« 1 2345» Pages: ( 1/7 total )
本页主题: 广州人成熟D啦! - 成日见到D人系度埋怨,好想讲两句。 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

yucci
级别: 强的不是人

多谢发贴的人[6068]

广州人成熟D啦! - 成日见到D人系度埋怨,好想讲两句。

看完“一个广州人对广州无晒信心”后想发表下。

虽然我是广州人,但我在外地读书工作左几年,领悟左D道理,分享下心得。
  外地人都不太喜欢广州人, 广州人系同反广州人一起。广州人的确比较扮野,包括我在内,可能有一个城市优势系度,见识比较多,我地扮得起!
    当年只身第一次离开广州到外地的公立大学读书,刚去到果时,觉得自己跌左入地狱甘,日日同广州D朋友诉苦D人点捞点穷,过左衣几年发觉,当年自己系几无知几短见。

广州人的确比较自私、自我为中心,五团结。外地人虽然无甘好玩,但比较单纯,做起朋友来无广州人甘斤斤计较,五会成日搞甘多小圈子,是是非非。人地真系实实在在地干,出猫作弊都五敢,就算敢都极之五高明。虽然话巨地低B,无我地甘醒,五识转空子,但长远来看他们都比我地成功了。

广州人太过安于现状,读得书多,但又无咩拼搏精神,搞到高不成低不就。广州人成日都一副大少爷大小姐的模样,又五涯得,出来工作嫌人工低嫌辛苦,工作转来转去,无一个有发展的。有D人干脆毕业都五出来做野,继续问屋企罗钱读书,其实只系比籍口自己去逃避。

其实五系我地既错,系社会既错。80年代后广州贯彻实行左计划生育,广州的家庭多数都得一个仔女,广州生活环境又比较丰裕,太过受保护,娇生惯养造成我地衣D性格:要面、输五起、自私、自我为中心。这些都是造成我地无办法系社会立足的原因。(我记得大学毕业的招聘会上,好多企业见到系广州人都五收,连广州的企业都系甘。果时系学校找工,我都不敢讲自己系广州人,就算系都只系讲自己系广州郊区人。后来回广州找工作,去到一个外地人地公司,见到我是广州人,都表示广州人他不想手,因为广州人五挨得,辛苦就走人)

我识得几个在广州读过大学的外地朋友,他们30岁都不够就有车有楼,全部都靠自己好辛苦赚反来。其中一个大学毕业就罗住公司每个月1600蚊,一个人去左安徽跑业务,开始住的是5蚊的旅馆,涯左两年几,人地就可以反来广州买楼买车。一个开BENZ的外地朋友同我讲,当年他开住部摩托横风横雨周围去跑业务,现在他30不够已经系一间印刷厂的老细。当然他们本身能力好重要,但都要肯努力又涯得先可以成功。

我在广州就好难遇到D甘样的人,后生一辈有钱的多数都靠父母,已经好少话白手起家。我不是因为他们有钱所以同他们做朋友,更多系因为他们系一个值得我欣赏的人,五同果D无事业静系识念住沟女、玩、饮饮食食、虚有其表既0靓仔。我觉得人既经历好重要,后生一定要肯放低身段去闯下,以后得到的不单是金钱还有更多值得人尊敬的人生经验。

而家广州楼价升得甘快,我地80年代的广州人想买楼结婚,成家立业,真系难罗!新的楼盘多数都比外地人买晒,所以我地再不努力广州就不属于我们了。

广州而家就好似比人侵略紧,好快就沦成殖民地。我地凭什么赶他们走?我们读书五够他们努力,工作五够他们努力,又五够他们搏,自然钱又五够他们赚得多。衣个社会就系一个弱肉强食世界。要保卫我们的家园,我地就要比他们强,比他们努力、比他们做得更好!  

只会批评、只会埋怨、只会无奈,又不赋予行动,继续过住D安于现状,一成不变的生活,好快广州就不属于广州人。快D放底“广州人”衣个高傲又不实在的面具,同他们搏过,读书的要比他们读得更好,工作要比他们更努力,能力比他们强,钱要比他们赚得多,所有野都要比他们好。这样才能堂堂正正把他们驱逐出境。

广州人成熟D啦,不要再失望啦,比D行动,一起努力把广州抢返返来!
[ 此贴被yucci在2007-01-30 22:21重新编辑 ]
本帖最近评分记录:
  • 银纸:50 | 操作人: lld | 理由: 优秀文章
  • 顶端 Posted: 2007-01-28 08:22 | [楼 主]
    戰神1號
    文仔

多谢发贴的人[6327]

Re:广州人成熟D啦!

居然有5蚊的旅馆????劲!

哆謝маtёja幫硪整嘅簽詺!

永远支持广州队同阿根廷!
    顶端 Posted: 2007-01-28 08:27 | 1 楼
    戰神1號
    文仔

老实讲啦,环境太好了,意识吾到将来会点,以前我个语文老师,佢系湖南既,佢话果时点解甘努力读书呢,因为佢吾读书就要去耕田啦!所以佢就好努力读书啦!而我地就算无野做,都有父母养,所以我觉得系比环境所影响既!吾挨得苦!

顶端 Posted: 2007-01-28 08:34 | 2 楼
    yucci

好多人一间房,就是买个床位果D。广州我都见过,不过要10蚊
    顶端 Posted: 2007-01-28 08:35 | 3 楼
    戰神1號
    文仔

点先可以变强吖?

顶端 Posted: 2007-01-28 08:36 | 4 楼
    一串紅
    闲人
    级别: 荣誉会员

多谢发贴的人[19340]

乜野外地人太喜欢广州人,我吾係广州人,但都羡慕广州人架,我都喜欢广州、关心广州架,你吾好搞地方主义啦

顶端 Posted: 2007-01-28 08:39 | 5 楼
    戰神1號
    文仔

Re:Re:广州人成熟D啦!

Quote:
    引用第5楼一串紅2007-01-28 08:39发表的:
    乜野外地人太喜欢广州人,我吾係广州人,但都羡慕广州人架,我都喜欢广州、关心广州架,你吾好搞地方主义啦

度度都有地方主义啦,你古净系广州咩!

顶端 Posted: 2007-01-28 08:43 | 6 楼
    yucci

我都五排挤外地人,不过广州始终系我们成长的地方,有我们的文化,五想比污灭它。
    所以广州一定要由广州人话事。好似香港,澳门甘,要由我们本地人保护管理,才能保留地方特色!
    顶端 Posted: 2007-01-28 08:49 | 7 楼
    獨1無er
    咿咿●.o俄o俄
    级别: 仙人

多谢发贴的人[1264]

喺呢度都喺啦,人哋鬼佬有邊個好似我哋中國嘅禁又吵又鬧咖。

唔係廣州人唔團結,係中國人唔團結。

不過又好難怪我哋會睇唔起佢哋,佢哋真係好冇禮貌,好冇教養。

我唔係搞咩歧視,呢個係我係呢邊同屋住嘅人身邊所得來嘅結論。
    >_________<  
    顶端 Posted: 2007-01-28 08:55 | 8 楼
    戰神1號
    文仔

系吖~~仲有抢野果D全部都系外地人来噶!

顶端 Posted: 2007-01-28 09:02 | 9 楼
    karrie228
    飛天少女猪事丁
    级别: 普通人

多谢发贴的人[409]

Quote:
    引用第8楼little伊2007-01-28 08:55发表的:
    喺呢度都喺啦,人哋鬼佬有邊個好似我哋中國嘅禁又吵又鬧咖。

唔係廣州人唔團結,係中國人唔團結。

不過又好難怪我哋會睇唔起佢哋,佢哋真係好冇禮貌,好冇教養。
    .......

其实都5只是广州人咯``我觉得成个广东省D人都系甘..我不是广州人..所以我觉得其实差不多成个广东省噶人都系甘..
    好似响我地纽约甘..除咗广东人多,外省的都好多.虽然不可否认好多外省噶都好野蛮,但是至少距地好多都比我地广东人要团结好多..
    因为....呢度是比我呢个感觉......
    寧願笑著流淚゛也不哭著說後悔
    顶端 Posted: 2007-01-28 09:05 | 10 楼
    戰神1號
    文仔

Re:Re:Re:广州人成熟D啦!

Quote:
    引用第10楼karrie2282007-01-28 09:05发表的:

其实都5只是广州人咯``我觉得成个广东省D人都系甘..我不是广州人..所以我觉得其实差不多成个广东省噶人都系甘..
    好似响我地纽约甘..除咗广东人多,外省的都好多.虽然不可否认好多外省噶都好野蛮,但是至少距地好多都比我地广东人要团结好多..
    .......

潮汕人吾团结???

顶端 Posted: 2007-01-28 09:07 | 11 楼
    yucci

弱者就要被人欺,就算我地中国内部点闹,都耐日本五何,因为人地比我地先进,比我地有钱比我地团结。中国甘大,要一个地方团结都好难,不过我地衣代人做五到的,都五使放弃,米冀望下一代。时间可以改变一切。
    顶端 Posted: 2007-01-28 09:09 | 12 楼
    karrie228
    飛天少女猪事丁
    级别: 普通人

多谢发贴的人[409]

Re:Re:Re:Re:广州人成熟D啦!

Quote:
    引用第11楼戰神1號2007-01-28 09:07发表的:

潮汕人吾团结???

真系忘记咗潮汕人...你使不使甘快稳到错啊~~?
    我都系话大部分广东人者...都不是话全部....

寧願笑著流淚゛也不哭著說後悔
    顶端 Posted: 2007-01-28 09:12 | 13 楼
    一串紅
    闲人

Quote:
    引用第10楼karrie2282007-01-28 09:05发表的:

.......

广东人係吾够福州人团结------这是真架

顶端 Posted: 2007-01-28 09:17 | 14 楼
    yucci

我在外地读书果阵,个个地方都有同乡会,就系广州无。出到去先知,广州人真系人情冷薄
    顶端 Posted: 2007-01-28 09:24 | 15 楼
    一串紅
    闲人

广州人可能惯左自扫门前雪吧

顶端 Posted: 2007-01-28 09:38 | 16 楼
    語無倫次
    新生活. 新开始

多谢发贴的人[8637]

Quote:
    引用第15楼yucci2007-01-28 09:24发表的:
    我在外地读书果阵,个个地方都有同乡会,就系广州无。出到去先知,广州人真系人情冷薄

吾系啊!我系武汉读书果阵都有同乡会啊,中识左好多广东既F先!
    顶端 Posted: 2007-01-28 09:41 | 17 楼
    戰神1號
    文仔

Quote:
    引用第15楼yucci2007-01-28 09:24发表的:

不过广州高校系吾比搞同乡会噶!

顶端 Posted: 2007-01-28 09:42 | 18 楼
    幸福瞬間
    隨意門@nnie
    终身成就奖 优秀斑竹奖
    级别: 论坛版主

多谢发贴的人[9704]

其實廣東人唔夠外地人團結已經唔係第一日嘅事~~全世界都係咁~~唔單止中國~~
    不過有一點係廣東人值得驕傲嘅係廣東人嘅社會喺外國係比外哋人更受尊重嘅~~~
    好多外國人會尊重講Cantonese嘅華人多過講Mandarin嘅~~~
    不因好簡單~~~講Cantonese嘅比一般講Mandarin嘅有禮貌~~有修養~~
    同埋唔會鬧事~~~但係太過自私同埋唔團結真係一個好大嘅問題~~~
    因為咁樣好快就會俾其他團結嘅人打沉~~~可悲~~~
    本人管理的範圍: 生活休閒區 -  藍調俱樂部、手機相關、活動區

~~幸福就如同天上流星...瞬間即逝~~

顶端 Posted: 2007-01-28 09:54 | 19 楼
    語無倫次
    新生活. 新开始

Quote:
    引用第19楼幸福瞬間2007-01-28 09:54发表的:
    其實廣東人唔夠外地人團結已經唔係第一日嘅事~~全世界都係咁~~唔單止中國~~
    不過有一點係廣東人值得驕傲嘅係廣東人嘅社會喺外國係比外哋人更受尊重嘅~~~
    好多外國人會尊重講Cantonese嘅華人多過講Mandarin嘅~~~
    不因好簡單~~~講Cantonese嘅比一般講Mandarin嘅有禮貌~~有修養~~
    同埋唔會鬧事~~~但係太過自私同埋唔團結真係一個好大嘅問題~~~
    .......

Cantonese同埋Mandarin乜野意思啊?
    英语差无办法!
    顶端 Posted: 2007-01-28 10:02 | 20 楼
    yucci

Quote:
    引用第17楼语毛论厕2007-01-28 09:41发表的:

吾系啊!我系武汉读书果阵都有同乡会啊,中识左好多广东既F先!

我单纯指广州啦,我的学校都是广东人。
    顶端 Posted: 2007-01-28 10:05 | 21 楼
    yucci

Quote:
    引用第20楼语毛论厕2007-01-28 10:02发表的:

Cantonese同埋Mandarin乜野意思啊?
    英语差无办法!

广东话同普通话
    顶端 Posted: 2007-01-28 10:07 | 22 楼
    語無倫次
    新生活. 新开始

Re:Re:Re:Re:广州人成熟D啦!

Quote:
    引用第21楼yucci2007-01-28 10:05发表的:

我单纯指广州啦,我的学校都是广东人。

甘即系排除左我呢D吾系广州既人啦!
    顶端 Posted: 2007-01-28 10:14 | 23 楼
    saint文少
    BEAT L.A

多谢发贴的人[14534]

Re:Re:Re:Re:Re:广州人成熟D啦!

Quote:
    引用第23楼语毛论厕2007-01-28 10:14发表的:

甘即系排除左我呢D吾系广州既人啦!

的确,广州人是不搞同乡会的,广东其他市在学校度一样有同乡会
    顶端 Posted: 2007-01-28 10:23 | 24 楼
    語無倫次
    新生活. 新开始

Re:Re:Re:Re:Re:Re:广州人成熟D啦!

Quote:
    引用第24楼saint文少2007-01-28 10:23发表的:

的确,广州人是不搞同乡会的,广东其他市在学校度一样有同乡会

所以话省会既人比较扮野系无错既!都系乡下好D!
    顶端 Posted: 2007-01-28 10:36 | 25 楼
    saint文少
    BEAT L.A

多谢发贴的人[14534]

Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:广州人成熟D啦!

Quote:
    引用第25楼语毛论厕2007-01-28 10:36发表的:

广州人讲其他地方都叫乡下的啦
    顶端 Posted: 2007-01-28 10:37 | 26 楼
    蓝调情人
    级别: 新人

多谢发贴的人[0]

Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:广州人成熟D啦!

Quote:
    引用第25楼语毛论厕2007-01-28 10:36发表的:

乜理论?
    顶端 Posted: 2007-01-28 10:38 | 27 楼
    yucci

其实而家广州的繁荣都是靠外资的,根本已经无什么大型的本土经济。其实广州人只系表面风光,其实根本五够果D2、3线城市D人有钱,人地都有自己的地方经济,都由本地人所支撑。所以广州人真系要清醒D,明白眼前的繁荣系五系真正属于我地
    顶端 Posted: 2007-01-28 10:38 | 28 楼
    幸福瞬間
    隨意門@nnie
    终身成就奖 优秀斑竹奖
    级别: 论坛版主

多谢发贴的人[9704]

搞乜講到排斥咁嚴重呀~~~
    藍調係唔會排斥任何國籍同埋地方嘅人架~~~
    我哋宜家都係藍調人~~~!!
    本人管理的範圍: 生活休閒區 -  藍調俱樂部、手機相關、活動區

~~幸福就如同天上流星...瞬間即逝~~

顶端 Posted: 2007-01-28 10:40 | 29 楼
    « 1 2345» Pages: ( 1/7 total )
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 粤语吹吹吹水区