s  
    實筆雙門...我只手指打字打都秋跟呀
    顶端 Posted: 2009-07-16 05:08 | 12 楼
    花無缺和尚
    武仁聖
    级别: 赞助会员

多谢发贴的人[12849]

水蛇春甘長,真係辛苦晒7仔咯............

开口便笑 笑古笑今凡事付之一笑

大肚能容 容天容地与己何所不容

登天難   求人更難   黃蓮苦 貧窮更苦

江湖险   人心更险   纸張薄 人情更薄

顶端 Posted: 2009-07-16 05:19 | 13 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

Quote:
    引用第11楼山风流水2009-07-15 21:07发表的: urN&."c  
    原嚟有人“拾下拾下” .xD-eWw3R  
    +g;G*EP7*  
    _]4cY%s  
    M-Js"cB[  
    9X(bByEO  
    紅色字都睇唔到...你當我盲架咩 FD6|>G  
    你唔會明白我打咁大堆野出嚟嘅理由 `rcjZ^n  
    6lhVwgy3A  
    早排我早左太多好事衰到冇朋友 );6zV_^!  
    我只係好想撩人...傾下計
    顶端 Posted: 2009-07-16 05:22 | 14 楼
    幸福瞬間
    隨意門@nnie
    终身成就奖 优秀斑竹奖

多谢发贴的人[9704]

等我有返d精神再睇~~
    本人管理的範圍: 生活休閒區 -  藍調俱樂部、手機相關、活動區

~~幸福就如同天上流星...瞬間即逝~~

顶端 Posted: 2009-07-16 10:26 | 15 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

Quote:
    引用第15楼幸福瞬間2009-07-16 02:26发表的: kxdLJ_  
    等我有返d精神再睇~~
    /M#A[tZ3  
    0VbZBLe  
    見到妳到此一遊...已經足夠了
    顶端 Posted: 2009-07-16 13:59 | 16 楼
    Kelvin...^_^...
    最緊要開心
    级别: 论坛巡警

多谢发贴的人[4878]

俾個thx你先再睇。
    光榮家族
    顶端 Posted: 2009-07-16 18:33 | 17 楼
    肥牛肉
    信望愛
    级别: 普通人

多谢发贴的人[14159]

二十出頭思想比較成熟嘅麻甩仔, b\^.5SEw  
    的而且確容易鐘意比自己大嘅女人. |mK d5[$  
    過來人身份作答! RuHJk\T+  
    I see,I go,I conquer.
    顶端 Posted: 2009-07-23 21:48 | 18 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

Quote:
    引用第18楼肥牛肉2009-07-23 13:48发表的: r` 3)sc  
    二十出頭思想比較成熟嘅麻甩仔, :Ct} ||9/  
    的而且確容易鐘意比自己大嘅女人. |d Soq~Vz  
    過來人身份作答! x &\~4,TN  
    MjL yB^ M  
    D m5UQe  
    好一只過來牛...大俠 '[A>eC++  
    你就好啦...同牛大嫂有結果 + W + <~E  
    佢已經結左婚 我只好圓捱辣馬
    顶端 Posted: 2009-07-24 00:51 | 19 楼
    肥牛肉
    信望愛
    级别: 普通人

多谢发贴的人[14159]

Re:Re:Re:[愛情故事]Malaysia秘書姐姐@.@

Quote:
    引用第19楼gy77gy772009-07-23 16:51发表的: L=VuEF  
    2 {31"  
    r_ o2d8  
    好一只過來牛...大俠 {^ N = hI  
    你就好啦...同牛大嫂有結果 GHoPv-#  
    佢已經結左婚 我只好圓捱辣馬
    air{1="<-  
    我講緊ニ十岁左右嘅岁月呀!
    I see,I go,I conquer.
    顶端 Posted: 2009-07-24 01:06 | 20 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

Re:Re:Re:Re:[愛情故事]Malaysia秘書姐姐@.@

Quote:
    引用第20楼肥牛肉2009-07-23 17:06发表的: fXL$CgXG\x  
    Ib!`ChZ  
    我講緊ニ十岁左右嘅岁月呀!
    y_a~>S  
    8_ju.h[  
    一睇就知你奶係....到處流情嘅採花牛 fPspJug  
    不過d姐姐功夫好又鍾意嫩牛
    顶端 Posted: 2009-07-24 02:01 | 21 楼
    山风流水

Re:Re:Re:Re:Re:[愛情故事]Malaysia秘書姐姐@.@

Quote:
    引用第21楼gy77gy772009-07-23 18:01发表的: ,Kdvt@vle  
    Oa*/jZjr  
    0WQ0-~wx  
    一睇就知你奶係....到處流情嘅採花牛 XD*$$`+#  
    不過d姐姐功夫好又鍾意嫩牛
    &?x^I{j  
    "IB)=Hc  
    RJ@d_~%U  
    我都有过私人教练噶 =<FFFoF*C_  
    {KODwP'~  
    3``$yWWg  
    也可以清心
    可以清心也
    以清心也可
    清心也可以
    心也可以清
    顶端 Posted: 2009-07-24 02:05 | 22 楼
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 恋爱方程式