本页主题: 屯門公路不成文規定 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

咖啡愛奶茶
级别: 强的不是人

多谢发贴的人[6029]

屯門公路不成文規定

話說一日,我約左個朋友(下稱B)出旺角買野,因為當日另一個朋友(下稱A)要到元朗拎貨出尖沙咀, Sa}D.SBg  
而佢係用公司車,於是佢入屯門車我同朋友B出去,當我同朋友B買完野後,再約朋友A去唱K,由於朋友 ]M4NpU M  
A第二日早上要上大陸車貨,公司準佢帶走架車,於當晚約零晨兩時,我地一齊坐朋友A車回屯門,當經過 R[ yL _>  
汀九至深井一段路時,朋友A突然減速,後面的車撞上了我地既車,幸好只係小撞,我地架貨VAN後面度 +?e}<#vd'?  
門凹左,我地冇人受傷,而另一架車的司機亦只是輕傷,當時另一架車司機落車同我地講︰「好彩我諗住落 G6Q4-kcK  
斜先收油,所以先咁小事,如果唔係就死啦,你點樣搞架,高速公路唔收得油架。」朋友A當時呆左咁望住 (G5xkygR9  
先前經過既公路位上方一條行人天橋,然後講︰「而家D靚仔痴左線呀,咁樣爬出天橋,跌落黎咪大鑊!仲 z`'P>.x   
要成班人睇住佢咁玩都仲笑…」 `)tK^[,<W  
我、朋友B同個司機一齊望上去…一個人都見唔到… MCAXt1sL&E  
朋友A又話︰「我收油都係因為個靚仔差D跌落黎,我驚撞死佢呀,好大鑊架…」 hh&Js'd  
朋友B見狀即刻拉朋友A上車,而且由佢駕駛(朋友B冇牌),而另一司機聽完亦立刻上車,仲開得好快走 $'$>UFR  
左,而朋友B亦不斷撻車,架車一著就即刻開得好快走左,而中途朋友A不斷同自己講野… q 22/_nSC  
B+D`\Nlo  
回到屯門,朋友B一落車即刻打朋友A塊面兩巴,同佢講︰「走啦,返去啦,你唔係呢度架。」跟住朋友A z]>9nv`b  
先問咩事,朋友B先講,屯門公路一向有個不成文規定,晚上十一時後,無論你死火,撞車,撞到人定發生 j<$R4A 1  
咩事都好,唔好停車,如果停左車,唔好落車…如果真係落左車而有朋友望見公路附近有人,一定要儘快帶 :GM#&*$2<  
佢離開,而且一定唔可以再由佢駕駛,離開公路後落車前必須打佢兩巴,同佢講︰「走啦,返去啦,你唔係 P|N?OocE  
呢度架。」我當時就真係乜都唔識講,朋友B話你當冇事,唔可以同朋友A再提,三日後先可以講佢知… &HxT41pku  
\Ut S>4w\  
三日後講左俾朋友A知之後,佢突然咳左幾聲(係好沉既咳),然後吐左一舊好核突既野出黎(有D似打死 |!5@xs*T  
左四腳蛇「必」出黎D野既多十幾倍)…我先知佢咩事,而朋友B就講呢D野係佢做九巴個朋友既亞叔教佢 n^6TP'r  
,我都唔知係唔係真係有,不過以後夜晚都唔敢在公路上周圍望……
顶端 Posted: 2010-04-30 20:59 | [楼 主]
得闲潜水

多谢发贴的人[4640]

有冇咁回事
己不欲、勿施人
顶端 Posted: 2010-04-30 23:30 | 1 楼
julianwugdbt
级别: Fxper

多谢发贴的人[10]

上身 gz8>uGx&V!  
顶端 Posted: 2010-05-09 15:06 | 2 楼
table1314
table仔~
级别: 仙人

多谢发贴的人[395]

系咪真噶?
无与伦比.....从来唔信缘分
顶端 Posted: 2010-05-13 17:34 | 3 楼
don888
级别: 新人

多谢发贴的人[6]

甘犀利?
顶端 Posted: 2010-11-26 11:58 | 4 楼
啊強
级别: 普通人

多谢发贴的人[0]

有冇咁回事??
顶端 Posted: 2010-11-26 12:49 | 5 楼
v6hacker
爱泡网,泡脚养生专家:www.52paojiao.com

多谢发贴的人[588]

唔系吧。有甘噶事
爱泡脚更健康,分享最有效的泡脚药方
顶端 Posted: 2010-11-26 13:39 | 6 楼
frankshx
炼金术师

多谢发贴的人[3071]

系真吴系啊~

没有牺牲就没有获得, 要得到某样东西就必须付出相同代价

顶端 Posted: 2010-12-09 00:00 | 7 楼
feijiao

多谢发贴的人[0]

几日后呕屎??
顶端 Posted: 2010-12-12 20:01 | 8 楼
xinganlan

多谢发贴的人[0]

讲出黎真系得人惊
顶端 Posted: 2010-12-19 11:53 | 9 楼
jjj9000
级别: 圣人

多谢发贴的人[436]

屯门公路有冇甘邪 ?
我有我天地
顶端 Posted: 2010-12-23 15:50 | 10 楼
cowboyy2k

多谢发贴的人[0]

太长了。唔睇。
顶端 Posted: 2011-01-04 16:57 | 11 楼
enocfu

多谢发贴的人[0]

真的假的,大陆有没有这样的规定啊?
顶端 Posted: 2011-12-27 23:20 | 12 楼
sz19871025
ら.魚蛋仔丶.

多谢发贴的人[0]

哇。甘邪??  所以话出门最好多D人一齐出,。 tks3xS  
朋友A好采当时身边有你地,如果唔系既话,真系唔敢想象 朋友A会点,会唔会发生更加离谱既事。。。
顶端 Posted: 2012-02-04 19:04 | 13 楼
hungshuk

多谢发贴的人[0]

好奇怪嘅不成文規定……
顶端 Posted: 2012-02-21 20:23 | 14 楼
cyb258

多谢发贴的人[0]

屯门咁鬼猛啊?
顶端 Posted: 2015-10-12 14:13 | 15 楼
ad1365

多谢发贴的人[0]

矛信个
顶端 Posted: 2016-03-13 10:01 | 16 楼
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » 侦灵地带