本页主题: 现在既小盆友居然把国语当粤语讲,听到我无语。。。 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

caikoy
级别: 普通人

多谢发贴的人[16]

现在既小盆友居然把国语当粤语讲,听到我无语。。。

各位有无发觉身边既小盆友,讲讲下粤语突然就插个国语落去?例如:天空就读成天KONG,顶。。。听到我都唔知卑乜反应好!后来我问我个侄,距话学校的老师基本都系讲国语唔讲粤语,所以唔会讲既字就用国语代替,甘搞法第日我个仔未一句粤语一句国语甘同我沟通?郁下连粤语都唔会直接讲国语未扑街?甘搞搞下容乜易广东人连最基本既粤语文化都。。。。。。。。。。。。。
顶端 Posted: 2016-01-31 23:35 | [楼 主]
bondson
级别: 新人

多谢发贴的人[1]

唉,行出街听到有几多个小朋友係讲粤语吖~
顶端 Posted: 2016-01-31 23:58 | 1 楼
win1122

多谢发贴的人[0]

宜家周街嘅细路基本都系甘样,有啲索性全部讲国语,我觉得身为广东人,粤语应该要传承落去。
顶端 Posted: 2016-02-01 00:24 | 2 楼
rjie422
rjie422

多谢发贴的人[3]

支持粤语
顶端 Posted: 2016-02-01 00:39 | 3 楼
leozeng
级别: 高人

多谢发贴的人[0]

语言入侵
顶端 Posted: 2016-02-01 01:08 | 4 楼
佢得你都得

多谢发贴的人[144]

国语是中国第一语言,学校用国语教学也是正常的。粤语就要靠自己父母教育了,父母可以以身作则,多观看做创作粤语作品。除了粤语,好似醒狮、扒龙舟、粤剧粤曲,都需要进行现代化。例如:粤语要制作粤语发音词典;醒狮制作多点视频教程和演示;粤剧粤曲乐器电子化等等。
世界都是汰弱留强的,你想留下来就要自强。
不要小看个人的力量,那为一部电影、1集动画配一个粤语字幕,个人都有能力完成的。
最无用的男人,莫过于敢怒不敢言
顶端 Posted: 2016-02-01 16:54 | 5 楼
天天天蓝天蓝

多谢发贴的人[21]

官方应该叫普通话,不是叫国语
顶端 Posted: 2016-02-01 18:32 | 6 楼

多谢发贴的人[0]

问题是现在D靓仔好多唔会用粤语表达出来
顶端 Posted: 2016-02-17 19:10 | 7 楼
lacoluo
无钱无楼无车无囡无妻无儿无女

多谢发贴的人[0]

其实我地呢代80后咪一样细个响学校上课讲普通话。落课讲粤语。咪一样甘大。大左一样没影响。有时候谂下系咪我地太杞人忧天呢?
顶端 Posted: 2016-02-28 16:37 | 8 楼
侠盗人生

多谢发贴的人[0]

死捞 自己学不会粤语 就要逼广东人跟他说煲冬瓜!天理不容啊~~~
顶端 Posted: 2016-03-05 15:33 | 9 楼
江爷

多谢发贴的人[0]

Quote:
引用第5楼02127309于2016-02-01 16:54发表的  :
国语是中国第一语言,学校用国语教学也是正常的。粤语就要靠自己父母教育了,父母可以以身作则,多观看做创作粤语作品。除了粤语,好似醒狮、扒龙舟、粤剧粤曲,都需要进行现代化。例如:粤语要制作粤语发音词典;醒狮制作多点视频教程和演示;粤剧粤曲乐器电子化等等。
世界都是汰弱留强的,你想留下来就要自强。
不要小看个人的力量,那为一部电影、1集动画配一个粤语字幕,个人都有能力完成的。

母语是第五语言啊唔该
顶端 Posted: 2016-05-17 16:32 | 10 楼
teksing

多谢发贴的人[10]

虽然吾想承认,天朝粤语稀微系事实
顶端 Posted: 2016-05-17 17:20 | 11 楼
時光飛舞

多谢发贴的人[0]

大陸粵語冇了   要靠香港了    不過香港都要普教緊  所以粵語要滅亡了
顶端 Posted: 2016-05-23 11:50 | 12 楼
時光飛舞

多谢发贴的人[0]

90後喺最後一班以粵語主體 00 10基本喺普通話 或者少量粵語
顶端 Posted: 2016-05-23 12:00 | 13 楼
時光飛舞

多谢发贴的人[0]

不過無所謂啦 我就快移民了   
顶端 Posted: 2016-05-23 12:03 | 14 楼
yjcat

多谢发贴的人[3]

家下周围都以煲冬瓜为荣,特别D擦鞋教育系统,甘中意干脆唔讲就打靶啊笨,我就唔讲...
顶端 Posted: 2016-05-23 13:36 | 15 楼
文文爺野

多谢发贴的人[10]

我已经好耐冇遇到一见面就讲白话的~都系普通话~连识讲白话都开口埋口普通话。。。。
顶端 Posted: 2016-05-23 15:39 | 16 楼
julianwugdbt
级别: Fxper

多谢发贴的人[10]

唔推行普通话边可能全中国周围去,没统一的语言南北点样沟通,没沟通边有贸易甘发达,其实好多老兄都好想学广州话的,只要一个语言有俱噶魅力就唔怕消亡。
顶端 Posted: 2016-06-15 22:11 | 17 楼
sam_leung412

多谢发贴的人[0]

Quote:
引用第8楼lacoluo于2016-02-28 16:37发表的  :
其实我地呢代80后咪一样细个响学校上课讲普通话。落课讲粤语。咪一样甘大。大左一样没影响。有时候谂下系咪我地太杞人忧天呢?

但问题系我见到好多父母系屋企都就晒仔女用普通话交流,细路仔被国语嘅老师***啦,排斥粤语啦已经。当年我地老师落课都同我地讲广州话,家长会都系白话,宜家,讲起都晒L气。
顶端 Posted: 2016-08-24 10:55 | 18 楼
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » 粤语吹吹吹水区