投票主题:你既选择 - 一起黎 查看投票的会员
总共有0人参与本次投票 发起于:2009-09-11 08:08

« 1 2» Pages: ( 1/2 total )
本页主题: 你既选择 - 一起黎 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

芝麻糊
优秀斑竹奖 终身成就奖
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[3777]

你既选择 - 一起黎

我发觉而家d人,一系就好现实,觉得乜嘢都有个价既,可以用钱买既。,另一种人就岩好相反 `TBI{q[y  
有句嘢系咁讲既:讲钱伤感情,讲感情伤钱 P)?)H]J"  
而家大家一起黎发表吓,究竟你系情愿讲钱,定系讲感情呢
本帖最近评分记录:
  • 银纸:5 | 操作人: gy77gy77 | 理由:
  • 本人管理范围:休闲讨论区~恋爱方程式
    顶端 Posted: 2009-09-11 08:08 | [楼 主]
    山风流水
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[11417]

Re:你既选择

tiZ H;t';<  
    `:C1Wo^<  
    有句话、两者皆可得
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:10 | 操作人: 芝麻糊 | 理由:
  • 也可以清心
    可以清心也
    以清心也可
    清心也可以
    心也可以清
    顶端 Posted: 2009-09-11 08:15 | 1 楼
    芝麻糊
    优秀斑竹奖 终身成就奖

Re:Re:你既选择

Quote:
    引用第1楼山风流水2009-09-11 00:15发表的: ika*w  
    E3wpC#[Q1  
    }%XB*pzQ  
    有句话、两者皆可得
    \6 \bD<  
    L\4rvZa  
    hrniZ^  
    鱼与熊掌岂可兼得?  hlVC+%8  
    DGJ:#U E  
    或者都得既,只要有足够既筹码
    本人管理范围:休闲讨论区~恋爱方程式
    顶端 Posted: 2009-09-11 08:17 | 2 楼
    山风流水

与筹码无关 0Jv6?7]LKa  
    WoXAOj%iW  
    在乎你想唔想 9'( _*KSH  
    X0j\nXk  
    想嘅话、自然就会谂到办法去做
    也可以清心
    可以清心也
    以清心也可
    清心也可以
    心也可以清
    顶端 Posted: 2009-09-11 08:25 | 3 楼
    新鮮豬手
    级别: 普通人

多谢发贴的人[23]

仲使问,更系钱喇。唔好怪我。。
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:5 | 操作人: 累斗累 | 理由:
  • 顶端 Posted: 2009-09-11 19:13 | 4 楼
    花無缺和尚
    武仁聖
    级别: 赞助会员

多谢发贴的人[12849]

感情食唔食得飽架? ZvuY] =^3  
    5^uX!_ r`  
    金钱又買唔買到感情呢?
    本帖最近评分记录:

• 开口便笑 笑古笑今凡事付之一笑

大肚能容 容天容地与己何所不容

登天難   求人更難   黃蓮苦 貧窮更苦

江湖险   人心更险   纸張薄 人情更薄

顶端 Posted: 2009-09-11 19:13 | 5 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

多谢发贴的人[27339]

和尚兄講得啱 jYU0zGpj  
    不過要有經濟能力...先可以發展感情...費事累人累物
    本帖最近评分记录:
  • 「龍遊氹仔不須記,苦樂平常志高飛。」
    顶端 Posted: 2009-09-11 21:29 | 6 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

多谢发贴的人[27339]

講心唔講金--爆房唔駛錢呀
    「龍遊氹仔不須記,苦樂平常志高飛。」
    顶端 Posted: 2009-09-11 21:30 | 7 楼
    彩雲追月
    不及閣主人
    级别: 强人

多谢发贴的人[109]

讲感情好难,讲钱都未必如愿。
    本帖最近评分记录:
  • Life as if The Paradise were on This Earth.
    顶端 Posted: 2009-09-12 01:56 | 8 楼
    wenly
    宅神当道
    级别: 新人

多谢发贴的人[3]

多余,哲学话斋,经济基础决定一切。 [e=k<gKH  
    而且感情都係经济学咁上下嗟~!点解两个人会互相中意,你话fu又好,靓仔又好,性格又好,无钱会扮到咁靓令你望到有fu咩,无钱会培养D好嘅性格令你中意咩,唔通无啦啦会对个乞衣同杀人犯有fu咩~~!成本收益问题嗟,你有几多成本,咪考虑翻D咩收益啰。 g3n>}\xG>  
    根本就唔係二选一嘅关系,相辅相成嘅嘢,无咩好拣~
    本帖最近评分记录:
  • 顶端 Posted: 2009-09-15 07:38 | 9 楼
    bennypower
    齐来力撑粤语

多谢发贴的人[6600]

講錢比較實際~
    本帖最近评分记录:
  • 本人管理範圍:戀愛方程式及BBS版務

毛主席语录第38章 第5节第27句:不以结婚为目的的谈恋爱都是耍流氓.

Fuck His Mom! Hit The Hard!
    顶端 Posted: 2009-09-15 09:13 | 10 楼
    累斗累
    酒精能清醒
    级别: 圣人

多谢发贴的人[1762]

我觉得2样都要讲
    本帖最近评分记录:
  • 我发现饮佐酒会比没饮酒清醒
    顶端 Posted: 2009-09-15 17:17 | 11 楼
    xjb

多谢发贴的人[3730]

我想同人地讲感情,但人地同我讲钱  
    本帖最近评分记录:
  • 顶端 Posted: 2009-09-15 19:52 | 12 楼
    bennypower
    齐来力撑粤语

多谢发贴的人[6600]

Quote:
    引用第9楼wenly2009-09-14 23:38发表的: lbQ6 a  
    多余,哲学话斋,经济基础决定一切。 8h*t55  
    而且感情都係经济学咁上下嗟~!点解两个人会互相中意,你话fu又好,靓仔又好,性格又好,无钱会扮到咁靓令你望到有fu咩,无钱会培养D好嘅性格令你中意咩,唔通无啦啦会对个乞衣同杀人犯有fu咩~~!成本收益问题嗟,你有几多成本,咪考虑翻D咩收益啰。 yJDeX1+,  
    根本就唔係二选一嘅关系,相辅相成嘅嘢,无咩好拣~
    8 ne/=N|,  
    gO+\O  
    不過都係你揀人時,人揀你~唔係有冇錢既問題來既。
    本帖最近评分记录:
  • 本人管理範圍:戀愛方程式及BBS版務

毛主席语录第38章 第5节第27句:不以结婚为目的的谈恋爱都是耍流氓.

Fuck His Mom! Hit The Hard!
    顶端 Posted: 2009-09-15 21:28 | 13 楼
    蝦子餅
    傻Ed

多谢发贴的人[43]

Re:Re:Re:你既选择

Quote:
    引用第13楼bennypower2009-09-15 13:28发表的: '0Lov]L  
     #;`Oj  
    %Ys$@dB  
    不過都係你揀人時,人揀你~唔係有冇錢既問題來既。
    `3J' :Vh  
    O#vn)+Y,*  
    完全同意..... q%>7L<r  
    auRY|j  
    根本同有無錢系無乜關係.....
    本帖最近评分记录:
  • 顶端 Posted: 2009-09-15 21:35 | 14 楼
    noritor

多谢发贴的人[17]

因为呢度系恋爱方程式,另外主题未够针对性,所以我就以情感方面去发表下我嘅意见。睇过我喺GDBT发过感情文章嘅人都应该知道我系一个多愁善感嘅男仔,同样都系一个钟意浪漫嘅人。文章尽量诗意。可以讲,我系嗰种处处感恩嘅人,我唔要求回报。“付出就是值得”。即使输,都输系悲壮。
    本帖最近评分记录:
  • 顶端 Posted: 2009-09-18 07:35 | 15 楼
    芝麻糊
    优秀斑竹奖 终身成就奖

Quote:
    引用第15楼noritor2009-09-17 23:35发表的: M\9F:.t=  
    因为呢度系恋爱方程式,另外主题未够针对性,所以我就以情感方面去发表下我嘅意见。睇过我喺GDBT发过感情文章嘅人都应该知道我系一个多愁善感嘅男仔,同样都系一个钟意浪漫嘅人。文章尽量诗意。可以讲,我系嗰种处处感恩嘅人,我唔要求回报。“付出就是值得”。即使输,都输系悲壮。
    P$ucL~r  
    b/u8} J  
    J=iRul^S  
    一系感情,一系钱,咁都仲唔够针对阿?点先为之针对阿? 'w.} 2(  
     q>-R3HB  
    你发过既文章?几多年前架? Efx= T$%^&  
    90fs:.  
    唔要求回报?系咩?直到而家,我听过讲呢句嘢既人都不过系空口说白话,讲果时一套,做果时一套,我好明白感性同理性之间存在一定既差距既。 WL U}  
    U; U08/y  
    讲得输赢既,就唔好讲乜嘢唔要求回报啦,唔要求回报既又点会用输赢去定论啊?
    顶端 Posted: 2009-09-19 04:05 | 16 楼
    花無缺和尚
    武仁聖
    级别: 赞助会员

多谢发贴的人[12849]

施恩莫望報.望報勿施恩! 8eJE>g1J  
    d >|;f  
    受人恩果千年記,得人花戴萬年香............善哉善哉。
    本帖最近评分记录:

• 开口便笑 笑古笑今凡事付之一笑

大肚能容 容天容地与己何所不容

登天難   求人更難   黃蓮苦 貧窮更苦

江湖险   人心更险   纸張薄 人情更薄

顶端 Posted: 2009-09-19 11:16 | 17 楼
    山风流水

Quote:
    引用第16楼芝麻糊2009-09-18 20:05发表的: $UvPo0{  
    d1]i,C~Y  
    %> zjGF<  
    m Ni2b*k  
    一系感情,一系钱,咁都仲唔够针对阿?点先为之针对阿? ? ?[g}>  
    exZLj0kvF  
    .......
    >c~RI7uu  
    m`}{V5;  
    >o/95xk2  
    感性同性感又点区分呢 `}fw1X5L  
    VagT_D  
    zN!j%T.e  
    "=A>}q@;H  
    凭谁来定对与错
    也可以清心
    可以清心也
    以清心也可
    清心也可以
    心也可以清
    顶端 Posted: 2009-09-19 11:33 | 18 楼
    Mc.大醜醜
    寂寞空虛。

多谢发贴的人[6997]

兩樣都有吧, s_Wyh !@M  
    Hd &{d+B  
    有感情,但無錢, 無用.. 27A!\pn  
    W Zn.;  
    有錢, 無感情 , 交易..
    本帖最近评分记录:

• .....................
    顶端 Posted: 2009-09-20 08:20 | 19 楼
    龍④爺
    四爷

多谢发贴的人[564]

虽然讲钱实际。但都是选择讲感情。。 (gXN%rsY  
    或者钱可以买到好多野。可以令人享受高质素既生活。但夜阑人静既时候一样感到空虚寂寞。 szmmu*F,U:  
    只属镜花水月梦一场。 ](jFwxU  
    感情。虽然生活艰苦。但带着一丝丝既温暖幸福。
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:10 | 操作人: 花無缺和尚 | 理由:
  • 顶端 Posted: 2009-09-21 10:30 | 20 楼
    累斗累
    酒精能清醒
    级别: 圣人

多谢发贴的人[1762]

Quote:
    引用第20楼龍④爺2009-09-21 02:30发表的: PnYBy| yl  
    虽然讲钱实际。但都是选择讲感情。。 g(E"4M@t!  
    或者钱可以买到好多野。可以令人享受高质素既生活。但夜阑人静既时候一样感到空虚寂寞。 ,5Vt]#F5@  
    只属镜花水月梦一场。 }6u2*(TmD  
    感情。虽然生活艰苦。但带着一丝丝既温暖幸福。
    R.9V,R5  
    Af(WV>'  
    pY"O9x  
    K9Hqq7"%  
    念发系美丽 )Kd%\PP  
    但系现实生活 vX|UgK?2^  
    系好难做到 jeUUa-zR3  
    \wvg,j=  
    无话女人 K%5"u'  
    pv)`%<  
    就算系男人 A!i q->+  
    你愿意稳个家庭情况非常之麻烦的女友吗 @OpNHQat9  
    你不止要养你自己的家 Fr 2N[\>s  
    还要负担起她的家 R:aa+ MX(1  
    如果你没钱的话更加麻烦 : mcYZPX#  
    w?Ju5 5  
    KvFMs\o6p  
    不是要向钱看 k?GD/$1t  
    但是生活钱是不能不想的
    本帖最近评分记录:
  • 我发现饮佐酒会比没饮酒清醒
    顶端 Posted: 2009-09-21 22:03 | 21 楼
    龍④爺
    四爷

多谢发贴的人[564]

Quote:
    引用第21楼累斗累2009-09-21 14:03发表的: K$ }a8rH  
    _*M42<wcO  
    O Wp%v_y]  
    E>LkJSy=  
    /UcV  
    念发系美丽 ,8'>R@o  
    .......
    >r@ .F%  
    K kW;-{c  
    依家多数都是独仔独女啦。照顾两边老人家好正常啊。 $lA V6I.  
    两个人真心系眯一起。 #FOqP!p.E  
    #65^w=Sp}  
    负担虽然是重好多。 Oc].@ Jy  
    何必去计较对方家庭既麻烦呢?如果是既。女友点解晤是稳一个比自己有钱既人啊? wBj-m  
    ^>x|z.  
    _9H*agRe  
    人心不足蛇吞象。知足常乐。 ,QIF &  
    一入侯门深似海。黯然悲伤。
    本帖最近评分记录:
  • 顶端 Posted: 2009-09-22 02:52 | 22 楼
    wildduck
    级别: 论坛巡警

多谢发贴的人[11830]

我都同你讲感情啦.哈哈.
    本帖最近评分记录:
  • 顶端 Posted: 2009-09-23 19:54 | 23 楼
    傻哥
    中流砥柱剑走偏锋
    级别: 仙人

多谢发贴的人[3065]

只要系牵涉感情嘅都应该系盲目,包括情亲、爱情、友情。。。就算你系错嘅,我都会为咗你同人吵,宁愿返到去我打返身你!呢D就叫感情,感情同钱有好大嘅性质分别。。。金钱系物质,感情系思维,两者好难比较,就等于一只猪加两只牛等于几多,系无得计算嘅,如果觉得钱可以买到感情,系因为佢唔明白乜嘢叫感情!!! 1LJuCI=~  
    +6$g! S5{  
    反而系对人嚟讲,你觉得钱重要咪讲钱,好似我训底比你薱两啷就散水嘅亦有其人。只不过系有无做到出面咁解!
    本帖最近评分记录:
  • 顶端 Posted: 2009-09-26 13:05 | 24 楼
    wiky711

多谢发贴的人[32]

我唔识你,好实际,讲钱,唔好怪我
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:10 | 操作人: 芝麻糊 | 理由: 唔需要识我,不过系大家发表下意见姐
  • 顶端 Posted: 2009-10-04 20:54 | 25 楼
    tommybobo

多谢发贴的人[2]

感觉好多时候,唔理讲边样都唔系公平的,你付出噶值唔翻回报,讲真都系伤感情...
    本帖最近评分记录:
  • 顶端 Posted: 2009-10-04 22:10 | 26 楼
    芝麻糊
    优秀斑竹奖 终身成就奖

讲感情,我负担唔起 ;4M><OS!  
    讲钱,我又冇啵 9odJr]  
    =~Ynz7 /x  
    x83 !C}4:  
    6iEhsL&K  
    睇黎,我真系唔适合拍拖
    顶端 Posted: 2009-10-08 00:08 | 27 楼
    xjb

多谢发贴的人[3730]

Quote:
    引用第27楼芝麻糊2009-10-08 00:08发表的: S[tE&[$(p  
    讲感情,我负担唔起 =X?\MVWB  
    讲钱,我又冇啵 1Z[/KJ  
    y%sro I('y  
    9ukg}_Hx  
    Cv$ SJc  
    .......
    2&+#Vsm`V  
    h/x0]@M&  
    \MxoZ  
    ?u4INZ0W  
    =0 @&GOq  
    甘你适5适合结婚啊?
    顶端 Posted: 2009-10-08 03:49 | 28 楼
    蕃茄+沙糖

多谢发贴的人[4434]

曾经以为自己係个讲钱唔讲心嘅人 *. 3N=EO  
    \#68;)+=  
    但事实上当你爱上佢之后 O62b+%~F  
    p8s:g~ W  
    钱係最冇所谓嘅嘢
    顶端 Posted: 2009-10-11 08:59 | 29 楼
    « 1 2» Pages: ( 1/2 total )
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 恋爱方程式