查看完整版本: [-- 究竟糟糕嘅愛情是出自單純感覺定相處問題?本次活動由wincezhong發起 --]

蓝调粤语 -> 恋爱方程式 -> 究竟糟糕嘅愛情是出自單純感覺定相處問題?本次活動由wincezhong發起 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

bennypower 2007-12-10 02:39
本次活動由wincezhong發起,大家可以對呢個問題進行討論,有效期兩周。 *sfz+8Y  
可以任意發表
cv_O2Q4,@  
FGwgSrXL7  
究竟所謂的愛情是一霎那還是長久遠... 0x'Fi2=`  
(o6 u ^#6  
其实上面写感情我觉得吾系好贴切.因为我想讲我追过好多女仔都吾得!我真系吾知要点先好!其实我想玄幻无穷度好多心理测试都好准!发完先再讨论啦! 6*ZZ)W<  
E.VEW;=  
C類型:有很強的朋友運 =|-xj h  
你是個外向活潑的人,喜歡人多的地,方因此很愛參加一些聚會或活動,因為你可由此認識很多人,也可以藉此吸收一些資訊或別人的經驗。且你天生就有「見人說人話,見鬼說鬼話」的本領,和第一次見面的人也能啖笑自若,讓別人有一種相當親切及被關心的感而成為你的好朋友,可說是非常有「親和力」及「朋友運」的人,相信你的電話簿一定也滿了朋友的電話,你的大哥大常常都是處在熱線當中,要約你吃飯必須幾週前就預約。 3kJSz-_M  
QBoX3w=  
選擇「 攝影家」的人 @J@bD+Q+0  
你喜歡愛情中的互動感,只要你愛的人也給你快樂,你就會回報。 K1<l/ s  
你在乎對方, 卻也給予尊重,總是喜歡默默觀察對方的需求, N/^[c+J  
例如愛人的喜好,再用特別的方式,在特別的時刻,給對方驚喜,讓愛人覺得粉貼心。自私指數15%。选C,你的爱情多半显得朴素,因为那些花俏的招数在你看来,都是小孩子的玩意儿,你心中理想的恋爱是崇高而伟大的,一定是“精诚所至,金石为开”那种轰轰烈烈的类型。 l%2B4d9"v  
2(D&jL  
選擇 A 的你 U_B`SS  
類型~浪漫感性 A^c5CJ_  
浪漫得無可救藥的你,缺少了愛情,人生彷彿就沒了意義。朱古力仙子一旦愛上了一個人,就會使出渾身解數,完全投入這段戀情。敏感而浪漫的你,對於具有才華的對象,最沒有抵抗力,尤其是細心敏銳,懂得調情的異性,在你眼中絕對是理想情人 ~;I{d7z,;  
请示哩D都觉得几O岩下!不过就系吾知点解我一直都稳吾到!好似我以前追O既一个女仔依家同我一个朋友拍拖.我觉得自己好冇用.其实我客观甘讲!其实我除左身高同样之外我都吾比距差啊.要讲缺点就系有时我把口太直.不过我对我中意O既人都会好好. mOjl0n[To]  
i3Nt?FSN  
甘我想大家比D意见!我究竟差响边呢?有咩可以建议下??by wincezhong

wincezhong 2007-12-10 02:43
我觉得大部分系相处问题!!

bennypower 2007-12-10 02:47
Quote:
引用第1楼wincezhong2007-12-10 02:43发表的: 87QZun%  
我觉得大部分系相处问题!!
@gt)P4yE  
)Qh>0T+(  
我都好同意你講法~一相處就知道彼此問題出系邊~

wincezhong 2007-12-10 02:52
我好希望没个人可以真正稳到自己中意O既人.并且同距相处得好!甘系最完美O既!不过觉得人生总吾会甘完美!

肥牛肉 2007-12-10 03:02
一霎那嘅感覺果D叫喜歡,粗俗D講叫起痰.通常都冇好結果. ;yF[2P ;  
真愛係長期噶裡面包含太多嘢喇....責任,理解,體諒,關愛,信任,經济........ :{[<g](  
三言兩語点講得清吖. u5Qp/ag?N  

wincezhong 2007-12-10 03:05
Quote:
引用第4楼肥牛肉2007-12-10 03:02发表的: Q]< (bD.7  
一霎那嘅感覺果D叫喜歡,粗俗D講叫起痰.通常都冇好結果. pG/ NuImA  
真愛係長期噶裡面包含太多嘢喇....責任,理解,體諒,關愛,信任,經济........ ]]>nbgGn#  
三言兩語点講得清吖. H76E+AY  
xTW3UY  
讲得都几好!不过就系好多人为左果一阵冲动!

bennypower 2007-12-10 03:15
其實冇沖動好難系埋一起~系戀愛既前提但不是重點

wincezhong 2007-12-10 03:20
讲得好!我想问版主你O既感情生活点呢??

bennypower 2007-12-10 03:39
Quote:
引用第7楼wincezhong2007-12-10 03:20发表的: E]NY (1  
讲得好!我想问版主你O既感情生活点呢??
x_yF|]aI!  
f2NA=%\  
我個感情生活?555系人眼中我的感情系比較極端,又可以話好自私啦。只要我自己感覺對方唔得就分手家啦,所以好多人會覺得我好衰;但有D朋友就覺得我系好好男朋友,但點都好,口出自別人度,講好講壞不由自己控制,只要清楚自己為人就OK。

wincezhong 2007-12-10 03:51
Quote:
引用第8楼bennypower2007-12-10 03:39发表的: B$ui:R/ t  
u=%y  
(#oYyM]  
我個感情生活?555系人眼中我的感情系比較極端,又可以話好自私啦。只要我自己感覺對方唔得就分手家啦,所以好多人會覺得我好衰;但有D朋友就覺得我系好好男朋友,但點都好,口出自別人度,講好講壞不由自己控制,只要清楚自己為人就OK。
#zxd;;p3  
其实我好认同版主你O既讲法!不过我都系一个正常人!有时都想人地对我有好O既睇法!

bennypower 2007-12-10 04:22
Quote:
引用第9楼wincezhong2007-12-10 03:51发表的: Vc|NL^  
/9pbnzn  
其实我好认同版主你O既讲法!不过我都系一个正常人!有时都想人地对我有好O既睇法!
3)Zu[c[%'J  
(v!mR+\x  
真話系難以接受的,小版只可以甘講。

wincezhong 2007-12-10 04:26
嗯.我会尽量做好自己架!

bennypower 2007-12-10 04:34
Quote:
引用第11楼wincezhong2007-12-10 04:26发表的: w,Q)@]_  
嗯.我会尽量做好自己架!
iX{H,- C  
BhLZ7*  
小版可以批言你一定可以穩到女朋友落~你穩唔到就嚟情感區拆我情感教堂...

wincezhong 2007-12-10 04:39
哈哈!版主讲得出做得到!!

熊o(∩_∩)o猫 2007-12-10 04:44
Quote:
世界上只有少数的动物存在终身伴侣关系,从进化论来讲,人类祖先猿,都系一种不固定伴侣噶动物,就算到左人类文明史,都系围绕一夫多妻,一妻多夫而变更的。可以话,对爱情从一而终系人类的一种独有文化。唔讲外国嘞,就讲我地中国人啦,真正噶通过爱情结合被认同系响上世纪初动荡噶战争年代开始,自由恋爱开始受到年青一代重视,于是发生左好多荡气回肠噶爱情故事(个人感觉战争中噶爱情都系相当刻骨铭心噶),通常呢D故事都系结不了果噶鲜花。然后到左十年抗战,呢段时间噶爱情主旋律系纯纯噶同志之间噶关系,所谓革命的好伙伴,呢段时期可谓经典,好多金婚银婚就系诞生响呢个年代嘞。之后到左开国噶艰苦岁月,大家都勒紧肚皮,努力造人,有冇感情真系无从蹊跷嘞,中国人口爆炸时期生活简朴,冇咩人有时间谈情说爱挂。到左恢复时期,爱情同事业紧紧围绕响一齐,知识青年纯纯爱情,工厂工人互相倾慕...可以话系理想爱情故事噶又一黄金期,宜家年轻人噶父母就系响果镇认识噶嘞。到左改革开放,市场经济时期,年青人受到港澳台噶文化影响,开始追求浪漫,千方百计制作浪漫(呢个时期虽然D追女手法好似有D弱智,但系可以话唔少沟女绝招都系果时发明噶)虽然有D搞笑,但系由于早婚,因此维持落去噶都占大多数。(废话讲完)
1i3V!!r  
>$uUuiyL4  
Quote:
到左今天,年轻人受到更多外来文化影响,加上越来越多噶物质诱惑,社会的各方面压力,爱情变得复杂,变成一个挥之不去噶烦恼,人们开始依赖于爱情工具书,盲目的包装自己,迷失于各种路口。爱情更多的变成了一种快餐文化,单纯的感觉,或者系所谓噶本钱,成为选择对象噶不二法则。“我对佢有feel”“佢有钱”“佢靓女”成为不少人的口头禅。爱情生活更倾向于某种目的而变得不单纯,(所谓噶单纯就系将某人作为自己终身伴侣噶想法)因此而产生问题是在所难免的。并非感觉和相处噶问题,而系从一开始噶动机问题以及为爱情长跑噶准备不充分。所以,宜家流行先经历几次爱情的洗礼,再稳终身伴侣噶结合方式。所谓不在乎天长地久,只在乎曾经拥有。可以看到噶系,咁样带来如果处理唔好,会产生一定噶社会问题,感情容易受骗,容易受伤害,过分投入感情而带来后遗症。冇办法,既然选择左咁样噶爱情方式,就要有咁样噶思想准备。
j;iL&eo>  
akC>s8tqlA  
Quote:
后记:随着目前噶急速发展形社会发展状况,人们将会由于无暇去认真相处,而在爱情路上遇到越来越多的情感问题,需要更多的“专业意见”,正如搜索引擎令人懒于思考一样,呢个将系社会分工细化的征兆之一。 Y 9i][  
所以benny唔使执包袱噶,呢份工有排你做就真啦,我颠完嘞,闪

yucci 2007-12-10 06:44
通常愛情開始時都有大概100日的保鮮期,呢100日里面大家都會好單純好麻木甘去愛,甚至將對方的缺點都看成優點。 :G 5C ]'t  
DWrbp  
但人始終都系會有要求,當保鮮期過左,還想繼續一段長久的關系,就要看你之后肯付出几多時間,几多心機,甚至金錢,學識互相遷就,互相體諒。相處系一門好高深的學問,亦系愛情的必修科目,分分鐘要學足一世

mirror1985 2007-12-10 11:44
我觉得系相处问题咯 TV=c,*TV  
当出现问题的时候 =Z`0>R`  
你一系就协妥 )b92yP{  
否则两个人就好有可能分开了

花無缺和尚 2007-12-10 11:45
愛上一個人是一種習慣 h<Wg3o  
你習慣他的呵護, 習慣他的溫柔,習慣他的淘氣,習慣他的笑容. ltSh'w0  
甚至在不知不覺中,你習慣用他的方式微笑,用他的方式溫柔. y]'CXCml)  
你們彼此互相依賴,依賴著這甜蜜的習慣. .S_QQM}Q  
每天固定的你也習慣在特定時間聽到電話鈴聲響起. L/x(RCD  
你用最溫柔的聲音期待他的回應. Dtt-|_EMS  
但當傳來的聲音不是他時,你總會有那麼一點點失望. (6R4 \8z2  
因為你依賴著那甜蜜的習慣. ([KN*OF  
然後有一天你們分手了,你難過,傷心,失望與不捨. -:S IS`0s  
因為你還是一樣依賴著那習慣. ;SY.WfVA7  
但是你卻必須捨棄 " 習慣 " 的權利. Z`s!dV]e9  
你不再有權利習慣他的呵護,溫柔,淘氣與笑容. )%VCzye*{  
於是你有了新的習慣. t$ZkdF  
你開始習慣,想到他時流著眼淚 , 悼念過去的記憶. _| <BF  
你開始習慣,每天睡前不再有他的耳語. g z61FW  
你開始習慣,每天日落前站在窗前看著夕陽沉默不語 . v[&'k\  
你開始習慣 ........   /^2CGcT(  
y5u\j{?Te  
直到有一天,你忙得忘了這些習慣. |<(t}}X  
你不再習慣流淚. yM ,VrUh  
不在習慣對著夕陽發呆. 6Z8l8:r-6  
你才猛然發現很久,很久沒想起他的溫柔了. FT.@1/)  
你甚至有些忘了他的樣子. t`u!]DHv  
模模糊糊的......... Tpzw=bC^  
你只記得他曾經有著那樣好看的笑容. yX! #a>d"H  
不過,都已經是模模糊糊的了........... ezZph"&  
那時候,逝去的愛情終於變得美麗,不再有遺憾..... &{W^W8,%  
我們害怕失去愛情..... M<(u A'  
也許,只是害怕失去對一個人甜蜜的習慣.. `?uPn~,e8  
或許,換個角度,我們並不是真的失去習慣. V]c5 Z$Bd  
而是試著習慣沒有那些習慣的生活. h|p[OecG  
這,也是一種習慣................... FkB{ SC J  
t5) J;0/  
隨着逝去的習慣回憶,新嘅一段情感到來。應該話係,出于单純嘅感覺相識戀愛。 yvxl_*Ds8  
问題是彼此如何相處。習慣会變咗自然,隨缘啦............... dJl^ADX[@  
gs`> C(  

wenjiewen 2007-12-10 13:04
爱..一般都唔会长久,一对恋人可以白头到老系因为有感情,并唔系因为爱情... C).2gQ G  
我认为,一般爱情只会出现系一开始的1~5年....之后果D时间,爱情就会转化为感情! frqJN  
感情一般都系存在系生活上面,两个人性格,生活习惯等等! ;'3]{BGcU  
所以,要爱情不可以长久,感情就可以. <AU Wby,"  
未有爱情唔等于失败,有爱情都唔代表成功.最紧要系过自己觉得舒服的生活

素人健一㊣ 2007-12-10 13:35
每个人的意见都会唔同 )N7n,_#T>  
但我觉得最好就系知道你自己要D乜野 [ /ohk&  
想D乜野 2U9&l1P=  
同埋你想失去乜野(想爱情就一定会失去某一样野)

wincezhong 2007-12-10 14:34
我愿意为爱失去D野!不过冇甘O既机会姐!!

傻哥 2007-12-10 16:40
专题:一只手掌拍唔响.爱情系两个人去维系 ]US[5)EL-  
对于版猪仔黎讲   我哋都系天蝎座嘅.我好明白你噶.我又何尝唔系自己一个呢.不过我唔介意,亦无得去介意....缘分要黎噶时候你想挡都几难 3k' .(P|F  
唔好因为寂寞先去追求....如果系因为爱慕或者倾心嘅就晒马去追啦

wincezhong 2007-12-10 18:04
21楼O既朋友!我觉得系要讲缘分。不过我系个积极O既人。我觉得无论你地几有缘分都好,你吾主动争取系吾得架!特别系E+中国入面多数都系男追女姐。一个好对象本身就好多人争啦。无论得吾得你都要争取下先。如果争取过吾系你O既缘分甘就算。如果系你又吾争取最后错过缘分甘就可惜。

傻哥 2007-12-10 18:15
Quote:
引用第22楼wincezhong2007-12-10 18:04发表的: EXpSh}  
21楼O既朋友!我觉得系要讲缘分。不过我系个积极O既人。我觉得无论你地几有缘分都好,你吾主动争取系吾得架!特别系E+中国入面多数都系男追女姐。一个好对象本身就好多人争啦。无论得吾得你都要争取下先。如果争取过吾系你O既缘分甘就算。如果系你又吾争取最后错过缘分甘就可惜。
0H:dv:#WAI  
@GG ccF  
l`gTU?<xd  
呢样嘢N年前知咗啦!!!我想表达嘅就系:信命而不迷信,追求而不强求,随缘而不随便... D;js.ZF  
/cY^]VLe  
你估真系该死嘅唔会病咩!!!如果有病无理由霖住要死就点医都会死.唔死就唔医都会无事噶

wincezhong 2007-12-10 18:32
我想话大家有时可吾可以讲D容易明白同理解O既野呢?其实一句野好多时候都好容易比人理解尺度宽左!

尛vi 2007-12-10 23:03
Quote:
引用第4楼肥牛肉2007-12-10 03:02发表的: D,rZ0?R  
一霎那嘅感覺果D叫喜歡,粗俗D講叫起痰.通常都冇好結果. RJc%, ]:  
真愛係長期噶裡面包含太多嘢喇....責任,理解,體諒,關愛,信任,經济........ xb$yu.c  
三言兩語点講得清吖. ._<ii2K'  
TzM=LvA  
Eark)  
8/Rm!.8+~  
狠喜歡袮既第一句... JJf<*j^G  
% vS8?nG  
maybe莪呢段感情就系衰系呢度了... \&q=@rJp(z  
-M61 Mw1  
原來囿時feel5系真系大過天架... s AE9<(g&@  
D1X{:#|  
對待感情都5可以太衝動... SS8ocGX  
9]$`)wZ  
or 傷到既5止系自己... v>-Y uS  
xncwYOz  
同時都系對方...

新月Moon 2007-12-10 23:55
相处的前提:喜欢.感觉! Y60"M4j  
试想无左哩个前提条件,你唔会唔同一个无感觉又谈不上喜欢的人在一起~?! JTUNb'#RZ  
人类拥有左出生就跟随单纯的感觉,才能谈得上喜欢,讨厌,爱,恨. y1,5$0@G  
感觉--带你去喜欢一个人,接下来的就系不同层段的相处,可以令到你飞上天堂得到爱,走到人间尝到讨厌,跌到地狱爱到要恨~!怎样的相处方式,怎样的一个相处人物,带来怎样的爱情故事. QIAR  
一段幸福的爱情系双方努力的结果,一段糟糕的爱情系两个人互相推开的反弹力,唔好侧疑一段感情只可靠一个人的力量就可以维系到不变的说话,学过物理的人都知道,每件东西都有它的施力和受力,两者的所施所受系相等的!爱情也不例外,你想要的幸福或想都没想过的糟糕在不同的施力和受力的同时,就注定它是怎样的化学变化.

wincezhong 2007-12-11 00:08
Quote:
引用第26楼新月Moon2007-12-10 23:55发表的: PDC]wZd/  
相处的前提:喜欢.感觉! wkikD  
试想无左哩个前提条件,你唔会唔同一个无感觉又谈不上喜欢的人在一起~?! 6k9LxC:M  
人类拥有左出生就跟随单纯的感觉,才能谈得上喜欢,讨厌,爱,恨. XO wiHW{  
感觉--带你去喜欢一个人,接下来的就系不同层段的相处,可以令到你飞上天堂得到爱,走到人间尝到讨厌,跌到地狱爱到要恨~!怎样的相处方式,怎样的一个相处人物,带来怎样的爱情故事. `&g:d E(j  
一段幸福的爱情系双方努力的结果,一段糟糕的爱情系两个人互相推开的反弹力,唔好侧疑一段感情只可靠一个人的力量就可以维系到不变的说话,学过物理的人都知道,每件东西都有它的施力和受力,两者的所施所受系相等的!爱情也不例外,你想要的幸福或想都没想过的糟糕在不同的施力和受力的同时,就注定它是怎样的化学变化.
4e9E' "8%  
但系如果有一日你地个感觉变左你会点???我觉得好多野都好容易变.无论一个人一开始几中意一样野!过左一段时间后感觉都会变??甘点算?吾通成日换?我觉得一个长久O既恋爱应该系一开始两人有喜欢O既感觉.然后大家相处发现相处之后可以互相接受大家同可以长期接受甘O既相处然后再产生爱.我觉得系甘!当然吾系个个人睇发都一样.

新月Moon 2007-12-11 00:22
Quote:
引用第27楼wincezhong2007-12-11 00:08发表的: ( u f5\}x  
sv=H~wce  
但系如果有一日你地个感觉变左你会点???我觉得好多野都好容易变.无论一个人一开始几中意一样野!过左一段时间后感觉都会变??甘点算?吾通成日换?我觉得一个长久O既恋爱应该系一开始两人有喜欢O既感觉.然后大家相处发现相处之后可以互相接受大家同可以长期接受甘O既相处然后再产生爱.我觉得系甘!当然吾系个个人睇发都一样.
&r@H(}$1\  
每个人都在变,不可能永远保持沸腾的温度,但变左之后点样处理就系一门技巧!

wincezhong 2007-12-11 00:31
所以我觉得大家都应该响恋爱前尽量睇下大家甘O既生活模式大家可吾可以接受!吾系我觉得以后好难一齐.

金未来 2007-12-12 22:50
俗话说“相爱容易相处难”,其实有了爱情,原本的问题会突然变的不是问题,不过如果一开始就考虑那些问题的话,也许就不会有爱情了。还是有一定的冲动因素在里面吧。

wincezhong 2007-12-12 23:47
Quote:
引用第30楼金未来2007-12-12 22:50发表的: VU0tyj$  
俗话说“相爱容易相处难”,其实有了爱情,原本的问题会突然变的不是问题,不过如果一开始就考虑那些问题的话,也许就不会有爱情了。还是有一定的冲动因素在里面吧。
acju!,G  
朋友.你知吾知我究竟点解会问哩个问题?其实系我身边好多朋友出现左好多甘问题.当然我未拍过拖我吾知道.不过我D朋友系一个个活生生O既例子.我有好多朋友都系话对个人有FEEL 有FEEL.好似其中有一个就系女仔.然后中意左我地学校O既男仔我问过下距地班O既人.个个都话距好花心.并且个人性格又差.果个男仔班有个女仔系识我都识我果个女性朋友.我地有一次就出去玩.我地讲左下,我地话有距个男朋友好似吾系几好.因为距地班距有个女朋友.另外距老家果边又有个.然后距话吾会.距同距讲只系朋友.甘我地冇办法就话哦.原来系甘.结果大家都应该知道系点啦.甘O既例子我身边多不胜数. ZYD88kQ  
    另外有D系,有朋友话对某个人有好感.话另外一个人都有好感.当然系冇你D讲果种所谓O既爱定系咩.只系话距地一齐都句舒服下.然后问我地几个朋友O既意见.因为大家都系朋友经常出来玩就知距个对象系一个吾错O既人.结果我地几个朋友帮距追个女仔.E+个女想东莞做野.而个难仔仲读进书.因为一个读三年一个读两年.距拍左地三年.仲要系成日分开.不过距D感情仲系好好. \gz wsT2&  
    我O既意见系我吾系话阻止话你地有FEEL吾好一齐.只系我觉得就算有都应该睇清楚先啦.除非你自己都系玩玩下.我觉得人一齐就应该认真维持关系.吾系好似第一个例子甘就吾好啦.我觉得. _Il9s#NA%  
    甘又当然有时你地有FEEL可能双方都好夹得埋甘就最好啦.不过如果比我简有FEEL但系觉得两个人冇办法长久,同两个人都中意对方但系两个人一齐好舒服可以细水长流O既话我愿意简后着!(注明下.我所制O既喜欢系你首先最起码吾讨厌哩个人.吾讨厌又即系可以当普通朋友同好朋友.不过你觉得距个性格好同个人都好甘.简单来讲我觉得对人有三个状态.讨厌,一般,喜欢.当你对一个人O既感觉系一般同喜欢甘O既感觉,而距有几好我觉得可以发展系成为爱.当然吾一定得.不过试下都无方.) s$\8)V52  
    仲有就系我地吾可以另社会来适应我地,所以我地要适应个社会.大家首先吾好讲男女平等定咩.以人体来讲男同女老化O既速度来对比系女快好多架,好似我有个表姐.以前就觉得自己有几分资色就【www.canton8.com不良信息过滤】高来卖.然后到二十七八果阵已经冇得距简啦.但距到左果个年纪又系好象成家甘.吾好怪忠言逆耳啦.女仔真系要好好处理好自己O既时间啊.哩个系我地冇办法改变O既局面来架. L9 YwOSb.  
    一句到尾,无论大家选择边条路,你要想清楚再做,吾好为一时意气而另自己以后后悔就好啦!祝福大家啦!

wincezhong 2007-12-13 00:47
我觉得人生真系好痛苦.自己中意O既野吾一定系对自己野.真辛苦.好似爱情甘.有好多人都话同你结婚果个一定吾系你最爱果个.觉得哩句也O既意思就系一般人结婚之前讲O既就系人口入面讲O既所谓O既爱.到你到结婚啦.人都会考虑到所谓O既钱定以后啊.吖算啦!我O既意见大家吾使甘介意.

吖細 2007-12-20 23:11
愛情?咩繫愛情?? kRX g."b(  
一段糟糕嘅愛情繫由單純感覺開始,之後發現越嚟越多嘅相處問題.. i7FR78^  
最後嘅結果繫..分開... DMxS-hl  
咁咪繫傳說中糟糕嘅愛情從開始到結束嘅過程咯.. f]A6Mx6  
上帝繫公平噶..佢老人家為你開咗道門就會關咗面窗.. &?Z)V-1H  
船到橋頭自然撞..隨鹽la..

查看完整版本: [-- 究竟糟糕嘅愛情是出自單純感覺定相處問題?本次活動由wincezhong發起 --] [-- top --]