本页主题: 心不由己,身不由己 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

芝麻糊
优秀斑竹奖 终身成就奖
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[3777]

心不由己,身不由己

今晚拜读左张小姐既几篇文章,睇到其中一篇有句甘既嘢:受騙應該是因為寂寞吧?一個人太寂寞而又耐不住寂寞,什麼蠢事都能做出來。 2`dKnaF|  
wF=?EK(;P{  
应啊~!我觉得讲得好应啊! @tT2o@2Y^  
>:J7u*>$'  
当一个人寂寞既时候,可以填补既就唯有食欲同物欲。唉,唔系伤心就系伤财。蠢事做尽啦,我肥左,亦都穷左。但系寂寞好似冇少到。我契女既阿妈,果日好语重心长甘问我:你究竟想定落黎未姐?我谂左好耐,笑住同距讲:心不由己,身不由己 x&p.-Fi  
mY= Q#nG  
爱一个人,又岂可话放,就可以放得低?但是恨一个就可以好快,真系好奇怪。特别系果d你最想得到,但系又得唔到既,就更加难放低。唔甘心啊嘛,我知道啊。爱同恨系可以转化既,可能会因爱成很,亦都有可能因恨而爱,但系两样野都会令人好攰,有d甚至心力交瘁。 CH9Psr78  
Phq"A[4=O  
但系如果冇爱冇恨,甘个心又有乜嘢用啊,真系做个没心没肺既家伙会好过d咩
本帖最近评分记录:
  • 银纸:10 | 操作人: 花無缺和尚 | 理由:
  • 本人管理范围:休闲讨论区~恋爱方程式
    顶端 Posted: 2009-10-25 23:43 | [楼 主]
    累斗累
    酒精能清醒
    级别: 圣人

多谢发贴的人[1762]

比爱伤过的人 t6\H  
    我学会了 l^ay* H  
    对任何女人和任何爱 0?8>{!I  
    都不会去认真
    我发现饮佐酒会比没饮酒清醒
    顶端 Posted: 2009-10-25 23:47 | 1 楼
    芝麻糊
    优秀斑竹奖 终身成就奖

Quote:
    引用第1楼累斗累2009-10-25 23:47发表的: ~`&4?c3p  
    比爱伤过的人 P$Vh {]4i{  
    我学会了 8tR6.09'  
    对任何女人和任何爱 J)B3o$  
    都不会去认真
    d;p3cW"  
    H @k }  
    +58^{_k+%  
    甘你偏激左d~ ^i#0aq2}  
    D((/fT)eD  
    你甘样,得到既,都不过系无认真既人同唔认真既爱
    本人管理范围:休闲讨论区~恋爱方程式
    顶端 Posted: 2009-10-25 23:52 | 2 楼
    累斗累
    酒精能清醒

Quote:
    引用第2楼芝麻糊2009-10-25 23:52发表的: @HMH>;haE  
    c^1JSGv  
    y'8T=PqY[t  
    0 fT*O  
    甘你偏激左d~ #UymD-yII  
    \R@}X cqZ  
    .......
    p+b9D  
    B&X)bGx8  
     .aa7*e  
    我现在就系悟想去爱 u;^H=7R  
    找个女朋友不一定是要来长远的... "gI-S[  
    可以短暂一起就够了 Ja*,ht(5  
    可能现在还没遇到个能让我想去长远的吧
    顶端 Posted: 2009-10-25 23:58 | 3 楼
    芝麻糊
    优秀斑竹奖 终身成就奖

Quote:
    引用第3楼累斗累2009-10-25 23:58发表的: ?cz7s28a  
    NPBOG1q%  
    u_ :gqvC=  
    V e[Kv07  
    我现在就系悟想去爱 e jk?If 07  
    找个女朋友不一定是要来长远的... Rb b[N#p5  
    .......
    l3MA&&++KF  
    O[ 1Q#  
    U .^%7.  
    我就系甘认为既
    顶端 Posted: 2009-10-26 00:08 | 4 楼
    山风流水
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[11417]

放过自己吧 3WkrG.$[b  
    GZ:1bV37%  
    听阿菲嘅歌 +)( "!@  
    |9CPT%A#  
    执迷不悔
    也可以清心
    可以清心也
    以清心也可
    清心也可以
    心也可以清
    顶端 Posted: 2009-10-26 00:17 | 5 楼
    kennywind
    華仔哥
    级别: 普通人

多谢发贴的人[73]

一朝俾蛇咬,十年怕草绳就系你哋了~~~
    顶端 Posted: 2009-10-26 13:34 | 6 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

多谢发贴的人[27339]

張小姐啲文章比幾多歲嘅姑娘仔睇架
    「龍遊氹仔不須記,苦樂平常志高飛。」
    顶端 Posted: 2009-10-26 16:16 | 7 楼
    累斗累
    酒精能清醒

Quote:
    引用第6楼kennywind2009-10-26 13:34发表的: z 4`H<Pn  
    一朝俾蛇咬,十年怕草绳就系你哋了~~~
    AqP7UL  
    uQg&A`4  
    D~<0CQ3n.  
    其实我觉得算系学聪明佐
    顶端 Posted: 2009-10-26 19:00 | 8 楼
    3e3e
    级别: 新人

多谢发贴的人[60]

其实爱距 既结果 系分开 6Yx/m  
    恨距既结果 都系分开 K~>ESMZ5  
    3/((7O[  
    其实有咩唔甘心姐???? Kkds^v6  
    rv97Wm+  
    其实系埋一齐过 :之后系分开都好 结婚都好 同样 都系有爱过 y{\K:    
    ?qjlWCV|e  
    有时不如谂吓 爱过米得咯 结果可能会比无数个外围环境而影响 但系你地相爱过系绝对唔会因为任何野而改变 iYxpIqWw  
    .Cf`D tK  
    甘既然有一样野系肯定过既 甘米得了咯 nqyB,vv0  
    KF`@o@,  
    谂开D啦
    顶端 Posted: 2009-10-26 20:58 | 9 楼
    花無缺和尚
    武仁聖
    级别: 赞助会员

多谢发贴的人[12849]

不如看破红塵,洗盡鉛華,出家為尼啦,施主!

开口便笑 笑古笑今凡事付之一笑

大肚能容 容天容地与己何所不容

登天難   求人更難   黃蓮苦 貧窮更苦

江湖险   人心更险   纸張薄 人情更薄

顶端 Posted: 2009-10-27 05:14 | 10 楼
    蝦子餅
    傻Ed
    级别: 普通人

多谢发贴的人[43]

Quote:
    引用第10楼花無缺和尚2009-10-27 05:14发表的: ']hB_ 4v  
    #FBq8iJ  
    . (0'l@#fT  
    花先生既建議唔錯.... xmEm dOoD  
    F`$V H^%V  
    你可以參考下哦.... i0%S6vmaS  
    本帖最近评分记录:
  • 顶端 Posted: 2009-10-27 13:30 | 11 楼
    幸福瞬間
    隨意門@nnie
    终身成就奖 优秀斑竹奖

多谢发贴的人[9704]

幾得"某人"同我講過~~一切隨心啦~~唔好做d自己唔想或唔鍾意做嘅嘢~個心想點就點啦~ J?WT  
    但當一個人真係隨心去做事嘅時候~往往可能得到嘅結果都唔係自己想要嘅~ 0B^0,d(s  
    隨心得到嘅係痛同埋攰~~ .`OyC'  
    雖然係咁~但人依然選擇用隨心嘅方式去做人處事~咁既然隨心~何不都隨心去狠狠咁痛一次呢~ /Ot=GhN]  
    重點係~~痛完之後要識醒~~
    本帖最近评分记录:
  • 本人管理的範圍: 生活休閒區 -  藍調俱樂部、手機相關、活動區

~~幸福就如同天上流星...瞬間即逝~~

顶端 Posted: 2009-10-27 15:05 | 12 楼
    小加菲
    唔知有冇人見到我呢?
    终身成就奖 优秀斑竹奖

多谢发贴的人[10670]

有幾多人可以做到,身、心由己呢? 6% @@~"  
    愛、痛……人生必經既階段, /lKgaq.  
    愛既時候開心,痛既時候傷心, E?o1&(2p  
    其實都係要睇你自己個心相點做, @'.(62v  
    隨心做既事情,祇是唔會領到自己做一些唔想做既事, B{wx"mK  
    而令到日後後悔姐,至於結果係好與壞,就要睇事情既發展啦! _cqB p7  
    ~ yH<,e  
    其實我係好相信,咩事都好,時間真係可以沖淡一切既! i]:T{2  
    ps:係沖淡,唔係沖掉!
    本帖最近评分记录:

• 2009年1月28日!!

本人管理的范围:粤讲粤出色、手機相關!!
    顶端 Posted: 2009-10-27 21:25 | 13 楼
    小加菲
    唔知有冇人見到我呢?
    终身成就奖 优秀斑竹奖

多谢发贴的人[10670]

寫完一段野,都唔知自己寫乜!

2009年1月28日!!

本人管理的范围:粤讲粤出色、手機相關!!
    顶端 Posted: 2009-10-27 21:30 | 14 楼
    傻哥
    中流砥柱剑走偏锋
    级别: 仙人

多谢发贴的人[3065]

嫁一个你怀疑嘅人?你唔矛盾咩? 5;wA7@  
    .lVC>UT  
    放弃一个你爱嘅人?你唔后悔咩?
    顶端 Posted: 2009-10-28 02:28 | 15 楼
    芝麻糊
    优秀斑竹奖 终身成就奖

我冇谂过,呢段野会令甘多人有反应 fZK& h.  
    t|Cp<k]B  
    简单甘讲句,而家不过系冇人去填补心理面既果份空虚,即系话心里面果个位置未有人可以行入去进驻,所以依然系果个人,当有一个人去填补呢个位置,就冇所谓既心不由己,身不由己啦 p._BG80  
    ZUJ !  
    当你好想去忘记一样也极时候,你千其唔好逼自己去忘记,因为甘样会适得其反架 %N#8D<ULd  
    Ek|#P{!  
    爱一个人同恨一个人都系一样,需要付出架
    顶端 Posted: 2009-11-03 00:02 | 16 楼
    蕃茄+沙糖

多谢发贴的人[4434]

你恨佢係因为你仲爱佢 hsIC5@s3  
    \ .+.VK  
    到咗你唔恨佢个阵 0|<ER3xkx  
    >e y.7YG  
    呢个人对你嚟讲就只会係路人甲一个 } %_h|N  
    g 4,>cqRkq  
    无关痛痒
    顶端 Posted: 2009-11-07 09:23 | 17 楼
    Mc.大儍儍

多谢发贴的人[15638]

Quote:
    引用第10楼花無缺和尚2009-10-27 05:14发表的: MxMrLiqU6l  
    P$z8TDCH  
      一早看破.... \a]JH\T)Q  

顶端 Posted: 2009-11-07 13:00 | 18 楼
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 恋爱方程式