« 1 2» Pages: ( 1/2 total )
bubualex
级别: 新人

多谢发贴的人[31]

港女与广女

我有一班港女朋友,认识距地系因为我有一个女性朋友移民左去HK,跟住识左呢班港女带距地翻来广州玩。呢班港女年龄系25岁左右。。。。
距地个个都好识打扮,总之衣着一睇落去就同而家所谓噶广女唔同。。。
距地学历唔高,但系讲野都好斯文,从来唔爆粗。。。。
距地从来都唔用A货(因为距地曾经问过我用紧果条GUCCI手机绳使唔使2千文)。。。
距地好有礼貌,请完距地吃饭后会话:好多谢你啊!D野好好吃,吃得好开心啊。。。。
距地好识尊重人,当你同距地讲野距地会用眼睛望住你,而且好集中精神听,不停点头。。。。
距地好热情,次次落亲HK都请我吃饭。。。。
距地个样都唔差,有两个仲好靓女。。。。
距地个个都有男朋友,有一次我问距地点拣男朋友。。。。。
我:你地需唔需要男朋友买屋先同距结婚?
距地:香港D楼甘贵,边度买得起啊?租屋或者同老爷奶奶住都得啦,有能力先买咯。
我:甘你地需唔需要男朋友买车?
距地:HK男仔99%都中意车,呢样唔使女朋友要求,距地有能力自己就会买,何况HK交通都好方便,唔一定要车。
我:你地有无要求男朋友要有几多存款先同距结婚?
距地:存款就无乜规定,但一定要识得理财。
我:HK男仔真幸福。。。。。。。。

我也都有一班广女朋友。。
距地个个都大专以上学历,但出亲来聚会讲野都吱吱咋咋,几围台都听到。。。
距地自以为好识打扮,开口唔系LV就GUCCI,但讲噶多,买噶少,讲成年都未买到一只,买到一只后又讲足成年。。。。。。。
距地无乜礼貌,出来吃饭挣住点菜,吃完多谢无句,好似应分甘。。。。。
距地五识尊重人,你未讲完一句话距地就岔开你话题,讲错一句话就笑到你面黄。。。。。。
距地一D都唔热情,打电话唔接,放你飞机系经常有噶事。。。。。
距地个样好一般,有两件仲系猪扒。。。
距地个个都唔止一个男朋友,有一次我问距地点拣男朋友。。。。。
我:你地需唔需要男朋友有屋先同距结婚?
距地:呢样唔使讲啦,屋都无间鬼得闲嫁距啊?
我:你地需唔需要男朋友有车先同距结婚?
距地:梗系要啦!结左婚有BB无部车出入好唔方便咖!
距地:起码要我五做野两年都够钱用,我同距讲明,有BB我立即唔做野!
我:广州D男仔真可怜。。。。。。。
本帖最近评分记录:
  • 银纸:5 | 操作人: gy77gy77 | 理由:
  • 顶端 Posted: 2010-10-12 19:16 | [楼 主]
    蕃茄先生
    粤讲粤出色
    级别: 普通人

多谢发贴的人[42]

我唔识港女或者广女,,不过,,我都觉得,而家时下D女仔,真系好鬼现实,,同乐就得,共苦就难
    粤讲粤出色
    顶端 Posted: 2010-10-12 19:28 | 1 楼
    nelves
    人仔细细
    级别: 高人

多谢发贴的人[133]

女仔对于我嚟讲,唔爆粗,唔煲烟,唔贪钱就OK啦。
    听你咁讲我觉得港女有D似恐龙,快绝种啦,听听7仔点讲
    顶端 Posted: 2010-10-12 19:32 | 2 楼
    ManHand
    我是一个大苹果!
    级别: 论坛巡警

多谢发贴的人[1751]

管理员...哈哈
    欢迎加入蓝调粤语NO.1,QQ群号码:385221309
    顶端 Posted: 2010-10-12 19:41 | 3 楼
    v6hacker
    爱泡网,泡脚养生专家:www.52paojiao.com
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[588]

可怜大陆的广大男儿。、、、
    爱泡脚更健康,分享最有效的泡脚药方
    顶端 Posted: 2010-10-12 19:44 | 4 楼
    qyjie33
    级别: 强人

多谢发贴的人[226]

广男真可怜呀
    顶端 Posted: 2010-10-12 19:49 | 5 楼

多谢发贴的人[0]

本帖最近评分记录:
  • 银纸:-10 | 操作人: 小加菲 | 理由: 恶意灌水(扣到0分以下系统自动禁言)
  • 顶端 Posted: 2010-10-12 19:54 | 6 楼
    a88238728

多谢发贴的人[45]

都唔系全部嘅,HK有你讲嘅广女,GZ都有你讲嘅港女.
    而且HK买车同GZ买车系两个概念.
    顶端 Posted: 2010-10-12 20:09 | 7 楼
    gzy
    芳村执笠走出来

多谢发贴的人[224]

吾好分咩 广女 港女 啦 呢个世界 咩女都有
    不过。。。衣家大把女既心理 就是甘 好现实嘎~~
    顶端 Posted: 2010-10-12 20:31 | 8 楼
    zstzeagle
    无啦啦走嘅人

多谢发贴的人[198]

LZ又唔可以咁讲,任何地方都好有坏咖啦~
    顶端 Posted: 2010-10-12 20:56 | 9 楼
    zh100200

多谢发贴的人[0]

评心而言,港女确实系比广女要有素质好多(总体而言,不以个案论),至于靓吾靓,就见人见智了,行系香港条街到,确实见到吾少打扮入时既美少女,广州就……少D!
    顶端 Posted: 2010-10-12 21:16 | 10 楼
    benlys

多谢发贴的人[1]

究竟是怎样的
    顶端 Posted: 2010-10-12 21:39 | 11 楼
    心之呼吸

多谢发贴的人[0]

本帖最近评分记录:
  • 银纸:-10 | 操作人: 小加菲 | 理由: 不可複制他人回覆
  • 顶端 Posted: 2010-10-12 21:47 | 12 楼
    bubualex

多谢发贴的人[31]

Quote:
    引用第9楼zstzeagle2010-10-12 20:56发表的:

大哥,睇清楚標題,我系喺一群嗰度轉過嚟而已,
    呢啲唔代表我嘅觀點。
    顶端 Posted: 2010-10-12 22:15 | 13 楼
    waterboy584
    淼淼大人

多谢发贴的人[168]

可以同甘共苦噶女仔
    顶端 Posted: 2010-10-13 18:03 | 14 楼
    zjmken

多谢发贴的人[0]

广男好可怜吖,而家D女绝对系现实派
    顶端 Posted: 2010-10-13 18:19 | 15 楼
    yulin
    有龙哥冇甩拖

多谢发贴的人[22]

一样米养百样人!
    顶端 Posted: 2010-10-13 18:46 | 16 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[27339]

家家有本驚難念...不想哭於您面前

剩男七號
    「龍遊氹仔不須記,苦樂平常志高飛。」
    顶端 Posted: 2010-10-13 23:09 | 17 楼
    lfv315

多谢发贴的人[5]

环境造就一切
    顶端 Posted: 2010-10-15 08:22 | 18 楼
    moonwalk
    级别: 禁止发言

多谢发贴的人[2375]

只要男人揾到好多钱 乜女都有啊 努力吖兄弟
    顶端 Posted: 2010-10-15 10:10 | 19 楼
    xjb

多谢发贴的人[3730]

无钱沟女
    顶端 Posted: 2010-10-15 10:31 | 20 楼
    荷b仔
    ≮魚蛋幫≯快刀手
    级别: 圣人

多谢发贴的人[779]

距地学历唔高,但系讲野都好斯文,从来唔爆粗。。。。
    (换转叫距得上来生活1个月吾爆粗噶 要去睇心理医生 坚持到3个月 青山留定间房)

距地从来都唔用A货(因为距地曾经问过我用紧果条GUCCI手机绳使唔使2千文)。。。
    (点解?因为人地一个月收入可以买几个GUCCI手袋而我地要一年吾使吾用先勉强买到一个咯)

距地好识尊重人,当你同距地讲野距地会用眼睛望住你,而且好集中精神听,不停点头。。。。
    (同你吾熟关系)

我:甘你地需唔需要男朋友买车?
    距地:HK男仔99%都中意车,呢样唔使女朋友要求,距地有能力自己就会买,何况HK交通都好方便,唔一定要车。
    (何况HK交通都好方便,唔一定要车。呢句最紧要。地铁公交逼死人 taxi半个钟头上吾到....系广州开车好辛苦 无车开更加辛苦 )

距地:存款就无乜规定,但一定要识得理财。
    (人地就算吾做都有ZF养 我地吾做就要食香喇 特别千其吾好病 S佐都仲要10来20万先有个半平方噶容身之所....无啊?撒落大海喇吾该)

距地个个都大专以上学历,但出亲来聚会讲野都吱吱咋咋,几围台都听到。。。
    (大家系好熟噶朋友一起当然无拘无束 你有无去过人地HK噶聚会先?)

距地自以为好识打扮,开口唔系LV就GUCCI,但讲噶多,买噶少,讲成年都未买到一只,买到一只后又讲足成年。。。。。。。
    (掉翻转头 身边又有几个男性朋友一年可以换几部车啊又?)

距地一D都唔热情,打电话唔接,放你飞机系经常有噶事。。。。。
    (觉得应该由自身问题检讨)

距地个个都唔止一个男朋友。。。。。
    (相信D男朋友都吾只一个女朋友喇)

我:你地需唔需要男朋友有屋先同距结婚?
    距地:呢样唔使讲啦,屋都无间鬼得闲嫁距啊?
    我:你地需唔需要男朋友有车先同距结婚?
    距地:梗系要啦!结左婚有BB无部车出入好唔方便咖!
    距地:起码要我五做野两年都够钱用,我同距讲明,有BB我立即唔做野!
    *(对生活有好噶向往系好事 而家呢个时世稳钱艰难 大人难养细路更难养 人人都最起码有一个梦想 一个愿望 但到最后真正实现到噶又有几多个?)
    你的世界 我曾经路过
    顶端 Posted: 2010-10-16 00:52 | 21 楼
    荷b仔
    ≮魚蛋幫≯快刀手

多谢发贴的人[779]

吾系同边个讲说话 只想讲明之间噶生活 社会 文化系有差距 吾可以一概而论 更家吾好斤斤计较

你同成身辣椒味同蒜头味果D比 更加无得比
    你的世界 我曾经路过
    顶端 Posted: 2010-10-16 00:58 | 22 楼
    荷b仔
    ≮魚蛋幫≯快刀手

多谢发贴的人[779]

Quote:
    引用第10楼zh1002002010-10-12 21:16发表的:
    评心而言,港女确实系比广女要有素质好多(总体而言,不以个案论),至于靓吾靓,就见人见智了,行系香港条街到,确实见到吾少打扮入时既美少女,广州就……少D!

系条街度 真正噶广女你又见到几多个
    你的世界 我曾经路过
    顶端 Posted: 2010-10-16 00:59 | 23 楼
    crespo_leung

多谢发贴的人[2]

时下女性,抛条事业线出来就稳到食,俾男人稳食简单好多
    顶端 Posted: 2010-10-18 17:47 | 24 楼
    mhwing2

多谢发贴的人[0]

妖那星..广女都有好野嘎...系你自己揾唔到姐
    顶端 Posted: 2010-10-20 23:51 | 25 楼
    boysbbq

多谢发贴的人[3]

我个人觉得,广州的女仔系坦白,香港的系扮也。你无生活保障的话,一齐吃西北风咩,正所谓贫贱夫妻百事衰!你爱一个人都想比到幸福过距,你连生活保障都比唔到距,你仲有资格去爱距无!
    顶端 Posted: 2010-10-21 00:07 | 26 楼
    tyutyu

多谢发贴的人[2]

无声出!第日我地的下一代唔知会变成点!
    顶端 Posted: 2010-10-21 20:04 | 27 楼
    sega032

多谢发贴的人[4]

社会越发达,国民素质越高既地方,物质要求的层次就越唔同,呢D我地大陆人没得羡慕。

经典例子:美国有部分有钱人踩单车翻工,话环保同埋锻炼身体。
    我地D FRIEND,见到你踩单车,第一感觉就系话穷鬼
    顶端 Posted: 2010-10-29 00:45 | 28 楼
    weelih

多谢发贴的人[3]

社会越发达,国民素质越高既地方,物质要求的层次就越唔同,呢D我地大陆人没得羡慕。

经典例子:美国有部分有钱人踩单车翻工,话环保同埋锻炼身体。
    我地D FRIEND,见到你踩单车,第一感觉就系话穷鬼
    顶端 Posted: 2010-10-29 01:18 | 29 楼
    « 1 2» Pages: ( 1/2 total )
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 粤语吹吹吹水区