本页主题: 【讨论】荔湾X场终于都应左最后一个劫了,以后会旺起来么? 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

kamihito
级别: 新人

多谢发贴的人[67]

【讨论】荔湾X场终于都应左最后一个劫了,以后会旺起来么?

该广场既传说系众所周知~ Ctn?O~u  
而该广场既经营惨淡都系众所周知~ C^;8M'8z0  
今次应左最后一劫,大家话以后会唔会旺起黎吖哪~ w)RedJnf  
dLF* 'JjY  
补充下相关传说的来历了~ 2K o]Q_,~  
Iz'Et'w8!  
荔湾广场最多人讲既传说,唔系咩火灾之类~ | 5:2 ?S2R  
而系动工时候挖出来的八副棺材~ oyY z3X  
好多传闻,但所有传闻都有一个共同点,就系呢八副棺材系用黎镇压邪物~ aI ;$N|]u  
所以荔湾广场一直都经营惨淡,而且档口多系宝石类~ t+q;}ZvG  
只要稳翻八条命来填补~ 4[JF.O6}  
之后就会旺起来~ \%bJXTK&W  
(其实我觉得呢个逻辑性唔系咁强……) *5*#Z~dut8  
不过无论点都好,不约而同的系,到现在为止,要死都死够八个了~ ' (X B|5  
如果传说系真的,咁代表以后荔湾广场就会一路旺起来~ rIYO(}Fl  
aaw[ia_EL  
最有趣的其实系,荔湾广场既题字好似“荔湾尸场”,去过既朋友应该唔会反对呢个讲法吧,所以我都好希望***会重新题过个招牌~ WiB~sIp  
#gT"G18/!  
此贴只作茶余饭后个人意见讨论,绝无宣扬封建迷信之意,跨省别跨我~ FE^/us7r  
yzT1Zg_ER  
其他传闻: {:VK}w  
Quote:
<?}pCX/O  
广州荔湾广场闹鬼传闻 vr{|ubG]d  
http://www.canton8.com/forum/read.php?tid=83666&keyword=%C0%F3%CD%E5%B9%E3%B3%A1 njZ vi}m~  
 bKK'U4  
-sZ'<(3  
YcclO  
i=]R1yP  
Quote:
n}e%c B  
荔湾广场(猛鬼厕所)亲生經歷 j[FB*L1!D  
http://www.canton8.com/forum/read.php?tid=123109&keyword=%C0%F3%CD%E5%B9%E3%B3%A1 rPyjr(I"_  
[ 此贴被kamihito在2009-07-27 15:38重新编辑 ]
本帖最近评分记录:
  • 银纸:10 | 操作人: 錺_錺① | 理由: 优秀主题~~
  • 顶端 Posted: 2009-07-25 05:00 | [楼 主]
    猪X猪X包
    猪屎包
    级别: 普通人

多谢发贴的人[65]

唔系要死够8嗰人咩?计埋最近死佐嗰嗰,先系第7嗰吧!!
    顶端 Posted: 2009-07-25 06:18 | 1 楼
    kamihito

多谢发贴的人[67]

Quote:
    引用第1楼猪X猪X包2009-07-24 22:18发表的: ~^.&np h  
    唔系要死够8嗰人咩?计埋最近死佐嗰嗰,先系第7嗰吧!!
    g )'tr '  
    第八个了
    顶端 Posted: 2009-07-25 06:27 | 2 楼
    ilovelei

多谢发贴的人[1]

吾是挂,真是甘快 }bznx[4?I  
    顶端 Posted: 2009-07-25 06:34 | 3 楼
    caikoy

多谢发贴的人[16]

咩传说咁紧要啊?吹来听下!
    顶端 Posted: 2009-07-25 06:34 | 4 楼
    山风流水
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[11417]

咁就要拿拿林买番几个铺头
    也可以清心
    可以清心也
    以清心也可
    清心也可以
    心也可以清
    顶端 Posted: 2009-07-26 00:26 | 5 楼
    xjb

多谢发贴的人[3730]

甘得人惊?
    顶端 Posted: 2009-07-26 00:28 | 6 楼
    kamihito

多谢发贴的人[67]

Quote:
    引用第4楼caikoy2009-07-24 22:34发表的: 2DC#P X)i  
    咩传说咁紧要啊?吹来听下!
    #`fT%'T!  
    呢个区以前贴过相关的传说的,稳下就得了~ u=l(W(9=  
    0/gcSW b  
    [详见主楼]
    [ 此贴被錺_錺①在2009-07-26 10:15重新编辑 ]
    顶端 Posted: 2009-07-26 00:33 | 7 楼
    彩雲追月
    不及閣主人
    级别: 强人

多谢发贴的人[109]

衰到极点都会咸鱼番生。
    Life as if The Paradise were on This Earth.
    顶端 Posted: 2009-07-26 03:03 | 8 楼
    huanggd
    贤圣
    级别: 高人

多谢发贴的人[110]

唔系咁斜嘛
    顶端 Posted: 2009-07-26 03:13 | 9 楼
    kenko

多谢发贴的人[8]

边度止八个吖宜家!!十个都有啦!!
    顶端 Posted: 2009-07-27 07:56 | 10 楼
    terry6610

多谢发贴的人[29]

其實成日講荔廣,你地有幾多個到宜家仲記得荔廣正門既位置(上下九)系以前系間乜野商鋪啊?我79年出世就住系人民南同大新路交界,到初中畢業95年先搬走期間我一直都未聽過德星路系93年火粥而且仲燒左60%既住宅。反而隔離長壽路既荔灣分局跳左咁多個人落黎又無人去講喔。煲水都唔好煲到咁大啊老友
    顶端 Posted: 2009-07-27 09:10 | 11 楼
    anomesdia
    本强颜欢笑,却泪已满襟

多谢发贴的人[1145]

有钱都吾买啦
    顶端 Posted: 2009-07-27 13:27 | 12 楼
    kamihito

多谢发贴的人[67]

Quote:
    引用第11楼terry66102009-07-27 01:10发表的: $a*Q).^  
    其實成日講荔廣,你地有幾多個到宜家仲記得荔廣正門既位置(上下九)系以前系間乜野商鋪啊?我79年出世就住系人民南同大新路交界,到初中畢業95年先搬走期間我一直都未聽過德星路系93年火粥而且仲燒左60%既住宅。反而隔離長壽路既荔灣分局跳左咁多個人落黎又無人去講喔。煲水都唔好煲到咁大啊老友
    `$Flgp0P  
    可以话你听的系,呢个火烛既传说我都系第一次听~ pZ~> l=-  
    我听到既传说系荔湾广场既八副棺材,要拿八条人命,所以我先林起呢个讨论话题~ V 1nZ M  
    而链接里面既资料系版主帮我加入去的,唔系我搵翻黎的~
    顶端 Posted: 2009-07-27 23:34 | 13 楼
    kamihito

多谢发贴的人[67]

Quote:
    引用第12楼anomesdia2009-07-27 05:27发表的: 7! b)'W?  
    有钱都吾买啦
    v8[ek@  
    如果传说系真既,荔湾广场今后将会成为旺地,所以宜家系趁低吸纳既最好时机~
    顶端 Posted: 2009-07-27 23:36 | 14 楼
    wildduck
    级别: 论坛巡警

多谢发贴的人[11830]

我认为不会.阵已经破咗,但冇人去建番. qe6C|W~n  
    建新得,要用鲜血的,梗边个愿意付出咧?
    顶端 Posted: 2009-07-27 23:54 | 15 楼
    喜力

多谢发贴的人[653]

去過一次,真喺好冷清清嘅感覺
    顶端 Posted: 2009-07-27 23:57 | 16 楼
    kamihito

多谢发贴的人[67]

Quote:
    引用第15楼wildduck2009-07-27 15:54发表的: =hugnX<9  
    我认为不会.阵已经破咗,但冇人去建番. B'KXQa-$O  
    建新得,要用鲜血的,梗边个愿意付出咧?
    &w;^m/zP3  
    唔系已经有八个人既鲜血了咩~
    顶端 Posted: 2009-07-28 00:09 | 17 楼
    nike024105
    嘾定~有得剩!
    级别: 论坛版主

多谢发贴的人[2069]

我好少行果边喔 7}#*3*]  
    yd0=h7s  
    不过都会有D怕怕咯!
    开心浏览,认真回贴,和谐全赖你地嘅支持
    顶端 Posted: 2009-07-28 02:03 | 18 楼
    terry6610

多谢发贴的人[29]

Quote:
    引用第13楼kamihito2009-07-27 15:34发表的: y+ 6`| h_  
    )XmCy"xx  
    可以话你听的系,呢个火烛既传说我都系第一次听~ cS"f  
    我听到既传说系荔湾广场既八副棺材,要拿八条人命,所以我先林起呢个讨论话题~ xQNw&'|UU  
    而链接里面既资料系版主帮我加入去的,唔系我搵翻黎的~
    g:3d<CS  
    首先我先向Kamihito講句唔好意思,我所指既煲水并唔系指閣下而系指鏈接中話火粥燒左60個巴仙呢件事。如有冒犯敬請諒解! >u9id>+  
    其實唔好話講你啊,我以前細細個真系聽都未聽過荔廣有咁既事既。我細個去既果間托兒所仲要系正德星路近長壽市場果邊既廣州電子裱廠隔離(如果年長既老廣州一定知道呢間廠)幾乎日日都要去既,所以我對荔廣周邊既印象系好深既!
    顶端 Posted: 2009-07-28 07:30 | 19 楼
    sam022
    夜貓

多谢发贴的人[43]

我好耐呒行过上下九啦`不过以前就成日去嗰度跳街舞~`好似又呒咩也发生喔~`
    顶端 Posted: 2009-09-24 06:13 | 20 楼
    kuan
    沙煲

多谢发贴的人[48]

车,东川路果间卖双皮奶以前够系停尸间咯,又唔见距淡。
    顶端 Posted: 2009-09-27 23:58 | 21 楼
    jay022

多谢发贴的人[78]

乜话?!已经有八个?! C}n'>],p  
    系几时嘎事啊??
    顶端 Posted: 2009-10-08 09:50 | 22 楼
    ban0212

多谢发贴的人[38]

讲多D黎听下
    顶端 Posted: 2009-12-23 10:58 | 23 楼
    天天天蓝天蓝

多谢发贴的人[21]

好多都是吹出来的,好多人够话,澳门葡京是何生稳人专门按照风水局建的,外形似个雀笼,目的就是D赌客D钱被罩住有入无出,实际上葡京既设计师是个外国人,试问一个外国人又点会懂中国风水,所以好多都是吹出来的.不过都是果句,信则有,不信则无.
    顶端 Posted: 2009-12-23 11:38 | 24 楼
    longx1999

多谢发贴的人[1]

楼主错了,据我所知,系每年都要稳八个。
    顶端 Posted: 2010-04-16 14:56 | 25 楼
    heroshengys

多谢发贴的人[0]

我以前就系长寿路住~系长寿路大!我以前系华林街幼儿园~以前就真系未听过有!跳楼就真系听过~不过至于嗰个传说我觉得真又好~假又好!荔湾广场以前系ok噶~以前4楼有得饮茶!唱K之类~自从撤走左之后就冇咩人去了!尤其系对住长寿路嗰一栋!
    顶端 Posted: 2015-01-14 18:12 | 26 楼
    jiang4478
    行街、看戏 +  吹水

多谢发贴的人[0]

呵呵!甘多年了,死的人都不止8人了。   荔湾广场依然惨淡,别看它楼下很旺楼上依然阴风阵阵
    顶端 Posted: 2015-01-28 11:03 | 27 楼
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 侦灵地带