本页主题: 戏、梦、人生 - 《盗梦空间》 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

芝麻糊
优秀斑竹奖 终身成就奖
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[3777]

戏、梦、人生 - 《盗梦空间》

戏、梦、人生 9pXFC9  
Hi Yx(hY  
        好耐之前,我写过一篇有关人生如戏既野,主要系讲,人系唔可以一直生活系自己所编造既戏里面,因为系戏里面,导演系你,猪脚系你,甚至灯光、茶水、场记都系你,问题系其他人系你既戏里面都系配角,而你系其他人既戏里面都一样只系配角。想乜嘢都自己话事?系自己部戏里面咪得罗。 %} /)_RzQ  
n2E2V<#   
      而今晚我去左睇《盗梦空间》,里面所讲既估仔,就系有关盗梦既。所谓盗梦,就系通过入梦,深入一个人既心底,挖掘出最不为人知既一d野,可能系一个想法,又可能系一d机密。系呢部电影,层层叠叠既梦境,并未令我感受良多,反而系男猪脚同距太太既果份执着,令我心里面蒙上多少抑郁。 kcle|B  
aozk,{9-  
    讲返男猪脚既太太,距两公婆共同去创造一个梦,系梦里面有好多好多距地既回忆,亦都有好多好多距地共同去创造既野,系梦里面,距地两个慢慢变老,依然相爱相依。但系男猪脚开始觉得唔可以继续沉迷系梦里面,距要过返d正常既生活。距开始想要脱离梦境。但系距既太太太爱距啦,距唔想返出黎现实。只想继续留系果个只有距两个人既世界里面。男猪脚一开始并唔知道究竟点解距太太梅尔唔肯面对现实。唯有深入梅尔既梦里面,盗取距潜意识最深处既谂法:摆脱现实,继续发梦。男猪脚接受唔到,就俾左暗示梅尔,要距从梦里面醒过黎,而唯一可以摆脱梦境既,就只有系梦境里面死忙。得到暗示既梅尔,终于肯同男猪脚一起摆脱梦境。但系呢个暗示太深入梅尔既潜意识,所以距返到现实之后,分唔清究竟边度系梦,边度系现实。由于过分怀念果个得两个人既世界,距已经将梦境当成现实。距要系现实中一死,希望可以返到果个虚幻既世界。就系因为甘样,梅尔死左,令男猪脚愧疚终身。 (&S v $L@  
kQ +   
  现实系咪真系甘难接受?系咪真系只可以系梦里面,或者系戏里面,先可以搵到自己呢?系咪只可以系梦里面或者戏里面先可以做到自己想做既野呢?系现实太残酷定系自己唔肯去创造呢?毕竟要系现实创造系一件非常困难既事。而戏、梦里面造梦者就系全能既神。 =GF+ hM/~  
0pQ>V)  
  曾经,我俾人话过只系生活系自己既世界里面,而架呢?我究竟系梦里面,戏里面定系过紧我既人生,而呢个人生系咪我想要既呢?
本帖最近评分记录:
  • 银纸:5 | 操作人: gy77gy77 | 理由:
  • 银纸:20 | 操作人: 花無缺和尚 | 理由:
  • 本人管理范围:休闲讨论区~恋爱方程式
    顶端 Posted: 2010-09-15 23:43 | [楼 主]
    花無缺和尚
    武仁聖
    级别: 赞助会员

多谢发贴的人[12849]

Re:戏、梦、人生

不知卢山真面目,只緣身在此山中。 8>9+w/DL  
    人生如戲,戲如人生,有時真係好難分清楚, OLwxGRYX  
    有時候,我們形容人生就像一場戲,或是一場夢。 說它是戲,是因為戲總有落幕的一天,戲中可以誇張的安排許多橋段,就像我們的人生時常遇見驚喜,比喻話,能够認識老师咪係和尚一大驚喜一样,莫非和尚發紧夢.................. %5 4![-@  
    所以,世事都不可太執着,人生如戲,戲如人生,人生本似一場夢咋!

开口便笑 笑古笑今凡事付之一笑

大肚能容 容天容地与己何所不容

登天難   求人更難   黃蓮苦 貧窮更苦

江湖险   人心更险   纸張薄 人情更薄

顶端 Posted: 2010-09-16 00:10 | 1 楼
    芝麻糊
    优秀斑竹奖 终身成就奖

Re:Re:戏、梦、人生

Quote:
    引用第1楼花無缺和尚2010-09-16 00:10发表的: =EKJ!{  
    不知卢山真面目,只緣身在此山中。 G\Me%{b#  
    人生如戲,戲如人生,有時真係好難分清楚, 1 wG1\9S  
    有時候,我們形容人生就像一場戲,或是一場夢。 說它是戲,是因為戲總有落幕的一天,戲中可以誇張的安排許多橋段,就像我們的人生時常遇見驚喜,比喻話,能够認識老师咪係和尚一大驚喜一样,莫非和尚發紧夢.................. v09f#t$;5  
    所以,世事都不可太執着,人生如戲,戲如人生,人生本似一場夢咋!
    Ut+mm\7  
    "hfwj`U  
    或者系啦~
    本人管理范围:休闲讨论区~恋爱方程式
    顶端 Posted: 2010-09-16 00:21 | 2 楼
    花無缺和尚
    武仁聖

Re:Re:Re:戏、梦、人生

Quote:
    引用第2楼芝麻糊2010-09-15 12:21发表的: TDoYp  
    tT7$2 9  
    *%O1d.,  
    或者系啦~
    *M"wH_cd  
    只求能扮演好人生每一階段的角色,不留空白,如此,心願已矣。阿彌陀佛! ]HRZ9oP  
    & zG=  

顶端 Posted: 2010-09-16 00:25 | 3 楼
    芝麻糊
    优秀斑竹奖 终身成就奖

Re:Re:Re:Re:戏、梦、人生

Quote:
    引用第3楼花無缺和尚2010-09-16 00:25发表的: 65 AOFH  
    +b{\v1b  
    只求能扮演好人生每一階段的角色,不留空白,如此,心願已矣。阿彌陀佛! [J^,_iN[.  
    v}!,4,]:&  
    pS%Az)3RZ  
    {*|yU"  
    dlW w=^  
    好! `mMD e  
    [p <L*3<  
    我会好好甘参透其中之玄机架啦
    顶端 Posted: 2010-09-16 00:29 | 4 楼
    花無缺和尚
    武仁聖

Re:Re:Re:Re:Re:戏、梦、人生

Quote:
    引用第4楼芝麻糊2010-09-15 12:29发表的: vOqYt42  
    eSvu:euv  
    [iDa6mcth  
    ]-R8W/fDn  
    好! r}vr E ^Q  
    M~@\x]p >  
    .......
    o&>0 pc  
    以你彗根,一定得架。

顶端 Posted: 2010-09-16 00:42 | 5 楼
    小加菲
    唔知有冇人見到我呢?
    终身成就奖 优秀斑竹奖

多谢发贴的人[10670]

人生裡面,不論戲又好現實也好,都有自己喜歡同唔喜歡既事,  R,y8~D  
    就係你自己點去睇果件事,如果你祇求歡喜既事,就比心機去夢裡面做一個你自己認為開心既人生!但夢裡面可能祇有你自己一個開心! !Dz:6r  
    至於現實,如今呢個世界係好殘酷架,但如果你既人生無起起跌跌過,平平靜靜咁過,你會甘心咩?人生無色彩,老時邊有回憶! F2XXvxG  
    s$RymM  
    唉…有時我都唔接受我現在既人生,但奈何,我自知,現實就是現實,我唔想活係一個夢、唔現實既世界,雖然殘酷,但我都會努力面對既!! ^goS? p/z  
    @m(\f  
    但你自己就要問番你自己要一個咩既人生啦! F9d][ P@@  
    $ i =-A  
    E fqa*,k  
    F`Pu$>8C  
    &*0!${ B  
    y{kXd1,  
    H9&? <j1n  
    6_9w1 ,W E  
    好!發完up風,我都唔知自己講乜

2009年1月28日!!

本人管理的范围:粤讲粤出色、手機相關!!
    顶端 Posted: 2010-09-16 08:54 | 6 楼
    花無缺和尚
    武仁聖

Quote:
    引用第6楼小加菲2010-09-15 20:54发表的: sba0Q[IY  
    人生裡面,不論戲又好現實也好,都有自己喜歡同唔喜歡既事, s'/ ug  
    就係你自己點去睇果件事,如果你祇求歡喜既事,就比心機去夢裡面做一個你自己認為開心既人生!但夢裡面可能祇有你自己一個開心! heRQ|n.Dz)  
    至於現實,如今呢個世界係好殘酷架,但如果你既人生無起起跌跌過,平平靜靜咁過,你會甘心咩?人生無色彩,老時邊有回憶! LZ ^sc  
    Z#\ \NfR  
    唉…有時我都唔接受我現在既人生,但奈何,我自知,現實就是現實,我唔想活係一個夢、唔現實既世界,雖然殘酷,但我都會努力面對既!! .]8 Jeb  
    .......
    LV9\  
    花开花落,物转星移。人生就像一出戏,戏演完了人生也就结束了。 Ih"f98lV  
    其实我们大家演的都是同一出戏,只是有人戏份多点,有人少点, c bS8~Xmj  
    有人做主角,有人做配角,有人做好人,有人做坏人, *r(iegO$  
    有人长命百岁,有人昙花一现,有人荣华富贵,有人饱受饥苦, Oi7:J> [  
    有人一帆风顺,有人一世坎坷...................每个人的际遇不同,他所演的戏也就不同。 q!Nwf XJM  
    w}7`Vas9  
    如果你出身富贵人家,你演的就是一个富家弟子, SUx\qz)  
    如果你出身贫困之家,你演的就是一个在底层挣扎向上爬的人。 ab 2 V.S  
    我们不要相信命运,我们要相信努力;我们不要抱怨命运,我们要勇敢面对; GT'%HmQI  
    我们不要奢望永远,我们要把握现在;我们不要期望太远,我们要珍惜眼前。 ;/ p)vR  
    每一场戏都有落幕的时候,正如每个生命都有走向终结的时候。 6~D:O?2  
    b}[{'  
    随遇而安啦,安守本份,做好自己的角色! ]\Ez{MdAT  

顶端 Posted: 2010-09-16 11:03 | 7 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[27339]

戲一場...夢一生 XjL( V1  
    哭一場...嘆一生 g,x$z~zU{  
    笑一場...累一生 =(v/pLLK?  
    愛一場...記一生 a!wPBJJ  
    錯一場...悔一生 Ik~5j(^E-  
    LgB}!OLQ  
    所以都係嘜都唔做...搵陣
    [ 此贴被gy77gy77在2010-09-20 00:34重新编辑 ]
    「龍遊氹仔不須記,苦樂平常志高飛。」
    顶端 Posted: 2010-09-18 16:55 | 8 楼
    敖鬼
    级别: 新人

多谢发贴的人[0]

种子呢~!??
    顶端 Posted: 2010-09-18 18:30 | 9 楼
    芝麻糊
    优秀斑竹奖 终身成就奖

Quote:
    引用第9楼敖鬼2010-09-18 18:30发表的: W~R_- ]k@g  
    种子呢~!??
    W@/D2K(  
    lD\lFN(:  
    自己去搵啦,呢度系情感区啊,唔系求种区啊
    顶端 Posted: 2010-09-19 08:42 | 10 楼
    moonwalk
    级别: 禁止发言

多谢发贴的人[2375]

Quote:
    引用第9楼敖鬼2010-09-18 18:30发表的: h&.9Q{D  
    种子呢~!??
    q0SvZw]f1  
    7| IW\  
    =yfr{5}R  
    呵呵 胆敢喺虫草姐地头求种 爽得少顶了
    顶端 Posted: 2010-09-19 15:24 | 11 楼
    tobyzhang
    级别: 新人

多谢发贴的人[1]

自己去搵啦,呢度系情感区啊
    顶端 Posted: 2010-09-19 22:09 | 12 楼
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 恋爱方程式