«1 2 34» Pages: ( 2/4 total )
本页主题: 粤语注定熄微,趋势已确定 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

韦特
级别: 新人

多谢发贴的人[0]

回 24楼(mabol) 的帖子

边个话上海人排外厉害过广东人,你有无去过潮汕,你去吃一碗牛肉丸,原价30纹,你五识讲潮汕话,我保证你要60蚊一碗。上海人五系排外,系窜!!!因为北京上海系直辖市,市长就等于你省长,区长就等于你市长。我当初去北京,去上海,个导游就同我五好乱讲野,街上随便一个老头都系大人物。你五懂咩叫【www.canton8.com不良信息过滤】就五该收皮。
顶端 Posted: 2013-12-29 21:01 | 30 楼
zs158club

多谢发贴的人[0]

无论将来会变成......粤语还是我的母语!!!
顶端 Posted: 2013-12-29 21:14 | 31 楼
韦特

多谢发贴的人[0]

回 23楼(mabol) 的帖子

我好老实讲,最后生果个科长,系广州8年。请睇下一下一大段文字

系我外公外婆果代,虽然南下干部依然掌握优质资源,但数量有限,系粤人同化拒地(同化吾倒我外公外婆,拒地始终吾识,吾需要识讲粤语),但我妈妈一代几乎完全同化。家阵,大把北佬的后代,完全吾识讲粤语,吾需要识讲粤语。你吹咩?

系五系好熟呢,你写嘅。如果系我写,我睇到都觉得丑。你知五知咩叫前后矛盾,你系五系睇得多综艺节目睇混乱左自己。点解我科长系GZ工作8年学识左粤语而五继续讲普通话,点解佢影响五到其他人。自己要改变,佢系权力最大果个。点解同你讲嘅“家阵,大把北佬的后代,完全吾识讲粤语,吾需要识讲粤语。”甘大出入,前后矛盾。注意,我讲嘅系我生活中嘅事实。你又可能会讲,睇记者采访,市民都系用普通话回答,你有无考虑果个记者系外省人,佢无识讲粤语,我地粤人包容性好,人地用乜话讲你就用乜话答。就正如,你去考国家公务员,考申论嘅时候,个考官系用粤语问你问题嘅,你会用粤语回答问题定系用普通话?
有个湖北嘅广州Dj,佢五识讲粤语,但系佢都认为粤人包容性比其他省人要大,粤人比佢系粤语嘅地方发展。外地人黎粤人嘅地方,就算广东人普通话讲的在烂,我地都系用尼种憋足的普通话同外地人交流,而外地人,佢地点讲“不要用憋足的普通话强奸普通话”而我地去到外地呢,五好讲话标准嘅粤语啦,外省人会唔会用憋足的粤语招呼你,你可以睇到受到两种语言文化影响下嘅两种人嘅包容性。以上均出自这个DJ之口。

边个讲语言影响力系由经济向心力决定?五该你解析下乜叫经济向心力?两个五同范畴嘅野你都可以混为一谈。现在世界就交流率黎讲最强系英语,系五系话英国经济实力最强。 五该你上网稳下cctv新闻频道一个叫做《货币》嘅专题节目。系因为17世纪前后,英国成为全球唯一一个生产交易货币的国家,人类第一次有了货币与银行的概念。当时系最强,再加上英国不断向外侵略,所以个个国家都学英语。尼个岩岩开始嘅经的确系证明左你讲嘅语言由经济影响,but,now,300hundred later,你睇系现在经济最强仲系唔系英国,而英语中系最强大嘅语言,甘就讲明语言系要讲历史沉淀同交流率,同经济无直接关系。我唔知你都咩专业,但系降到尼D文化嘅野,我吾会比人差。
顶端 Posted: 2013-12-29 21:59 | 32 楼
韦特

多谢发贴的人[0]

回 23楼(mabol) 的帖子

TVB,TVB入黎大陆搞节目,你认为,系讲粤语,定系讲普语?
尼个仲容易解析同辩驳,难道港版,欧版,韩版,日版嘅iphone就五系美国嘅iphone,TVB嘅节目去到大陆嘅节目就五系TVB嘅节目。如果当初TVB系同珠三角电视台合作,你认为尼D节目系粤语定系国语?
顶端 Posted: 2013-12-29 22:08 | 33 楼
mabol

多谢发贴的人[0]

Re:回 23楼(mabol) 的帖子

Quote:
引用第33楼韦特于2013-12-29 22:08发表的 回 23楼(mabol) 的帖子 :
TVB,TVB入黎大陆搞节目,你认为,系讲粤语,定系讲普语?
尼个仲容易解析同辩驳,难道港版,欧版,韩版,日版嘅iphone就五系美国嘅iphone,TVB嘅节目去到大陆嘅节目就五系TVB嘅节目。如果当初TVB系同珠三角电视台合作,你认为尼D节目系粤语定系国语?

1 头先某人列举中国好声 话咩TVB参与——而吾系讲珠三角的节目。
2 至于iphone的例子,严重吾妥——iphone可以有各种版本,但要选择语言。争论的焦点系语言的影响力,而唔系由咩人去策划。
顶端 Posted: 2013-12-29 22:35 | 34 楼
mabol

多谢发贴的人[0]

Re:回 21楼(mabol) 的帖子

Quote:
引用第28楼韦特于2013-12-29 20:48发表的 回 21楼(mabol) 的帖子 :
你讲得出E句,好明显你的阅读能力好低劣....你反驳五到我就识甘讲,我阅读能力不知几好,日语4级,英语6级。我就系度窜你又如何。你成篇文章讲左粤人嘅发展同埋现在嘅现况,国语点样强大同台湾综艺节目点样点样。自己家属点样,然后质疑广东人无为粤语作出贡献。你想表达咩?如果你系中意粤语,你点解无阐述下粤语嘅特点同好处?你好似讲到粤语一无是处,甘嘅人有咩资格点醒其他人维护粤语。你甘样同日本人系东北三省建一个伪满洲国有咩分别,表面上话系比溥仪做皇帝,但系暗中就侵略。中国你我同你讲,系香港系英属殖民地的时候,英国人无强迫香港人学英语,反而系英国官员要学粤语,每日下午5点电视要播中国历史。点解香港人总要英语,因为有太多外来文化冲击,但系选择权总系系香港人手上,可以想可以晤学。而普通话呢,只要有外省人黎当官,果个地方就要讲国语。当地人民无话事权。如果普通话系好野,洗乜强迫人地学,就好似香港人学英语

重申一次,好明显你的阅读能力好差。英语日语考级,就可以证明你中文阅读能力好?(我身边,真系只有捞头试过用外语水平黎证明自己中文阅读能力吾差)

首先,我E帖从来没讲过我讨厌粤语,而且吾只一次强调粤语作为母语,对我系最有归属感的。你无视?定系无法理解?
仲有,我想问:你到底系凭咩,认为“我好似讲到粤语一无是处“呢?嗯?
同人讨论问题,要讲列举,唔系乱喷(D捞头最中意少少野就触动咩情感神经,好似你甘)

仲有,我认为广东人对粤语贡献度低,绝对有理据。相对香港佬,广东的粤语作品,系国内外,有过咩影响力?粤语最强势的扩张时期,完全系香港的作用——连回帖里面的人,都要拉香港黎撑自己,话咩“有香港,粤语都系有地位”。

香港人系响度抵抗,E点我从来某否认——但我强调的系经济的决定性,拒敌沦陷系迟早问题(拒地家阵都认为已经沦陷)。
顶端 Posted: 2013-12-29 22:47 | 35 楼
mabol

多谢发贴的人[0]

Re:回 23楼(mabol) 的帖子

Quote:
引用第32楼韦特于2013-12-29 21:59发表的 回 23楼(mabol) 的帖子 :
我好老实讲,最后生果个科长,系广州8年。请睇下一下一大段文字

系我外公外婆果代,虽然南下干部依然掌握优质资源,但数量有限,系粤人同化拒地(同化吾倒我外公外婆,拒地始终吾识,吾需要识讲粤语),但我妈妈一代几乎完全同化。家阵,大把北佬的后代,完全吾识讲粤语,吾需要识讲粤语。你吹咩?

系五系好熟呢,你写嘅。如果系我写,我睇到都觉得丑。你知五知咩叫前后矛盾,你系五系睇得多综艺节目睇混乱左自己。点解我科长系GZ工作8年学识左粤语而五继续讲普通话,点解佢影响五到其他人。自己要改变,佢系权力最大果个。点解同你讲嘅“家阵,大把北佬的后代,完全吾识讲粤语,吾需要识讲粤语。”甘大出入,前后矛盾。注意,我讲嘅系我生活中嘅事实。你又可能会讲,睇记者采访,市民都系用普通话回答,你有无考虑果个记者系外省人,佢无识讲粤语,我地粤人包容性好,人地用乜话讲你就用乜话答。就正如,你去考国家公务员,考申论嘅时候,个考官系用粤语问你问题嘅,你会用粤语回答问题定系用普通话?
有个湖北嘅广州Dj,佢五识讲粤语,但系佢都认为粤人包容性比其他省人要大,粤人比佢系粤语嘅地方发展。外地人黎粤人嘅地方,就算广东人普通话讲的在烂,我地都系用尼种憋足的普通话同外地人交流,而外地人,佢地点讲“不要用憋足的普通话强奸普通话”而我地去到外地呢,五好讲话标准嘅粤语啦,外省人会唔会用憋足的粤语招呼你,你可以睇到受到两种语言文化影响下嘅两种人嘅包容性。以上均出自这个DJ之口。

边个讲语言影响力系由经济向心力决定?五该你解析下乜叫经济向心力?两个五同范畴嘅野你都可以混为一谈。现在世界就交流率黎讲最强系英语,系五系话英国经济实力最强。 五该你上网稳下cctv新闻频道一个叫做《货币》嘅专题节目。系因为17世纪前后,英国成为全球唯一一个生产交易货币的国家,人类第一次有了货币与银行的概念。当时系最强,再加上英国不断向外侵略,所以个个国家都学英语。尼个岩岩开始嘅经的确系证明左你讲嘅语言由经济影响,but,now,300hundred later,你睇系现在经济最强仲系唔系英国,而英语中系最强大嘅语言,甘就讲明语言系要讲历史沉淀同交流率,同经济无直接关系。我唔知你都咩专业,但系降到尼D文化嘅野,我吾会比人差。
.......

1 我吾认为有咩丑。入乡随俗,外公外婆适应吾黎,后代自然会适应。家阵,外来人口冲击太大,本地人自然要适应学习普语——八九十年代,外省佬黎到问路都问吾到,家阵你响广州想稳个吾识普语的都难。
2 你的boss是否适应,要体拒响工作环境里面,所代表的比例——至于我所讲的家阵,你自己去小学,幼儿园体体就知道。甚至,哪怕你尊重一下事实,体体更多你接触过的普遍例子,而唔系一两个个案。
3 我所讨论的问题,吾系讨论边种文化,边种人,更包容。

4 你对历史同埋现实的理解能力,实在好差好差。现在世界最强(军事、经济、全球影响力)的国家,系美国——洗吾洗我同你普及,美国系讲咩语言的?嗯?而英国,曾经的日不落帝国,2战之前的影响力依然系全球最大;世界人口第二大国,没有英语的话,几乎没有自己的官方语言。家阵英联邦的总面积,可能依然系世界最大(我懒得计算澳洲+加拿大系未大过俄罗斯)
你要论证自己历史同埋地理其实吾差,甘系未又想同我讲,你当年历史地理都考好高分?嗯?
顶端 Posted: 2013-12-29 23:00 | 36 楼
mabol

多谢发贴的人[0]

Re:回 24楼(mabol) 的帖子

Quote:
引用第30楼韦特于2013-12-29 21:01发表的 回 24楼(mabol) 的帖子 :
边个话上海人排外厉害过广东人,你有无去过潮汕,你去吃一碗牛肉丸,原价30纹,你五识讲潮汕话,我保证你要60蚊一碗。上海人五系排外,系窜!!!因为北京上海系直辖市,市长就等于你省长,区长就等于你市长。我当初去北京,去上海,个导游就同我五好乱讲野,街上随便一个老头都系大人物。你五懂咩叫【www.canton8.com不良信息过滤】就五该收皮。

1 上海的地区,系一个市,所以我拿来比的,系广东的代表地区(广州、珠三角)——我认为 上海比广州、比珠三角排外,我体你误会反对把?
2 潮汕系广东行政区域内的一个地区,可以算作广东文化的一支。但潮汕文化同 珠三角(广府),差距太大了。
单讲口音——我吾认为两者有任何相似之处——甚至讲,我吾认为 白话(广州、香港为代表的)同潮州话之间的距离,会比  白话同普语的距离近好多。

我吾知道福建闽南话和潮汕话之间的差别,但听潮汕人同福建人(或者台湾佬)讲普语,显然口音十分相似,听得出闽南腔,同香港人、广州人、珠三角人的腔调完全吾同(珠三角或香港地区的潮汕籍人士除外)
潮汕的澄海、普宁,据我几次去(甚至去到乡镇),普通话的受众程度,居然好似大过粤语。我接触好多当地人,居然吾识粤语,只能够用普通话同我交流。当然,你可以理解为个案。
最好由潮汕当地人黎评价。
顶端 Posted: 2013-12-29 23:28 | 37 楼
mabol

多谢发贴的人[0]

系五系好熟呢,你写嘅。如果系我写,我睇到都觉得丑。你知五知咩叫前后矛盾,你系五系睇得多综艺节目睇混乱左自己。
===============================================================
1 你是否觉得丑,我没意见。不过,请你说明,前后矛盾系边度?ok?

2 我对湖南卫视之流的综艺节目,恰恰完全没兴趣。早前比较火的 咩 中国好声、非诚勿扰,我都没兴趣。再早期(10年前)的台湾 猜猜猜 之流,我都没兴趣。
但我(或者你)吾中意,吾代表E种节目系中国吾受众,吾受欢迎,明吾明?
广东本土的电视节目,除左涉及时政类的,有少少体头,其他都比较烂(E点我个人都好费解,时政类尺度够放,但娱乐类差太多,根本放吾开)
顶端 Posted: 2013-12-29 23:35 | 38 楼
韦特

多谢发贴的人[0]

回 34楼(mabol) 的帖子

你都傻噶,你理解能力差我怪你,我只系回答你嘅问题中国好声音用捞话定系粤语,我只可以回答你个市场系边度尼个产品就要适应唔该你睇清楚,答非所问。
顶端 Posted: 2013-12-29 23:36 | 39 楼
mabol

多谢发贴的人[0]

Quote:
引用第26楼czb915于2013-12-29 20:34发表的  :
难道楼主认为要粤语取代普通语成为国语才算是扩张吗??

粤语的全盛年代,比如张国荣、谭咏麟年代,又比如之后的四大天王,甚至早期twins,我都认为属于扩张。至少(母语)非粤语人士,会主动介绍,模仿,追捧,学习。追星就系最典型的一种(可能某几个小语系的特色艺人一时会掀起影响,但长远受众的,只能够系有经济向心性支持的)。
吾一定要去到取代大陆官方语言,亦吾一定要 取代其他地方的 母语。

比如 韦特 列举的例子,某个外省籍员工,因为周边环境的人普遍讲粤语,所以自己讲埋粤语,E种都可以视作 扩张。

但好显然,这种趋势已经彻底扭转,未来反向会加剧。
顶端 Posted: 2013-12-29 23:39 | 40 楼
mabol

多谢发贴的人[0]

Re:回 34楼(mabol) 的帖子

Quote:
引用第39楼韦特于2013-12-29 23:36发表的 回 34楼(mabol) 的帖子 :
你都傻噶,你理解能力差我怪你,我只系回答你嘅问题中国好声音用捞话定系粤语,我只可以回答你个市场系边度尼个产品就要适应唔该你睇清楚,答非所问。

你排版好差,吾识得用标点?语无伦次。
顶端 Posted: 2013-12-29 23:42 | 41 楼
韦特

多谢发贴的人[0]

回 36楼(mabol) 的帖子

1,你都识讲入乡随俗,我boss入嘅俗系粤俗,你就话成个城市问个粤语嘅人都难,你果个系咩俗?
2,我举嘅例有代表性,我间公司嘅人黎自五湖四海,大部分都系外省人。
3.无人会否认语言系文化嘅一个分支,你大学有无参加过辩论赛,你知无知咩叫连带辩证?
4,我无讲过现在最强嘅系英国,唔该你睇回原贴,美国系最强暂时,但系五年内中国会成为全球第一经济体。你问的美国讲咩语言,美式英语,你知唔知美式英语同纯正英语有几大区别。你知唔知美国系最大嘅移民国,唔系个个洲官方语言都系英语,而且美国人系以讲多种语言为荣,二战期间英国的确系全球最多,有4亿,但系包括致命地,我问你有几多个殖民地系被侵略之前讲英语的,一个印度占了多少人口?然后,系吾系被侵占短时间之内就大部分嘅人都学识讲英语?仲有你自己都识的讲语言同化,二战有几长时间,够唔够时间同化,我已经唔计算战后重建时间,你列举面积有咩用,我地讨论几多人讲英语。你睇下俄罗斯面积够大唔够2亿人,唔该你补习下地理同历史先同我讲
5.证书尼d野见仁见智喇,有至少可以证明我有尼个能力,你可以试下去见工果时你同人地讲我无证书,但系我有甘嘅能力。
顶端 Posted: 2013-12-30 00:12 | 42 楼
韦特

多谢发贴的人[0]

回 35楼(mabol) 的帖子

我想同你讲尼,经济决定性同经济向心性系两回事,唔该你搞清楚再讲,中有人地写嘅野你要认真睇,咩叫阅读能力,限定时间之内你可以睇几多野,咩叫理解能力,限定时间之内读懂几多。尼d语言证书嘅考级,你知唔知几多个英文字母同日文字母先组成一个中文意思。我唔知道你有无考过正规嘅考试,英语4,6级嘅字数比你语文卷多得多了,英语都够时间睇同写,睇中文算什么
顶端 Posted: 2013-12-30 00:21 | 43 楼
韦特

多谢发贴的人[0]

回 37楼(mabol) 的帖子

你问下人地咩叫做直辖市,而且潮汕人好多都识讲粤语喇尤其系陆丰,揭阳一带,佢地睇电视直接就睇TVB喇,从小学开始我就有潮汕同学,你以为无去过潮汕地区啊
顶端 Posted: 2013-12-30 00:25 | 44 楼
韦特

多谢发贴的人[0]

回 38楼(mabol) 的帖子

我写左前后矛盾喇,你自己一直无认真睇,你话北佬后代唔洗讲唔洗听粤语,我睇到个现实系话要。甘都唔算矛盾啊。你有无学过逻辑学,你知唔知咩叫合理逻辑推论。
咩叫做“存在即是合理”,如果无市场点会有得睇,你话果d内地同埋珠三角节目,我从来唔睇的,唔方便俾评论,我只睇越狱,打工姐妹花,福尔摩斯等等嘅英剧美剧,高中之后未睇过香港嘅电视剧
顶端 Posted: 2013-12-30 00:36 | 45 楼
韦特

多谢发贴的人[0]

回 41楼(mabol) 的帖子

你鸡蛋里挑骨头遮,你睇下香港同澳门,公共指示需要讲语法咩,我认为粤语系唔需要讲语法,我认为粤语歌优点就系佢嘅缺点,太随意。往往一个语气词可以表达一个意思,例如,嘅,噶。粤语着重发音同表达意思,无通常嘅民俗语法。
请你分清场合,尼度系论坛,唔系叫你写作文。我平时qq微信唔打标点的。
顶端 Posted: 2013-12-30 00:44 | 46 楼
韦特

多谢发贴的人[0]

回 40楼(mabol) 的帖子

你唔好误人子弟喇,我第二次问你,咩叫做经济向心性?你D半桶水嘅人,你慢慢查论据喇,我等你。你睇唔明我理解,反正你又唔系纯正粤人,仲有,粤语最大一个特点就主语后置或者作补充语。例如以下尼句:收皮喇,你!d外省人最顶唔顺尼种语法,我就系中意窜你,点
顶端 Posted: 2013-12-30 00:53 | 47 楼
samilth

多谢发贴的人[0]

人地得几百人讲噶语种都未灭亡啦,甘快就琳DD,未免有D不切实际
顶端 Posted: 2013-12-30 04:52 | 48 楼
韦特

多谢发贴的人[0]

回 40楼(mabol) 的帖子

我肯定你系度装b,我讲嘅例子,一个外地人黎到当地,然后学识左当地叫做扩张啊?尼d叫适应,适者生存。如果你讲嘅野系正确,我问你,唐三藏当时去印度取西经系吾系叫做扩张。中有,你知唔知咩叫扩张,语言同文化可以用扩张尼个动词黎形容,你翻去问下你语文老师,还是你小学偏义副词尼一part无学好。
顶端 Posted: 2013-12-30 12:52 | 49 楼
mabol

多谢发贴的人[0]

傻仔

Quote:
引用第47楼韦特于2013-12-30 00:53发表的 回 40楼(mabol) 的帖子 :
你唔好误人子弟喇,我第二次问你,咩叫做经济向心性?你D半桶水嘅人,你慢慢查论据喇,我等你。你睇唔明我理解,反正你又唔系纯正粤人,仲有,粤语最大一个特点就主语后置或者作补充语。例如以下尼句:收皮喇,你!d外省人最顶唔顺尼种语法,我就系中意窜你,点

经济向心性 都唔明?
简单讲,就系语言的习惯,向经济(权力)中心的地方靠拢。当然唔系绝对,受各种影响(比如文化交流传播速度,受中心的确的强势程度)。

E个特点,就体粤语内部,就有好好的体现——粤语的正宗地区,南番顺广莞等——讲口音其实系有区别的。而内地的粤语同香港其实都有口音的区别。你体双方六七十年代的电视,就会更加明白。粤语,只有香港 同埋 广州,可以称为 “正中”口音,点解?经济向心性。

你串我,我没所谓——不过,你称下自己咩尽量先啦——系未又准备用自己体重大,论证你有资格串我?嗯?
顶端 Posted: 2013-12-31 09:15 | 50 楼
mabol

多谢发贴的人[0]

Re:回 36楼(mabol) 的帖子

Quote:
引用第42楼韦特于2013-12-30 00:12发表的 回 36楼(mabol) 的帖子 :
1,你都识讲入乡随俗,我boss入嘅俗系粤俗,你就话成个城市问个粤语嘅人都难,你果个系咩俗?
2,我举嘅例有代表性,我间公司嘅人黎自五湖四海,大部分都系外省人。
3.无人会否认语言系文化嘅一个分支,你大学有无参加过辩论赛,你知无知咩叫连带辩证?
4,我无讲过现在最强嘅系英国,唔该你睇回原贴,美国系最强暂时,但系五年内中国会成为全球第一经济体。你问的美国讲咩语言,美式英语,你知唔知美式英语同纯正英语有几大区别。你知唔知美国系最大嘅移民国,唔系个个洲官方语言都系英语,而且美国人系以讲多种语言为荣,二战期间英国的确系全球最多,有4亿,但系包括致命地,我问你有几多个殖民地系被侵略之前讲英语的,一个印度占了多少人口?然后,系吾系被侵占短时间之内就大部分嘅人都学识讲英语?仲有你自己都识的讲语言同化,二战有几长时间,够唔够时间同化,我已经唔计算战后重建时间,你列举面积有咩用,我地讨论几多人讲英语。你睇下俄罗斯面积够大唔够2亿人,唔该你补习下地理同历史先同我讲
5.证书尼d野见仁见智喇,有至少可以证明我有尼个能力,你可以试下去见工果时你同人地讲我无证书,但系我有甘嘅能力。

1 你boss唔系一到广州就做boss吧?早期外企的领导人系香港佬(家阵好多外企都依然系,但没以前甘普遍),系香港佬多年前就主导的企业,文化向粤语倾斜,再正常唔过的事。
ps:你又语无伦次啦:“你就话成个城市问个粤语嘅人都难,”  我几时讲过,原话系咩?嗯

2 连带辩论?你可以用英语日语考级论证自己中文能力强悍?呵呵。你求职当然可以话自己有考级证(且无论中国的考级能力有几片面),但你试下求证果阵同人地讲:因为你有英日语级,所以你中文能力强,试试体下。

3 我都没话你讲英国系家阵最强的国家啊——而系你, 要用英国家阵经济唔系最强,黎论证 经济向心性唔存在——逻辑错误。已经解释过,美国系讲英语的,所以美国的强大,证系英语“经济向心性”的体现。至于英美的口音问题——你觉得英式同美式,区别大得过 粤语同普语 或者 潮语?客家话?闽南语?
语言的 经济向心性,当然唔系语言受众的唯一影响啦——我讲过系唯一影响咩?但经济强势,语言必定扩张——就好似好多进入中国的外企,至今好多说明书,中文篇幅较短、唔够完善,就连好多日企都系甘。

4 你要意淫中国五年内成为第一经济体,我虽然唔同意,但系没所谓——中国经济总量增长系客观现实——所以,对应的,中文的影响力不断增加,家阵多左鬼佬学中文——经济向心性的又一体现。
顶端 Posted: 2013-12-31 09:32 | 51 楼
mabol

多谢发贴的人[0]

Quote:
引用第48楼samilth于2013-12-30 04:52发表的  :
人地得几百人讲噶语种都未灭亡啦,甘快就琳DD,未免有D不切实际

封闭(对外交流少)的环境下得以保存,唔出奇。
你要同果D比?
再加上,我讲的系影响力减退,受众减少——暂时没讲会灭亡吖。
顶端 Posted: 2013-12-31 09:37 | 52 楼
mabol

多谢发贴的人[0]

Re:回 38楼(mabol) 的帖子

Quote:
引用第45楼韦特于2013-12-30 00:36发表的 回 38楼(mabol) 的帖子 :
我写左前后矛盾喇,你自己一直无认真睇,你话北佬后代唔洗讲唔洗听粤语,我睇到个现实系话要。甘都唔算矛盾啊。你有无学过逻辑学,你知唔知咩叫合理逻辑推论。
咩叫做“存在即是合理”,如果无市场点会有得睇,你话果d内地同埋珠三角节目,我从来唔睇的,唔方便俾评论,我只睇越狱,打工姐妹花,福尔摩斯等等嘅英剧美剧,高中之后未睇过香港嘅电视剧

所以你没认真体。
我讲的,系之前北佬过黎,后代会被同化(比如我母亲的一代人)。
指 北佬后代唔需要识讲粤语,系指 家阵——你唔服气就去各幼儿园中小学体体。

我讲的系粤语的影响力减退,情况发生变化——你认为系前后矛盾都可以——以前粤语强势,家阵渐渐弱势,勉强同“矛盾”的意思差唔多。但唔系我矛盾,系现实“矛盾”

至于你体咩剧唔洗讲。我都同样(几乎)只体美剧。但重复一次:你同我的口味,唔代表大陆地区多数人的选择。而且大陆选择美剧的人好多,但系选择粤语的就唔多(对比起八九十年代),这是不争的现实。

你如果认为 流行剧目 唔系语言文化影响力的体现,我没野好讲。
顶端 Posted: 2013-12-31 09:46 | 53 楼
mabol

多谢发贴的人[0]

Re:回 37楼(mabol) 的帖子

Quote:
引用第44楼韦特于2013-12-30 00:25发表的 回 37楼(mabol) 的帖子 :
你问下人地咩叫做直辖市,而且潮汕人好多都识讲粤语喇尤其系陆丰,揭阳一带,佢地睇电视直接就睇TVB喇,从小学开始我就有潮汕同学,你以为无去过潮汕地区啊

唔识就米乱喷。
海陆丰属于 汕尾。语系上同潮汕差别太大。
我没听过 汕头或者汕尾人认为双方系同乡。

你自己问问自己的汕头同学,据地认唔认自己同汕尾系同乡?
顶端 Posted: 2013-12-31 09:50 | 54 楼
mabol

多谢发贴的人[0]

Re:回 40楼(mabol) 的帖子

Quote:
引用第49楼韦特于2013-12-30 12:52发表的 回 40楼(mabol) 的帖子 :
我肯定你系度装b,我讲嘅例子,一个外地人黎到当地,然后学识左当地叫做扩张啊?尼d叫适应,适者生存。如果你讲嘅野系正确,我问你,唐三藏当时去印度取西经系吾系叫做扩张。中有,你知唔知咩叫扩张,语言同文化可以用扩张尼个动词黎形容,你翻去问下你语文老师,还是你小学偏义副词尼一part无学好。

你其他的白痴论调,我就懒得讲。

装b 呢个词好好——普语扩张力的一个体现。八九十年代,误会有自称纯种的广州人,钟意用呢种  捞老 俚语。
顶端 Posted: 2013-12-31 09:52 | 55 楼
mabol

多谢发贴的人[0]

韦特:
仲有,日企500强的服务工程师,咩收入水平,咩档次的公司,行内好清楚。
英语***的野,你讲出黎大未读过书的人仲得。

体你个恁样,都系毕业没几耐。居然将D甘的野挂系嘴边当荣耀——当然,对你的水平黎讲,可能呢D算好巴闭
顶端 Posted: 2013-12-31 09:56 | 56 楼
韦特

多谢发贴的人[0]

回 55楼(mabol) 的帖子

我见连粤语语法都唔识,就用外省人嘅野同你讲,你睇清楚我条评论喇,白痴,唔系个个甘有耐性同你讲尼d野,你睇唔出我评论系咩意思啊,我无当过你系粤人!
顶端 Posted: 2013-12-31 10:01 | 57 楼
韦特

多谢发贴的人[0]

回 56楼(mabol) 的帖子

系毕业无几耐啊,甘又点?你又知系咩行情?我系机电自动化同工商管理双学位,你有无?公司出钱,e+系度学紧更进一步嘅日语,出年就去日本总部深造,翻离就去考研。你有无尼种经历啊!你无料到,就识系度人身攻击,你知无知咩叫修养?
顶端 Posted: 2013-12-31 10:08 | 58 楼
韦特

多谢发贴的人[0]

回 54楼(mabol) 的帖子

潮汕朝阳算唔算系正宗啊,你问下人,成个bitch甘
顶端 Posted: 2013-12-31 10:09 | 59 楼
«1 2 34» Pages: ( 2/4 total )
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » 粤语吹吹吹水区