本页主题: 快失傳的廣東話歇後語 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

kammi
撐港的廣燦
级别: 新人

多谢发贴的人[0]

快失傳的廣東話歇後語

歇後語是由兩部分組成嘅固定語句,前一部分多用比喻,就如謎面;後一部分是本意,相當於謎底。通常只講前一部分,後一部分不言而喻。

歇後語是漢語嘅精華元素之一,廣州話歇後語更帶有廣州話本身鬼馬生動有趣的特點,是漢語歇後語中的精粹部分。

1.阿茂整餅 : 無果樣整果樣
2.白糖炒苦瓜 : 同甘共苦
3.半夜食黃瓜 : 唔知頭唔知尾
4.扁鼻佬戴眼鏡 : 冇得頂
5.陳年中草藥 : 發爛渣
6.豉油辣椒醬 : 你想點就點
7.豉油撈飯 : 整色整水
8.廚房階磚(士油樽蓋) : 鹹溼
9.單眼仔睇老婆 : 一眼睇哂
10.斷柄鋤頭 : 無拿
11.番鬼佬月餅 : 悶極
12.番薯跌落灶 : 該煨
13.飛機打交 : 高鬥
14.飛機火燭 : 燒雲(銷)(魂)
15.非洲和尚 : 乞(黑)人憎(僧)
16.肥佬著笠衫 : 幾大就幾大
17.肥婆坐屎塔 : TUP TUP 撼
18.墳場發電機 : 電死人
19.風吹雞蛋殼 : 財散人安落
20.棺材柺杖 : 死頂
21.棺材鋪拜神 : 想人死
22.棺材頭燒炮丈 : 嚇死人
23.跪地餵豬 : 睇錢份上
24.海底石斑 : 好瘀(魚)
25.航空母艦 : 食水深
26.和尚擔遮 : 無法(發)無天
27.黑白天鵝 : 日哦夜哦
28.黃皮樹了哥 : 唔熟唔食
29.黃鱔上沙灘 : 唔死一身殘
30.火燒旗桿 : 長嘆(炭)
31.火燒棺材 : 大嘆(炭)
32.火燒豬頭 : 熟口熟面
33.苦瓜炒鴨 : 苦過弟弟
34.老公荷包 : 夫錢(膚淺)
35.老公潑扇 : 悽(妻)涼
36.老婆擔遮 : 陰功(公)
37.老鼠尾生瘡 : 大極都有限
38.甩柄士巴拿 : 得棚牙
39.落雨擔遮 : 死擋(黨)
40.賣魚佬 : 有聲(腥)氣
41.南無佬跌落屎坑 : 無曬符
42.牛皮燈籠 : 點極唔明
43.年三十晚謝灶 : 好做唔做
44.年晚煎堆 : 人有我有
45.撒路溪錢 : 引死人
46.三斤豬頭 : 得把口
47.山草藥 : 得就
48.神仙放屁 : 不同凡響
49.神仙過鐵橋 : 包穩陣
50.神臺貓屎 : 神憎鬼厭
51.生蟲柺杖 : 靠唔住
52.生水芋頭 : 神神地
53.屎忽窟生瘡 : 無眼睇
54.石灰鋪路 : 白行
55.屎坑關刀 : 文(聞)又唔得,武(舞)又唔得
56.屎坑石頭 : 又臭又硬
57.溼水欖核 : 兩頭滑
58.溼水棉花 : 無得彈
59.十月芥菜 : 起曬心
60.十月蔗頭 : 甜到尾
61.壽星公吊頸 : 嫌命長
62.甩頭筆 : 唔捨(寫)得
63.水兵對水手 : 水鬥水
64.死人燈籠 : 報大數
65.棺材甩褲 : 失禮死人
66.床下底破柴 : 撞板
67.洗米水煲飯: 白做
本帖最近评分记录:
  • 银纸:+20(kenryzeng)
  • 银纸:+20(hk8844)
  • 银纸:+20(山风流水)
  • 顶端 Posted: 2014-03-20 01:37 | [楼 主]
    kammi
    撐港的廣燦

多谢发贴的人[0]

比較現代的:

茶樓搬家……另起爐竈  
    豉油辣椒醬……你想點就點  
    豉油撈飯……整色整水  
    陳村碼頭……逢渡(賭)必啱  
    潮州花燈……出雙入對  
    二叔婆養豬……夠曬好心機  
    除褲仿屁……多此一舉  
    屙尿射竹筒……靠撞  
    飛飛機火燭……燒雲(銷魂)  
    墳場發電機……電死人  
    風吹鶏蛋殼……財散人安樂  
    隔夜油炸鬼……冇曬火氣  
    棺材頭燒炮丈……嚇死人  
    黑白天鵝……日哦夜哦  
    黃鳝上沙灘……唔死一身潺  
    鶏打針……話都冇噤快  
    泥水佬開門口……濄得自己喓濄得人  
    牛皮燈籠……點極唔明  
    上好沈香當爛柴……唔識寳  
    神仙濄鐵橋……包穩陣  
    石灰鋪路……白行  
    甩頭筆……唔舍(寫)得  
    水浸缸瓦鋪……盆滿缽滿  
    問和尚摞梳……冇嗰樣摞嗰樣  
    冇耳藤o急……靠托  
    向飛發佬拜師……從頭學起  
    啞蟬跌落地……冇聲出  
    閻羅王嫁女……揾鬼要  
    閻羅王探病……問你死未  
    閻羅王招工……揾鬼嚟做  
    印度佬屙尿……烏SIR SIR  
    肇慶荷包……陀衰人鐵木真打仔……大汗扥細汗  
    阿茂整餅……冇嗰樣整嗰樣  
    水瓜打狗……唔見咗吷  
    年三十晚謝竈……好做唔做  
    竈君上天……有嗰句講嗰句  
    壽星公吊頸……嫌命長  
    陳年中草藥……發爛渣  
    竈君跌落镬……精(蒸)神  
    阿崩叫狗……越叫越走  
    阿崩養貓……轉性  
    賣魚佬……哊聲(腥)氣  
    賣鲩魚尾……搭嘴  
    細佬哥剃頭……僦快僦快  
    肥佬著笠衫……幾大僦幾大  
    神台貓屎……神憎鬼厭  
    喃嚒佬跌落糞坑……冇曬符  
    屎忽窿生瘡……冇眼睇  
    鹹蛋滾湯……心都實曬  
    瓦檐獅子……叻到呅  
    跪地餵豬乸……睇銭份上  
    床底破柴……撞曬大板  
    老婆擔遮……陰功(公)  
    投石落屎坑……激起公憤(攻糞)  
    火燒豬頭……熟口熟面  
    天堂尿壺……全神貫注  
    撒路溪錢……吸引死人  
    黃皮樹了哥……唔熟唔食  
    聾啞送殡……唔聽你支死人笛  
    濕水棉花……冇得彈  
    狗上瓦坑……哊條路  
    十月芥菜……起曬心  
    肥婆坐屎塔……TUP TUP 冚  
    紙紮下巴……口輕輕  
    屎坑關刀……文(聞)又唔得,武(舞)又唔得  
    鼎湖上素……好齋  
    火燒旗杆……好歎(炭)  
    飛機打交……高鬥  
    海底石斑……好瘀(魚)  
    山草藥……up嘚僦up  
    番鬼佬月餅……悶極(moon cake)  
    非洲和尚……乞(黑)人憎
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:+20(kenryzeng)
  • 银纸:+10(hk8844)
  • 银纸:+20(山风流水)
  • 顶端 Posted: 2014-03-20 01:56 | 1 楼
    jsvyu

多谢发贴的人[0]

广州已沦陷吖,下一站就系香港吖!我霖以后想讲广州话要出国,去唐人街吖!
    顶端 Posted: 2014-03-20 03:16 | 2 楼
    jianjian2046

多谢发贴的人[16]

补充小小:卖鱼佬是有声气,甘  卖鱼佬冲凉就是冇晒声气啦
    顶端 Posted: 2014-03-24 22:47 | 3 楼
    jianjian2046

多谢发贴的人[16]

8坊老爷吹风扇-----成晚冇得训
    相传70年代大良8坊有个好媳妇,见天热买台风扇给家公用。第日媳妇问家公训得好唔好,家公就话“野就几好几凉爽,但系搞到成晚都冇得训”。媳妇问点解啊,原来老人家唔识得用定头功能,只有整晚跟住个摇头风扇走来走去。后来就延伸成“好心办坏事”“不懂装懂”两种意思。

响第D论坛抄过来的……
    顶端 Posted: 2014-03-24 22:59 | 4 楼
    arthasshawn

多谢发贴的人[0]

支持粤语啊,一定唔好俾距沦陷啊
    顶端 Posted: 2014-03-29 22:44 | 5 楼

多谢发贴的人[3]

顶端 Posted: 2014-03-30 01:36 | 6 楼
    awfiwgy

多谢发贴的人[0]

讲真,原来有好多都冇记得广东话,呢度睇下先知留咗咁多冇识。
    顶端 Posted: 2014-03-30 03:06 | 7 楼
    pdxbl

多谢发贴的人[0]

现在系广州出街斋讲粤语绝对系寸步难行
    顶端 Posted: 2014-05-06 06:11 | 8 楼
    佢得你都得
    级别: 普通人

多谢发贴的人[144]

粤语要得到传承,必须融入现今社会,不断加入新元素与时俱进,粤语是长存的。因循守旧,才会被淘汰,成为历史。
    有些诙谐幽默嘅粤语创作,分享下比大家。
    YB字典Ⅶhttp://www.56.com/u75/v_MTA5NzA5NDAw.html
    男人的浪漫 豆腐火腩饭http://tieba.baidu.com/p/1953334051
    最无用的男人,莫过于敢怒不敢言
    顶端 Posted: 2014-05-06 08:58 | 9 楼
    mrwinner
    啊叔钟意睇粤语电影

多谢发贴的人[0]

好多细细个进听过好多,但宜家好少听了
    顶端 Posted: 2014-06-11 21:47 | 10 楼
    001yz

多谢发贴的人[3]

现在系广州出街斋讲粤语绝对系寸步难行,确实系甘样呀,恐怖……
    顶端 Posted: 2014-06-11 22:12 | 11 楼
    siliuliu

多谢发贴的人[0]

好多都唔知 多谢噻
    顶端 Posted: 2014-07-16 10:02 | 12 楼
    hk8844
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[4631]

睇下个头像
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:+10(kenryzeng)
  • 一追再追
    顶端 Posted: 2014-08-01 16:01 | 13 楼
    @粤语

多谢发贴的人[0]

有D从未听过,见识一下
    顶端 Posted: 2014-08-16 13:30 | 14 楼
    灰太狼

多谢发贴的人[0]

来睇睇,多谢分享~
    顶端 Posted: 2014-08-17 15:26 | 15 楼
    magicstar38
    火流星

多谢发贴的人[0]

快失傳的廣東話歇後語,
    不錯的貼子,有很多都聽過,有些也忘記了,謝謝分享,,,
    顶端 Posted: 2014-08-17 18:03 | 16 楼
    psx00001

多谢发贴的人[0]

仲有
    桥上倒凉茶-----河(何)苦
    芋头点糖-----心淡
    顶端 Posted: 2014-10-10 12:16 | 17 楼
    jason88

多谢发贴的人[2]

经典,多谢晒!
    顶端 Posted: 2014-10-11 01:31 | 18 楼
    psx00001

多谢发贴的人[0]

仲有仲有
    泥菩萨过江-----自身难保
    阿兰嫁阿瑞-----大家累斗累
    顶端 Posted: 2014-10-13 18:01 | 19 楼
    psx00001

多谢发贴的人[0]

仲有一个
    船头尺-----铎水(借钱)
    顶端 Posted: 2014-10-26 19:14 | 20 楼
    ryan110
    级别: 普通人

多谢发贴的人[20]

宜家好少听咯。。。
    顶端 Posted: 2014-10-26 19:30 | 21 楼
    xlongz

多谢发贴的人[0]

閻羅王探病……問你死未  笑死我~
    顶端 Posted: 2014-10-29 21:58 | 22 楼
    ashes37

多谢发贴的人[0]

我是安徽人,但我很喜欢粤语
    顶端 Posted: 2014-11-17 08:51 | 23 楼
    psx00001

多谢发贴的人[0]

再补一个!

市桥蜡烛——假细心(芯)
    [ 此帖被psx00001在2015-02-01 12:19重新编辑 ]
    顶端 Posted: 2014-11-21 20:09 | 24 楼
    wjylww
    级别: 圣人

多谢发贴的人[179]

我系广州人,交际中已经唔用广州话啦!可悲
    顶端 Posted: 2014-12-08 22:15 | 25 楼
    gsl1111

多谢发贴的人[0]

好嘢要流传落去
    顶端 Posted: 2015-01-18 12:53 | 26 楼
    psx00001

多谢发贴的人[0]

又再黎补几个

隔年通胜----- 唔值钱

缸瓦船打老虎----- 尽地一煲

老鼠拉龟----- 无从入手

菠萝鸡-----   一味靠黐

倒吊砂煲 ----- 冇饭开

盲佬食汤丸----- 心中有数

哑口食黄连----- 有苦讲唔清

单眼佬娶老婆-----   一眼睇晒

水过鸭背----- 点滴不留

鸡食放光虫----- 心知肚明

冇掩鸡笼----- 自出自入

贼佬试砂煲----- 试下先

失匙夹万-----  得个睇
    顶端 Posted: 2015-02-01 12:44 | 27 楼
    psx00001

多谢发贴的人[0]

秀才手巾 ----- 包输(书)

酒楼例汤 ----- 整定

斗木佬造门 ----- 过得人过得自己

十五个水桶打水 ------ 七上八落

猫仔洗面 ----- 系甘倚

落雨收柴 ----- 通通擸嗮

芥菜老姜生菜仔 ----- 嫁错老公生错仔

冇馅糯米鸡 ----- 一旧饭

光棍佬教仔----笨七咪制
    顶端 Posted: 2015-02-08 12:02 | 28 楼
    放松心情

多谢发贴的人[0]

国外也已经沦陷了,普通话正在成为主导
    顶端 Posted: 2017-01-05 19:02 | 29 楼
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 粤语吹吹吹水区