本页主题: [贴图]認識下中國警察 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

bennypower
齐来力撑粤语
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[6600]

[贴图]認識下中國警察

如何區分警察警銜?我同大家介紹下: 1PjX:]:  
iF2IR {h  
其實好多人想知道點解D阿SIR甘多粒星都要同D新仔企街而5係坐辦公室工作我來同大家介紹下:警銜只係代表一個警察既工齡係幾多,而可以知道距既警務同官階就只有睇肩膀上既來區分。 .dq.F#2B;  
xVmUmftD  
01.無杠姐[俗稱無柴]只有星既阿SIR就係普通警察新仔一個。 74!JPOpQH  
02.有一條柴既代表警司 t"@|;uPAu  
03.有兩條柴既代表警督 KgkB)1s@n  
04.兩片橄欖葉交叉既係警監也係叫所謂既公安廳長 mjJlXA  
05.稻穗成類似有半圓/圓形既叫副總/總警監也就係我地中國既副公安部長/公安部長 SEn8t"n  
PS:星星越多就證明個官階越大! B 0fo[Ev  
U},W/g-  
只有武警同軍隊先睇官階大小~ %li{VDb  
hFF&(t2{^  
警察常識以後見到阿SIR米睇距官階要睇距膀頭係咩5容易撞板得罪大官啊(由細排到大) 3 n"&$q6  
!P3tTL!*L  
一級警員:綴釘二枚四角星花。 kJ:5msKwC  
二級警員:綴釘一枚四角星花。 vf'jz`Z  
UgBY ){<  
警司警銜標誌由一道銀色橫杠和銀色四角星花組成。 er}'}n`@q  
`1}yB  
一級警司:綴釘三枚四角星花。 D2mAyU -  
m>m`aLrnb  
二級警司:綴釘二枚四角星花。 4 w  
*h8XbBZH  
三級警司:綴釘一枚四角星花。 ,PtR^" Mf4  
GTX&:5H\t  
警督警銜標誌由二道銀色橫杠和銀色四角星花組成。 ,DsT: 8  
\fGYJ37  
一級警督:綴釘三枚四角星花。 JSP8Lu"n  
m*WEge*$t  
二級警督:綴釘二枚四角星花。 NomK(%8m$  
(#>5j7i8#  
三級警督:綴釘一枚四角星花。 e&I.kC"j6  
Vf2! 0  
警監: 警監警銜標誌由一枚銀色橄欖枝和銀色四角星花組成。 8XX TN@&,  
一級警監警銜標誌綴釘三枚四角星花。 '3 ,JL!  
A7}|VV  
二級警監:二級警監警銜標誌綴釘二枚四角星花。 hYQ%|CBXBR  
J!qEj{  
三級警監: 三級警監警銜標誌綴釘一枚四角星花。 (?=(eo<N  
6 v#sq  
副總警監:部級副職。副總警監警銜標誌綴釘一枚橄欖枝環繞半周的國徽。 ':fbf7EL<  
yOm6HA``hT  
總警監:部級正職。總警監警銜標誌綴釘一枚橄欖枝環繞一周的國徽。 |6G5  ?|  
/]UNN~(  
因爲我家族都係做呢方面既工作所以我比較熟悉唯獨係我無入呢一行!哇哈哈
[ 此贴被bennypower在2006-08-31 09:32重新编辑过 ]
本帖最近评分记录:
  • 银纸:30 | 操作人: ma90 | 理由: 唔错唔错,如果你入埋呢行我就实加你精华喇!
  • 本人管理範圍:戀愛方程式及BBS版務

毛主席语录第38章 第5节第27句:不以结婚为目的的谈恋爱都是耍流氓.

Fuck His Mom! Hit The Hard!
    顶端 Posted: 2006-08-31 09:30 | [楼 主]
    bennypower
    齐来力撑粤语

中國新制服貌似韓國警察制服5知中國幾時先5好COPY外國既野~由自己設計同製作呢?哎
    本人管理範圍:戀愛方程式及BBS版務

毛主席语录第38章 第5节第27句:不以结婚为目的的谈恋爱都是耍流氓.

顶端 Posted: 2006-08-31 09:34 | 1 楼
    加利囝
    摩图摩图
    级别: 神人

多谢发贴的人[551]

点解无驼抢师姐噶?得男噶
    顶端 Posted: 2006-08-31 12:57 | 2 楼
    fiwen80s
    级别: 普通人

多谢发贴的人[1]

型...酷...
    顶端 Posted: 2006-08-31 16:28 | 3 楼
    绝代双骄
    级别: 新人

多谢发贴的人[2]

进一步了解中国公安
    顶端 Posted: 2006-08-31 18:58 | 4 楼
    l.a

多谢发贴的人[19]

我见到未见过有D感既制服………………
    顶端 Posted: 2006-08-31 20:30 | 5 楼
    saint文少
    BEAT L.A
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[14534]

型~~~令我想起CS
    顶端 Posted: 2006-08-31 20:53 | 6 楼
    xxiaohao

多谢发贴的人[44]

真喺唔错哦!谢谢哦!
    顶端 Posted: 2006-08-31 21:08 | 7 楼
    julianko

多谢发贴的人[681]

d阿sir以家摆post就叻,到真系有事既时候就死狗一样, H vezi>M  
    正所谓“特警队,枪声一响往后退。治安队,赶走嫖客自己睡。” SJd,l,Gg)  
    的啊sir吓d小市民就得。
    顶端 Posted: 2006-08-31 22:20 | 8 楼
    bennypower
    齐来力撑粤语

Quote:
    下面引用第 9 楼julianko2006-08-31 22:20发表的“”: /2jw]ekQ'  
    d阿sir以家摆post就叻,到真系有事既时候就死狗一样, 3B6"T;_  
    正所谓“特警队,枪声一响往后退。治安队,赶走嫖客自己睡。” KU5|~1t 4  
    ,K 1X/),  
    bPhbd  
    哇~甘你米影射埋我home人?甘5掂個哦~不過你講得好有道理有d阿sir的卻無素質
    本人管理範圍:戀愛方程式及BBS版務

顶端 Posted: 2006-08-31 22:54 | 9 楼
    togawin
    潴嗨.浪漫之城

多谢发贴的人[260]

Quote:
    下面引用第 9 楼julianko2006-08-31 22:20发表的“”: "JBTsQDj!  
    d阿sir以家摆post就叻,到真系有事既时候就死狗一样, dLnu\bSF  
    正所谓“特警队,枪声一响往后退。治安队,赶走嫖客自己睡。” xZpGSlA  
    M>kk"tyM  
    讲得好..........................................................................
    顶端 Posted: 2006-09-01 00:13 | 10 楼
    pigpiglicn

多谢发贴的人[2]

D制服系米租嘎?唔多似平时见到果D噶
    顶端 Posted: 2006-09-01 09:36 | 11 楼
    bubbles
    级别: 圣人

多谢发贴的人[69]

点解从来未见过咖??
    顶端 Posted: 2006-09-01 09:48 | 12 楼
    999花花公子

多谢发贴的人[4]

绝对真实....
    顶端 Posted: 2006-09-01 18:20 | 13 楼
    chen7708

多谢发贴的人[6]

好仔唔当差...........
    顶端 Posted: 2006-09-01 20:20 | 14 楼
    simark
    要睇粤电影

多谢发贴的人[1]

睇下点!!
    顶端 Posted: 2006-09-02 17:04 | 15 楼
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 短片视频&贴图