芝麻糊
优秀斑竹奖 终身成就奖
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[3777]

童话故事

唔系吖嘛?你居然相信童话?? H390<`  
eu"m0Q  
  谂唔到啊呢?其实我唔信呢个世界系有童话存在架,我只系希望距会发生姐。童话故事里面既女人,好似都唔会喊。原因好简单,我地睇到既都不过系一部分既距地,而我地睇到既,根本就唔算系乜嘢,历尽沧桑之后既先系真正既考验,唔信啊?剖析一下啦 $(;Ts)P  
b#p0s?*  
  《白雪公主》当王子救返白雪公主,带距返去自己既王宫度,从此系咪就过住d幸福快乐既生活呢?故事既最后系咁讲既罗。但系童话故事里面冇交代到白雪公主去到一个新既家庭里面有冇遇到d乜嘢问题,简单咁讲即系距奶奶有冇婆媳、姑嫂之间既矛盾?会唔会有生男生女既烦恼?如果王子既国家要采取政.治婚姻黎维持和平,王子又点样去选择? '%t$m f!nV  
5hy7} *dR  
  《灰姑娘》呢个系好典型既山鸡变凤凰既故事,受埋受埋咁多怨屈气,去到皇宫嫁左王子系咪就一定会幸福快乐呢?除左会唔会遇上白雪公主既问题之余,相信距要遭受既白眼应该唔少,毕竟距出生寒微,而人性丑恶。 {Kr}RR*{X  
~`&4?c3p  
  《睡美人》呢个就有多少搞笑成份,阿公主俾王子救返,成个国家都苏醒左,但系就与外界脱节。阿王子起码系百年之后既人啦。点相处啊?有代沟架嘛,唔同童话故事里面既公主同王子系唔使沟通既? esA^-$  
M&V4|D  
  以上三个故事,仲有最重要既一个问题,就系距地冇拍过拖架,冇相处过架,即系等同盲婚哑嫁,真实既历史话俾我地听,呢种咁既婚姻方式真系唔好多过好,睇距俾世人淘汰就知道距令到几多人受苦受难啦。 Z( c SM  
PdVx&BL*  
  《拇指姑娘》注定孤独终老,剩系听过有姑娘系拇指既姐,有冇听过王子都系拇指架?冇啊嘛,咪就系罗 DvQV_D  
&4|]VOf  
  童话故事有悲剧架,一个好悲惨既故事《海的女儿》。一个非常凄美动人既悲剧,只可以讲一句:蠢啊。但系当中有几多无奈,又系我地世人所可以明白架?童话故事会出现悲剧,其实好少 B=K<k+{6"  
.eg'Z@ o  
  突然谂起《卖火柴的小女孩》呢个故事又系悲剧,但系比较贴近生活啦,朱门酒肉臭,路有冻死骨。 -s2)!Iko&  
'l<$H=ZUVG  
  讲左咁多,不过系想证实,童话故事唔一定就系好嘢,所以相信童话既人,并非都系不切实际既人,好似我咁O(∩_∩)O哈哈~
[ 此贴被芝麻糊在2009-07-21 08:35重新编辑 ]
本帖最近评分记录:
  • 银纸:5 | 操作人: gy77gy77 | 理由:
  • 本人管理范围:休闲讨论区~恋爱方程式
    顶端 Posted: 2009-07-21 16:03 | [楼 主]
    cruelbaby
    孤独冰山
    级别: 高人

多谢发贴的人[275]

人生如戏,每个人都会发生开心同唔开心的嘢
    顶端 Posted: 2009-07-21 16:57 | 1 楼
    彩雲追月
    不及閣主人
    级别: 强人

多谢发贴的人[109]

安徒生童话最有深度,符合呢个世界嘅规律。
    Life as if The Paradise were on This Earth.
    顶端 Posted: 2009-07-21 17:59 | 2 楼
    kennywind
    華仔哥
    级别: 普通人

多谢发贴的人[73]

樓主突然對童話故事咁有感慨呀?
    顶端 Posted: 2009-07-22 04:06 | 3 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[27339]

好難遇到童话色愛情故事
    「龍遊氹仔不須記,苦樂平常志高飛。」
    顶端 Posted: 2009-07-22 04:38 | 4 楼
    山风流水
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[11417]

江湖传说 \)=X=yn2  
    <303PPX^6  
    童话系讲俾小朋友听嘅 F8J;L](Dq  
    &!uN N|W  
    断估E度冇几个挂 rTiW&#  
    #4ZDY,>Xi#  
    xbFoXYqgP  
    也可以清心
    可以清心也
    以清心也可
    清心也可以
    心也可以清
    顶端 Posted: 2009-07-23 02:10 | 5 楼
    傻哥
    中流砥柱剑走偏锋
    级别: 仙人

多谢发贴的人[3065]

卖细路女个条火柴好似唔系个个类别噶喔 f-N:  
    QfuKpcT &  
    《白雪公主》、《灰姑娘》、《睡美人》都系表达同自己中意嘅人一齐。你挪呢三个童话故事来比喻,系咪因为你欠缺以上特性呢?生活过得快唔快乐呢D先放埋一边先,最重要系同自己中意嘅人一齐,你做到呢点咯,生活D嘢慢慢先搞咯。。。。。。
    顶端 Posted: 2009-07-29 17:50 | 6 楼
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 恋爱方程式