本页主题: 跪求各位高手幫幫忙....我的電腦一看網絡視頻就會死機。 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

tiger123
级别: 新人

多谢发贴的人[14]

跪求各位高手幫幫忙....我的電腦一看網絡視頻就會死機。

先講下我臺電腦既配置先:AMD 435三核既CPU、2G DDR3內存、昂達790既主板集成顯卡、320G SATA+80G IDE硬盤。臺機系2010年2月份裝既頭一年用都無咩大問題既,但是點知到了今年1月左右就開始有問題啦。一睇網絡視頻例如:優酷、土豆等網站既視頻不定時就會自動重啟或者死機,無論我用邊只瀏覽器黎睇都系甘樣但是用迅雷看看、QQlive就無問題或者系睇下載既電影文件都無問題,打機啊或者系其他既日常應用都正常。開始懷疑內存出問題,但問題系系睇網絡視頻系甘其他應用系無問題既,後來我系網上查左下可能系兩隻硬盤不兼容衝突造成,甘我就拆左只80G硬盤點知情況一樣只是自動重啟既次數少左甘姐。而家搞到我真系好鬼死鬱悶啊~!!!我手頭上有個上網本配置低過我臺大機既,但是用咩瀏覽器睇網絡視頻都無問題。邊位高手可以話我知系咩問題啊?跪求各路高手指點一下小弟我究竟系咩回事啊~!!! r@t \a+  
顶端 Posted: 2011-03-22 01:08 | [楼 主]
noritor

多谢发贴的人[17]

估计是FLASH插件问题。如果经常重启,咁就绝对系电源问题
顶端 Posted: 2011-08-02 01:46 | 1 楼
梁子

多谢发贴的人[0]

右键视频窗口 把硬件加速的勾去掉试试
顶端 Posted: 2011-08-05 07:02 | 2 楼
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » 软硬兼施