« 1 2» Pages: ( 1/2 total )
本页主题: 粵語救亡行動,拯救流失既粵語字。轉用我地既《粵拼》輸入法 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

terry6610
级别: 新人

多谢发贴的人[29]

粵語救亡行動,拯救流失既粵語字。轉用我地既《粵拼》輸入法

拯救就快流失既粵語文字,轉用《粵拼》輸入法。一種我地講廣東話既人用既輸入法
以下內容轉自粵語協會
http://www.cantonese.asia/?action-viewnews-itemid-229

Jyutping(粵拼)詳細教程
發佈: 2009-3-07 22:09 | 作者: 粵語協會 | 來源: 粵語協會 | 查看: 8848次

《香港語言學學會粵語拼音方案》 ── 一個簡單又專業的粵語羅馬拼音方案

香港語言學學會在1993年設計和公佈了《香港語言學學會粵語拼音方案》(簡稱《粵拼》)。《粵拼》是一個有很多優點的新羅馬拼音方案,它不但多用途、系統性強、方便應用、更可標注現代廣州話(廣東話)的所有發音,而且祇用了英文字母和數字來標注發音,並沒有用到任何重音符號和特殊符號,所以《粵拼》可以應用在中文電腦輸入法上。《粵拼》的拼寫原則簡單,容易學習,而且專業,故此本網以此方案為標準注音方法。並在此基礎上,補充介紹了9調與11調的聲調系統以及一些口語韻母。

《粵語拼音方案》指南
1. 介紹
  《粵拼》的設計包含了以下幾種拼音方案的特色︰耶魯羅馬拼音、國際音標和漢語拼音。下面將會詳細解釋《粵拼》的聲母和韻母拼法。每當你標注粵語發音時,請參考此《粵拼》指南。

本人宜家正在學用粵拼輸入法,歡迎志同道合既人仕俾D意見
顶端 Posted: 2009-08-07 10:26 | [楼 主]
山风流水
级别: 强的不是人

多谢发贴的人[11417]

使唔使呀

识讲就识打嘎啦
也可以清心
可以清心也
以清心也可
清心也可以
心也可以清
顶端 Posted: 2009-08-07 10:41 | 1 楼
山风流水

搜狗都得噶
也可以清心
可以清心也
以清心也可
清心也可以
心也可以清
顶端 Posted: 2009-08-07 10:42 | 2 楼
gy77gy77
親口講您累得很
灌水天才奖

多谢发贴的人[27339]

值得堅持嘅咪堅持囉
其實大家客客氣氣...咁研究下係好事

坦白講...有時聽到人講國語都有小小反感
但係主要唔係因為國語本身
而係通常講國語都好大聲
如果再用啲官腔嘅語氣
的確令星斗小人物嘅我冇嘜心機聽落去

調轉頭...如果只係書寫嘅國語詞又冇嘜野喎
起碼睇得明或者當學多樣野
「龍遊氹仔不須記,苦樂平常志高飛。」
顶端 Posted: 2009-08-07 10:47 | 3 楼
vov0769

多谢发贴的人[8]

如果用粵拼打斗幾麻煩,又要重新學先得!
顶端 Posted: 2009-08-07 10:48 | 4 楼
terry6610

多谢发贴的人[29]

Quote:
引用第1楼山风流水08-07-2009 02:41 AM发表的:
使唔使呀

识讲就识打嘎啦

唔好意思,打漏左。我系想對唔識五筆輸入法凈系識用拼音既人講既。其實宜家有好多既粵語字系流失左架,據聞凈系得粵拼同倉頡輸入法先可以打得番出黎。本人才疏學淺希望多俾意見
顶端 Posted: 2009-08-07 10:50 | 5 楼
terry6610

多谢发贴的人[29]

Quote:
引用第3楼gy77gy7708-07-2009 02:47 AM发表的:
值得堅持嘅咪堅持囉
其實大家客客氣氣...咁研究下係好事

坦白講...有時聽到人講國語都有小小反感
但係主要唔係因為國語本身
.......

無,大家研究研究遮。因為有好多粵語字系宜家大部份既輸入法系打唔到出黎,所以發帖傾傾
顶端 Posted: 2009-08-07 10:53 | 6 楼
gy77gy77
親口講您累得很
灌水天才奖

[quote]引用第5楼terry66102009-08-07 02:50发表的:

唔好意思,打漏左。我系想對唔識五筆輸入法凈系識用拼音既人講既。其實宜家有好多既粵語字系流失左架,據聞凈系得粵拼同倉頡輸入法先可以打得番出黎。本人才疏學淺希望多俾意見/quote]

如果講打中文字...我只係識速成架炸!!
不過(人地)打倉頡就打得快啲(因為唔駛簡)...我有時都會試下!!
顶端 Posted: 2009-08-07 10:56 | 7 楼
gy77gy77
親口講您累得很
灌水天才奖

香港生活嘅人...
如果識打-倉頡-就唔會打-速成-
如果識打-倉頡-或者-速成-就唔會用任何拚音輸入法!!

理由係就算用-英拚-都要簡(即係分分鐘鐘重慢過-速成-)

-粵語拼音-就更加小人用...居我所知都係東南亞華僑-(多數馬來西亞)先用拚音打中文字!!
顶端 Posted: 2009-08-07 11:04 | 8 楼
terry6610

多谢发贴的人[29]

Quote:
引用第1楼山风流水08-07-2009 02:41 AM发表的:
使唔使呀

识讲就识打嘎啦

識講未必識寫同打到架,希望去以下鏈接睇一D我地比較少見既粵語字
http://www.cantonese.asia/attachments/school/canchars.htm
顶端 Posted: 2009-08-07 11:04 | 9 楼
terry6610

多谢发贴的人[29]

Quote:
引用第8楼gy77gy7708-07-2009 03:04 AM发表的:
香港生活嘅人...
如果識打-倉頡-就唔會打-速成-
如果識打-倉頡-或者-速成-就唔會用任何拚音輸入法!!

理由係就算用-英拚-都要簡(即係分分鐘鐘重慢過-速成-)
.......

我唔系想討論講打字既快慢速度喔
顶端 Posted: 2009-08-07 11:07 | 10 楼
gy77gy77
親口講您累得很
灌水天才奖

Quote:
引用第9楼terry66102009-08-07 03:04发表的:

識講未必識寫同打到架,希望去以下鏈接睇一D我地比較少見既粵語字
http://www.cantonese.asia/attachments/school/canchars.htm

真係有啲字係唔識打嘅...不過睇咩情況啦!!
中文字多的是...一定可以打到個意思出嚟!!

同埋第三行傳說中嘅同音字...就係我嘅最愛
再加上小小想像力同愚樂性-鬧起人上嚟-威力可以好強大

顶端 Posted: 2009-08-07 11:14 | 11 楼
山风流水

Quote:
引用第9楼terry66102009-08-07 03:04发表的:

识打咁多有乜用

又唔可以用嚟打合同
也可以清心
可以清心也
以清心也可
清心也可以
心也可以清
顶端 Posted: 2009-08-07 11:15 | 12 楼
山风流水

Quote:
引用第11楼gy77gy772009-08-07 03:14发表的:

真係有啲字係唔識打嘅...不過睇咩情況啦!!
中文字多的是...一定可以打到個意思出嚟!!

.......

介绍你识

蓝调才子 7哥

也可以清心
可以清心也
以清心也可
清心也可以
心也可以清
顶端 Posted: 2009-08-07 11:17 | 13 楼
gy77gy77
親口講您累得很
灌水天才奖

Quote:
引用第10楼terry66102009-08-07 03:07发表的:

我唔系想討論講打字既快慢速度喔

好都明白你唔係想討論打字既快慢速度...不過用咩輸入法直接影響成果-冇錯的確係可以打啲好小用到嘅生字**

但係實用...都好緊要...段估冇人會:

1.-由頭記過-
2.甚至換個keyboard去用一種速度慢(或者叫做唔算快)嘅輸入法*因為打一個字/飛幾個同音字出嚟-速度冇嘜可能快得過折碼嘅輸入法!!
3.學過英文或者其他外語嘅會好難學/再由頭記多一組唔熟悉嘅拚音(取代自己已經識/熟練嘅)-要頭腦好清晰/語言天份好高/有好多時間先會博學成咁!!

有心機學緊係學樣最有效率架啦!!
顶端 Posted: 2009-08-07 11:30 | 14 楼
gy77gy77
親口講您累得很
灌水天才奖

坦白講《粵拼》輸入法-真係唔識合中國人用?!??
因為中國人土生土長點都識寫先會識用到果只字...識寫就會選擇拆碼嘅輸入法=快-靚-正-

上面講過東南亞華僑...明白我意思嗎-先唔講快慢-
東南亞人要學中文(國語/粵語)//同我地學外語一樣(字母串連式外語次序除外)
第一件事學:識聽>>識講>>識寫>>識打-

拚音輸入法就要睇下學嘅係咩國家長大/人種而去選擇用咩拚音...
老外就絕大部份-好正常咁捨難取易用英文拚音...對嗎!!
唔排除老外係早國地方生活-至講得一口熟練嘅(國語/粵語)之後...先有資格學《粵拼》輸入法!!

因為講都講唔正-真係拚風濕囉!!
======================================================
以上只係我個人意見...以下係我個人見解
的確要識聽識講-奈何未識寫中文嘅人先會去捨快取慢-學/用拚音打中文字
顶端 Posted: 2009-08-07 11:56 | 15 楼
我靓仔过霆锋
级别: 普通人

多谢发贴的人[20]

其实我都是用拼音的,我觉得无问题啊.好多白字都打到啊~
顶端 Posted: 2009-08-07 12:02 | 16 楼
anomesdia
本强颜欢笑,却泪已满襟

多谢发贴的人[1145]

中文常用字都未识晒,仲学果D大部分中国人睇吾明嘅粤语专用字?
顶端 Posted: 2009-08-07 13:05 | 17 楼
bennypower
齐来力撑粤语
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[6600]

冇非就係倉頡輸入法姐。太麻煩了。
本人管理範圍:戀愛方程式及BBS版務

毛主席语录第38章 第5节第27句:不以结婚为目的的谈恋爱都是耍流氓.

Fuck His Mom! Hit The Hard!
顶端 Posted: 2009-08-07 14:36 | 18 楼
bennypower
齐来力撑粤语
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[6600]

Quote:
引用第15楼gy77gy772009-08-07 03:56发表的:
坦白講《粵拼》輸入法-真係唔識合中國人用?!??
因為中國人土生土長點都識寫先會識用到果只字...識寫就會選擇拆碼嘅輸入法=快-靚-正-

上面講過東南亞華僑...明白我意思嗎-先唔講快慢-
東南亞人要學中文(國語/粵語)//同我地學外語一樣(字母串連式外語次序除外)
.......

老七都講得非常正確。識果個字先快上手。都係學好中文字再用白話講就算了,樓主咪咁執著~
本人管理範圍:戀愛方程式及BBS版務

毛主席语录第38章 第5节第27句:不以结婚为目的的谈恋爱都是耍流氓.

Fuck His Mom! Hit The Hard!
顶端 Posted: 2009-08-07 14:38 | 19 楼
傻哥
中流砥柱剑走偏锋
级别: 仙人

多谢发贴的人[3065]

学好国语,向女同胞进发
顶端 Posted: 2009-08-07 16:12 | 20 楼
milkbob
研究生

多谢发贴的人[56]

可惜我净系识拼音
命运
顶端 Posted: 2009-08-07 16:43 | 21 楼
wildduck
级别: 论坛巡警

多谢发贴的人[11830]

[quote]引用第5楼terry66102009-08-07 02:50发表的:
唔好意思,打漏左。我系想對唔識五筆輸入法凈系識用拼音既人講既。其實宜家有好多既粵語字系流失左架,據聞凈系得粵拼同倉頡輸入法先可以打得番出黎。本人才疏學溝M?噘乱庖奫/quote]

作为广州人,我净系识用拼音噶,不过我对这种输入法都冇兴趣.sorry啦.
顶端 Posted: 2009-08-07 16:55 | 22 楼
彩雲追月
不及閣主人
级别: 强人

多谢发贴的人[109]

好似好多输入法都得。
Life as if The Paradise were on This Earth.
顶端 Posted: 2009-08-07 19:54 | 23 楼
kennywind
级别: 禁止发言

多谢发贴的人[73]

識講咪得啰,用咩輸入法都系出中文字咖啦~
顶端 Posted: 2009-08-07 20:12 | 24 楼
stephy
開心樂園餐
级别: 高人

多谢发贴的人[303]

珠三角地区本地人多数都是用粤语既。。推广本地文化无咩唔岩。支持下啦,呢个论坛都是叫蓝调粤语论坛啦,更是讲粤语啦,大家同声同气啊嘛
顶端 Posted: 2009-08-07 21:35 | 25 楼
moonwalk
级别: 禁止发言

多谢发贴的人[2375]

( ^_^ )不错嘛
顶端 Posted: 2009-08-07 22:17 | 26 楼
terry6610

多谢发贴的人[29]

Quote:
引用第17楼anomesdia08-07-2009 05:05 AM发表的:
中文常用字都未识晒,仲学果D大部分中国人睇吾明嘅粤语专用字?

就系流失得太緊要啦,所以先要拯救。其實有好多字系1923年既學校已經有得學,但系有好多宜家就流失曬變到大家口中既“中國人睇唔明”
http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=10502&highlight=%E3%80%8A%E5%85%AD%E7%99%BE%E5%AD%97%E7%B2%B5%E8%AA%9E%E9%9B%9C%E5%8F%A5%E3%80%8B
顶端 Posted: 2009-08-08 08:43 | 27 楼
gzy
芳村执笠走出来

多谢发贴的人[224]

我D智能ABC来打粤语嘎~问你死未!!!!
顶端 Posted: 2009-08-08 10:02 | 28 楼
gy77gy77
親口講您累得很
灌水天才奖

29樓賣講告
顶端 Posted: 2009-08-09 02:21 | 29 楼
« 1 2» Pages: ( 1/2 total )
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » 粤语吹吹吹水区